Vezi aici cum sunt furaţi românii la cântar

Românii sunt păgubiţi zilnic la cântarul din piaţă şi chiar şi la cel din supermarket, riscând să cumpere cu până la 50-300 de grame mai puţin decât cantitatea reală.

RomaniaTV.net
14 dec. 2011, 11:18
Vezi aici cum sunt furaţi românii la cântar

Potrivit EVZ, un cântar din doua prezintă suspiciuni confirmate de autorităţi.

„În aceste an, au fost înregistrate aproximativ o sută de reclamaţii care vizau nereguli la cântar, dintre care peste jumătate s-au dovedit a fi întemeiate. Amenzile aplicate în acest an, pentru abaterile vizând acest tip de neconformităţi, sunt în număr de circa o sută, valoarea lor depăşind 200.000 de lei”, a declarat, pentru EVZ, Corina Neculcea, de la Cabinetul preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC).

Aceasta a mai declarat că „în 2011 au fost înregistrate circa 100 de reclamaţii, dintre care peste jumătate s-au dovedit întemeiate.“

Printre modalităţile pe care comercianţii le folosesc pentru a ne păcăli la cântar se numără moneda lipită pe taler, sau şerveţelele îmbibate cu apă. O altă metodă la care aceştia apelează este cântărirea alimentelor direct din sacoşă, precum şi aplicarea unor greutăţi suplimentare pe fundul talerului.

În supermarketuri nu se folosesc astfel de metode, în schimb la cântar sunt luate în calcul şi ambalajele.

Sfaturi pentru a evita să fiţi furaţi la cântar:

  • Pentru a evita să fiţi înşelaţi când vă faceţi cumpărăturile în piaţă, trebuie în primul rând să cereţi vânzătorului să echilibreze cântarul la zero.
  • După descărcarea mărfii din taler, este recomandat să se verifice din nou ca aparatul să fie pe zero. Dacă aparatul nu s-a întors la zero şi arată o altă valoare, cel mai probabil balanţa este falsificată.
  • Mai trebuie observat şi dacă în jurul cântarului sunt obiecte care se pot sprijini de aparat. Dacă sunt, cereţi înlăturarea lor.
  • În cazul în care aveţi suspiciuni privind cântarul, puteţi apela la comisariatul de protecţia consumatorului din judeţul în care îşi desfăşoară activitatea agentul economic sau la administraţia pieţei.