Vezi când vor creşte tarifele la gaze şi energie

Tarifele la energie electrică şi gaze vor creşte odată ce ANRE va obliga distribuitorii de gaze şi electricitate, din 2012 sau 2013, să propună clienţilor soluţii de eficientizare ale căror costuri pot fi recuperate prin ajustarea preţului de livrare, potrivit Mediafax. Proiectul ar urma să fie adoptat printr-o lege care să transpună în legislaţia naţională o directivă a UE.

RomaniaTV.net
02 dec. 2011, 16:30
Vezi când vor creşte tarifele la gaze şi energie

Directiva se află în dezbaterea instituţiilor europene şi va transfera distribuitorilor sau furnizorilor de energie o parte din obligaţiile naţionale de eficienţă energetică. Totodată, directiva va cuprinde şi posibilitatea includerii în sistemul de obligaţii a cerinţelor cu scop social.

De exemplu, o soluţie pentru eficientizarea consumului de gaze la o şcoală ar putea fi construirea unui centrale termice mai performante. Investiţia ar fi făcută de furnizorul de gaze, care ulterior îşi va recupea banii prin tarif.

Operatorii sistemelor de distribuţie a energiei electrice şi gazelor naturale vor realiza anual o economie de energie de minimum 0,5% din volumul energiei distribuite în anul precedent, se arată în proiect.

La elaborarea proiectului, ANRE a luat în calcul atât angajamentul Guvernului faţă de UE de reducere cu 20% a consumului de energie la nivelul anului 2020, cât şi iminenta creştere a preţurilor energiei şi gazelor, din cauza obligaţiilor impuse României de FMI.

Fondul Monetar Internaţional a cerut Executivului să prezinte un calendar etapizat de liberalizare a preţurilor electricităţii şi gazelor naturale până în 2013 în cazul companiilor şi din 2013 în 2015 în cazul populaţiei.