Viceguvernatorul BNR propune noi amendamente pentru Legea dării în plată

Publicat: Vineri, 04 Martie 2016 18:33 // Actualizat: Vineri, 04 Martie 2016 18:33 // Sursa: romaniatv.net

Florin Georgescu, viceguvernatorul Băncii Naţionale, propune într-un articol pe blogul BNR, o serie de amendamente la Legea dării în plată astfel încât aceasta să vină în ajutorul celor care cu adevărat sunt sufocaţi de ratele la bancă pentru creditele imobiliare contractate.

Foto: www.romanialibera.ro

Florin Georgescu, viceguvernatorul BNR, afirmă că Legea dării în plată este o lege cu caracter social şi că este binevenită, în condiţiile în care îi protejează doar pe aceia care nu mai fac faţă creditelor imobiliare contractate.

Faţă de introducerea unui plafon de 150.000 de euro pentru a fi acoperit de lege (amendament aprobat la Senat), viceguvernatorul BNR propune o serie de alte amendamente care să îi apere doar pe cei care sunt depăşiţi de cheltuielile cu creditele imobiliare.

"Pentru ca Legea dării în plată să se circumscrie strict caracterului său social, este necesar ca, la nivelul Camerei Deputaților, să se adopte și alte amendamente, cum ar fi:

  • Bunul imobil este locuit de consumator;
  • Serviciul datoriei lunare către bancă, respectiv rata de plătit de către debitor, să se situeze la peste 65% din venitul lunar net al acestuia;
  • Legea să nu fie imperativă, ci să se asigure posibilitatea participării voluntare a debitorului și, respectiv, creditorului la utilizarea instrumentului dării în plată", a scris Florin Georgescu.

În lipsa adoptării acestor amendamente, nu doar băncile şi clienţii lor vor avea de suferit, dar şi economia naţională, care va primi semnale proaste din exterior, avertizează Florin Georgescu.

"În cazul neadoptării amendamentelor menționate anterior, există un risc ridicat privind afectarea reputației și credibilității instituțiilor românești, deteriorarea ratingului de țară și înregistrarea unui impact negativ indezirabil, care poate fi evitat, asupra finanțelor publice", a avertizat viceguvernatorul BNR.

Citeşte şi: Şeful bancherilor, veşti proaste: Să nu vă întrebaţi de ce băncile nu mai acordă credite sau cresc costurile

loading...
3 Comenteaza // Vezi comentarii
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
04 mar 20:57
...declaratiilor unui Viceguvernator, legea poate fi optionala (pe baza de voluntariat) si “nu trebuie sa fie imperativa”! Vezi aici: http://www.romaniatv.net/viceguvernatorul-bnr-propune-noi-amendamente-pentru-legea-darii-in-plata_278383.html#. Ai mai auzit asa ceva in alta tara de pe glob, Ia vreun alt reprezentant de seama...
04 mar 19:07
Răspunde | Votează email 0 email
Paul Anton
Guvernul? Sau purtatorul de cuvant al BNR in cadrul Guvernului?

Se pare ca toate entitatile astea de gen SPERIETOARE si cu oameni alb-gulerati trebuie sa se bage in seama. Si nu ar fi o problema DACA AR CUNOASTE PROBLEMA cu adevarat.
Am ajuns la faza pe "tehnocrati" bagatori in seama. Acei indivizi care stiu doar atat: contribuabilul este un hot sau potential hot, contribuabilul este un caz social.

Legea Darii in plata nu presupune NICIUN banut de la nimeni altcineva in afara celor care vor sa dea in plata. Si asta la... notar.
Ipoteca, ca principiu legislativ, a fost inlocuit cu "indestularea creditului".
Tot procesul de dare in plata este supus controlului judecatoresc. Domnul Guvernator nu trebuie sa se sperie, nu ii ducem cheile de la Fram la BNR.
In randurile de mai jos aveti cateva opinii privitoarela doua lucruri/sintagme ce le dau PSD-stilor si Guvernului frisoane, CAZURILE SOCIALE si NU POT SAU NU MAI VOR SA PLATEASCA...

Eu ziceam asa:
Legea prevede ca, in oricare din formele ei, de la initiere ca proiect si pana in acest stadiu, INTREG PROCESUL DE DARE IN PLATA este supus controlului judecatoresc in cazul in care banca nu este de acord cu darea in plata. Cu aceasta ocazie, pentru ca tu sustii ca nu mai ai posibilitatea de a plati, trebuie sa aduci documente justificative, de exemplu o Adeverinta de venit de la ANAF.
Aducand doar argumente verbale si legea in sine nu o sa obtii in veci o hotarare aprobatoare de dare in plata.
=
In alta ordine de idei, mult vehiculata sintagma "cazuri sociale" in aceasta lege se refera la doua aspecte principale:
- persoanele dovedite ca fiind in incapacitate de plata a creditului si deja executate (existenta unei executari silite) si care sunt obligate la plata pana la a x-a generatie.... acestea sunt cu adevarat cazuri sociale;
- recunoasterea faptului ca, atat la acordarea creditului dar si in acest moment, beneficiarul creditului nu era un caz social conform cu ac
04 mar 18:59
... Florin Georgescu, viceguvernatorul Băncii Naţionale, propune într-un articol pe...
1
EUR
4.7260
RON
23 Aug
noapte 19 °
zi 34 °
Ultimele joburi adaugate
24 H