Viceguvernatorul BNR propune noi amendamente pentru Legea dării în plată

Florin Georgescu, viceguvernatorul Băncii Naţionale, propune într-un articol pe blogul BNR, o serie de amendamente la Legea dării în plată astfel încât aceasta să vină în ajutorul celor care cu adevărat sunt sufocaţi de ratele la bancă pentru creditele imobiliare contractate.

04 mart. 2016, 16:33
Viceguvernatorul BNR propune noi amendamente pentru Legea dării în plată

Florin Georgescu, viceguvernatorul BNR, afirmă că Legea dării în plată este o lege cu caracter social şi că este binevenită, în condiţiile în care îi protejează doar pe aceia care nu mai fac faţă creditelor imobiliare contractate.

Faţă de introducerea unui plafon de 150.000 de euro pentru a fi acoperit de lege (amendament aprobat la Senat), viceguvernatorul BNR propune o serie de alte amendamente care să îi apere doar pe cei care sunt depăşiţi de cheltuielile cu creditele imobiliare.

„Pentru ca Legea dării în plată să se circumscrie strict caracterului său social, este necesar ca, la nivelul Camerei Deputaților, să se adopte și alte amendamente, cum ar fi:

  • Bunul imobil este locuit de consumator;
  • Serviciul datoriei lunare către bancă, respectiv rata de plătit de către debitor, să se situeze la peste 65% din venitul lunar net al acestuia;
  • Legea să nu fie imperativă, ci să se asigure posibilitatea participării voluntare a debitorului și, respectiv, creditorului la utilizarea instrumentului dării în plată”, a scris Florin Georgescu.

În lipsa adoptării acestor amendamente, nu doar băncile şi clienţii lor vor avea de suferit, dar şi economia naţională, care va primi semnale proaste din exterior, avertizează Florin Georgescu.

„În cazul neadoptării amendamentelor menționate anterior, există un risc ridicat privind afectarea reputației și credibilității instituțiilor românești, deteriorarea ratingului de țară și înregistrarea unui impact negativ indezirabil, care poate fi evitat, asupra finanțelor publice”, a avertizat viceguvernatorul BNR.

Citeşte şi: Şeful bancherilor, veşti proaste: Să nu vă întrebaţi de ce băncile nu mai acordă credite sau cresc costurile