Vicepreşedintele american Joe Biden merge în Ucraina şi Turcia

Vicepreşedintele american Joe Biden se va duce la mijlocul lunii noiembrie în Ucraina şi apoi în Turcia, unde chestiunea apărării oraşului sirian Kobane, situat chiar de cealaltă parte a frontierei, provoacă tensiuni recurente cu Washingtonul, informează AFP, citată de Agerpres.

RomaniaTV.net
27 oct. 2014, 21:22
Vicepreşedintele american Joe Biden merge în Ucraina şi Turcia

În săptămâna de la 17 noiembrie, Biden se va duce în Ucraina unde se va întâlni cu preşedintele Petro Poroşenko, a anunţat luni Casa Albă, în ziua următoare alegerilor parlamentare marcate de o victorie covârşitoare a partidelor prooccidentale, dar primite în partea de est separatistă prorusă cu o reluare a luptelor. El se duce apoi în Maroc şi în Turcia unde se va întâlni cu preşedintele Recep Tayyip Erdogan.

Lansarea de către Statele Unite de arme şi muniţii pentru combatanţii kurzi ce apără oraşul Kobane, asediat de jihadiştii organizaţiei Statul Islamic /SI/, a provocat tensiuni cu Ankara care consideră că este o decizie proastă.

Citeşte şi Pentagonul a paraşutat din greşeală armament şi medicamente teroriştilor din Statul Islamic VIDEO

Turcia a anunţat de asemenea săptămâna trecută că a permis luptătorilor kurzi peshmerga din Irak să-i traverseze teritoriul pentru a participa la apărarea Kobané, dar această deplasare pentru moment nu a avut loc.

Potrivit presei turce, Erdogan acuză principalul partid kurd din Siria, Partidul uniunii democrate /PYD/, considerat de Ankara organizaţie teroristă, că nu doreşte ajutorul peshmerga de teama de a nu-şi pierde influenţa.