SCANDALUL UDREA-COLDEA. Klaus Iohannis, aşteptat să intervină: Ar trebui convocat CSAT-ul

Acuzaţiile Elenei Udrea la adresa directorului interimar al SRI, Florian Coldea, sunt suficient de grave încât să facă utilă o convocare a CSAT, a declarat pentru RomaniaTV.net deputatul Marius-Octavian Popa (PNL), vicepreşedintele comisiei parlamentare de control al SRI. Popa a apreciat că o şedinţă a CSAT se impune mai ales în condiţiile în care comisia nu dispune de mijloace legale de a investiga asemenea acuzaţii. În plus, senatorul PSD Daniel Savu, membru al comisiei, a arătat că singurul care poate "anihila" scandalul creat în jurul SRI este președintele Klaus Iohannis.

02 feb. 2015, 21:49

Deputatul Marius Popa spune că, din punctul său de vedere, o şedinţă CSAT în care scandalul generat de declaraţiile Elenei Udrea să fie luat în discuţie ar fi oportună.

„Cred că afirmaţiile Elenei Udrea sunt de o gravitate atât de mare, încât nu pot fi ignorate. Mijloacele comisiei noastre sunt limitate”, a declarat pentru RomaniaTV.net deputatul Popa.

Acesta a arătat că, din punct de vedere legal, comisia SRI are mijloace reduse de elucida nelămuririle generate de acuzaţiile Elenei Udrea.

„Noi nu putem face altceva decât să invităm părţile la audieri, să le luăm nişte declaraţii, dar dincolo de asta noi nu avem mijloace de investigaţie. Chiar şi aşa, poate n-ar fi lipsit de interes să facem audieri”, a spus Popa arătând că membrii comisiei nu pot decât să adreseze întrebări celor de la SRI, fără să aibă posibilitatea de a verifica dacă răspunsurile primite sunt adevărate sau nu.

CITEŞTE ŞI Elena Udrea, despre posibila arestare: Orice este posibil

În aceste circumstanţe, a precizat deputatul, nu ar trebui blamată comisia pentru faptul că exercită un control mai lax asupra SRI, atâta vreme cât legea actuală nu îi conferă pârghii suficient de solide.

„Întrebări în comisie se pun. Privind planurile de acţiune, privind legalitatea unor acţiuni, iar răspunsuri ni se dau. Însă noi nu avem posibilitatea de a cere informaţii privind informările SRI către preşedinte sau prim-ministru, de exemplu. Eu am întrebat dacă există ofiţeri acoperiţi în Parlament sau în Guvern, iar răspunsul a fost negativ la ambele întrebări (…) În comisie nu suntem nici ofiţeri sub acoperire, nici laşi, dar nici nu putem face noi pe nebunii în comisie pentru că nu e cazul”, a spus vicepreşedintele comisiei de supraveghere a SRI, invocând restricţiile de ordin legislativ.

Pentru această situaţie, Marius-Octavian Popa îl blamează pe fostul preşedinte Traian Băsescu. Domnul Băsescu a avut tot timpul din lume dacă dorea să exercite presiuni şi să-şi folosească influenţa ca noul pachet de legi ale securităţii să fie adoptat, pachet în care să fie specificate modalităţile de control eficient„, a spus liberalul.

CITEŞTE ŞI ELENA UDREA le cere deputaţilor să voteze cererea DNA de ridicare a imunităţii

Deocamdată, membrii comisiei urmează să se reunească într-o şedinţă în care să discute acest caz şi să adopte o strategie de urmat în ceea ce priveşte activităţile legate de elucidarea aspectelor reclamate de către Elena Udrea.

Potrivit lui Popa, propunerea a venit din partea preşedintelui comisiei, deputatul Georgian Pop, şi a fost agreată de ceilalţi membri.

De altfel, Georgian Pop a anunţat că audierea conducerii intrerimare a SRI va fi făcută de către comisie după finalizarea anchetei interne din cadrul SRI cu privire la acuzele aduse de Elena Udrea.

Pe de altă parte, senatorul PSD, Daniel Savu, membru al Comisiei de control a SRI, spunea, imediat după declanşarea scandalului, că acuzaţiile Elenei Udrea la adresa directorului interimar Florian Coldea trebuie anchetate de Parchetul Militar.

Noi putem să vedem dacă în perioada în care Elena Udrea spune că SRI şi-a încălcat atribuţiile şi s-a implicat în politică, trebuie să vedem dacă s-a întâmplat ceva. Sunt nişte afirmaţii, nu ştiu cum să le probăm. Restul, ce îl acuză personal pe Coldea trebuie probat în fata Parchetului Militar. Coldea este ofiţer de carieră. Afirmaţiile Elenei Udrea care îl privesc pe Coldea pot fi verificate doar de Parchetul Militar. Noi, Comisia, nu îl putem ancheta pe Coldea„, a declarat Daniel Savu.
 
Savu a mai apreciat că cel care poate „anihila scandalul creat în jurul SRI” este președintele Klaus Iohannis.
 
„Scandalul creat în jurul Serviciului Român de Informaţii, atât prin demisia neaşteptată şi cu prea multe semne de întrebare a directorului George Maior, cât şi de presiunea la care este supus generalul Florian Coldea, vizat de declaraţiile Elenei Udrea, poate fi anihilat chiar de preşedintele Klaus Iohannis. Potrivit prerogativelor prezidenţiale, acesta are în competenţă să nominalizeze rapid un nou şef al Serviciului, care să fie audiat în Comisia parlamentară SRI şi să primească apoi votul plenului reunit al Senatului şi Camerei Deputaţilor. Instalarea unui nou director la SRI, neimplicat politic ar fi cel mai bine, va da astfel posibilitatea instituţiei să redevină credibilă şi să facă lumină în privinţa acuzaţiilor şi speculaţiilor venite din partea Elenei Udrea, dar şi a VIP-urilor arestate pentru fapte de corupţie”, susţine Daniel Savu.
 
 
Elena Udrea a declarat vineri, într-un interviu pentru HotNews.ro, că a depus un denunţ la DNA împotriva şefului interimar al SRI, Florin Coldea.

CITEŞTE ŞI Kovesi, despre atacul Elenei Udrea: Nu e prima dată când suspecţii din dosare mă denigrează

Elena Udrea a mai  sustinut ca ar fi facut lobby la premierul Victor Ponta pentru numirea Laurei Codruta Kovesi în funcţia de procuror general în cadrul DNA.