Victor Costache, ministrul Sănătăţii: În loc să mă duc la schi, fac operaţii. ANI şi-a dat acordul pentru a opera la clinici private

Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, invitat la Adevărul Live, susţine că sistemul medical e pe roşu în toate domeniile.

RomaniaTV.net
30 ian. 2020, 11:58
Victor Costache, ministrul Sănătăţii: În loc să mă duc la schi, fac operaţii. ANI şi-a dat acordul pentru a opera la clinici private

Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, la Adevărul Live, a făcut următoarele declaraţii:

– liberalizarea programelor de sănătate: este foarte bine că s-a generat o dezbatere publică.

– liberalizarea finanţării programelor presupune schimbarea majoră a paradigmei, este legată de programele ministerului sănătăţii.

– mor prea mulţi oameni din cauza infarctului miocardic, suntem pe ultimul loc din Europa fiindcă lipsesc centrele de infarct miocardic. Patologia infarctului miocardic poate fi tratată eficient. Trebuie realizate şi alte centre noi pentru tratatrea pacienşţilor români. Nu poţi face ore întregi cu maşina de la un centru la altul în cazuri de infarct.

– nu există consecinţe negative pentru spitalele de stat, dimpotrivă. Acţiunile legate de liberalizare nu finanţează decât medicamentele şi consumabilele. Spitalele nu câştigă nimic. Pacienţii sunt singurii câştigaţi. Sper să scădem mortalitatea în cazurile de infarct miocardic. Nu vor pierde nici pacienţii, pentru că sunt prea puţine spitale de stat. Nu vor pierde nici spitalele publice, va fi o gură de oxigen pentru ele.

– de ce nu avem o liberalizare totală: O reformă trebuie făcută pas cu pas. Nu trebuie să facem experimente, trebuie să adoptăm modele care funcţionează. Sistemul medical francez de exemplu merge foarte bine pliat pe sistemul românesc, pentru că ar îmbina publicul şi privatul în beneficiul pacientului.

– de ce nu pot lucra medicii şi la stat şi la privat: în Austria, medicii progresează liber. În Franţa medicii sunt fidelizaţi într-un singur mediu.

– pacientul cu infarct miocardic va fi tratat prin programe ale ministerului. Intervenţia va fi finanţată de minister. Pacientul cu cancer va fi finanţat prin programele casei de asigurări. În cazul lor se încearcă preluarea bolnavilor în stadii mai precoce. 

contractul cu Polisano: am fost foarte transparent în această chestiune, am făcut o solicitare către Agenţia Naţională de Integritate pentru a vedea dacă pot, ca ministru, să continui activitatea de chirurg, operatorie. Această activitate este importantă şi pentru zona Sibiului şi pentru mine. Contractul a fost redus la minimum legal, toate intervienţiile sunt pro bono. Nu se pot face contracte în zero, dar vă asigur că s-au respectat normele legale, iar ANI şi-a dat acordul. În loc să mă duc la ski în weekend pot să-mi tratez pacienţii care mă caută.

– de unde vine cea mai mare opoziţie în calea reformei din Sănătate: din neştiinţă, cel mai adesea.

– în România se mai duce pacientul cu plicul la spital, dar obiceiul trebuie să dispară, s-a creat o bază de salarizare corectă. În Franţa nu există aşa ceva, ar ieşi lumea în stradă dacă s-ar întîmpla aşa ceva. 

– România este pregătită pentru a trata cazurile de coronavirus. Se lucrează împreună cu cei de la Interne, Externe, cu centrul european al bolilor transmisibile. Nu trebuie să intrăm în panică, există posibilitatea de diagnostic şi tratament în teritoriu. În Franţa există patru pacienţi care se tratează de coronavirus. Mortalitatea este între 2-4%. Mică. În cazul SARS, din urmă cu câţiva ani, rata de mortalitate a fost de 30%.

– la anul nu va exista criza vaccinurilor antigripale. Vor fi importate în jur de 2 milioane de doze.

-sistemul medical e pe roşu în toate domeniile.

– PNL are o politică novatoare în domeniul Sănătăţii.

– avem un mandat pe care îl ducem înainte cu încredere. Vom continua aceeaşi linie dreaptă în interesul pacienţilor români.â

Citeşte şi:

Ministrul Sănătăţii a modificat cerinţele pentru introducerea Polisano în Programul pentru Pacienţi cu Infarct. Ce spune Orban