Bărbatul infectat cu coronavirus rămâne internat la „Matei Balş”. Victor Costache: „Are o uşoară faringită”

Victor Costache, ministrul Sănătăţii, a asigurat, la începutul şedinţei de Guvern, faptul că românul infectat cu coronavirus este în stare bună. Acesta va rămâne în continuare internat la Institutul Matei Balş din Bucureşti. Șapte persoane cu care pacientul locuieste rămân izolate la domiciliu, sub pază.  

RomaniaTV.net
27 feb. 2020, 12:46
Bărbatul infectat cu coronavirus rămâne internat la „Matei Balş”. Victor Costache: „Are o uşoară faringită”

UPDATE. Ministrul interimar al Sănătăţii, Victor Costache, a declarat, joi, că tânărul depistat cu coronavirus prezintă o formă uşoară de faringită, pentru care primeşte tratament simptomatic, menţionând că acesta va rămâne internat 14 zile la Institutul de Boli Infecţioase „Matei Balş”.

„Tânărul este foarte puţin simptomatic, are o uşoară faringită, pentru a fi mai clar, are o uşoară roşeaţă în gât. Pentru asta, evident, rămâne în izolare la ‘Matei Balş’ timp de 14 zile şi i se va acorda tratament simptomatic împotriva durerii, antiinflamator”, a afirmat Costache.

Costache a spus că la nivel naţional sunt 189 de persoane în carantină, dintre care 123 sunt din Gorj, persoanele care au intrat în contact fie cu pacientul zero – italianul, fie cu pacientul unu – tânărul internat la „Matei Balş”.

Ministrul Sănătăţii a explicat că tânărul a fost depistat pozitiv la coronavirus chiar dacă nu a intrat în contact cu italianul bolnav prin faptul că virusul rămâne activ pe suprafeţe mult timp.

„Ne putem păzi foarte bine de acest virus. Acest virus are capacitatea de a rezista pe suprafeţe undeva la 9-14 zile. Este foarte important să ne spălăm pe mâini foarte des, să folosim gelurile dezinfectate şi să evităm să ne atingem faţa. Aşa se explică că probabil tânărul a atins o suprafaţă pe care o atinsese italianul”, a precizat Costache.

El a mai menţionat că izolarea la domiciliu se aplică tuturor persoanelor care vin din zonele de risc, cum ar fi Veneto şi Lombardia şi sunt puse în carantină persoanele care vin din focarele de infecţie cum ar fi zona din China şi din cele 11 localităţi din Italia.

„Avem 189 în carantină pe teritoriu, din care 123 sunt numai din Gorj. Majoritatea sunt persoanele care au fost în contact fie cu pacientul zero, cu italianul, fie cu pacientul 1 – tânărul internat. (…) Vă explic de ce să nu intrăm în panică. Împreună cu pacientul infectat au stat în casă 7 persoane care la test au ieşit negative şi toţi vor fi carantinaţi”, a spus Costache.

El a adăugat că persoanele în vârstă sunt mai susceptibile să facă o formă mai gravă atunci când contactează virusul

„Am identificat primul pacient, este vorba despre un pacient din Gorj care a intrat în contact cu pacientul italian. A fost transportat la Matei Balş, iar e astăzi dimineaţă este în izolare. Este un pacient asimptomatic care are uşoară faringită. Reamintesc încă o dată că marea majoritate a celor atinşi de coronavirus au o simptomatologie uşoară de tipul unei viroze respiratorii. În momentul de faţă, la nivelul ţării, avem 99 de persoane în carantină şi aproximativ 6.000 în izolare la domiciliu” , a declarat ministrul.

Citeşte şi: Care este starea bărbatului din Gorj infectat cu coronavirus. Alte 17 probe biologice sunt în lucru la „Matei Balş”

Victor Costache a precizat faptul că în momentul de faţa se completează ancheta epidemiologică realizată în jurul acestui pacient identificat pozitiv.

„Au fost deja de dimineaţă 12 teste care sunt negative şi mai sunt în lucru încă 17 teste luate de la persoane identificate în contextul aceste anchete.”

Ludovic Orban a cerut ministrului Sănătăţii să identifice toţi medicii care au capacitatea de a comunica să demitizeze acest virus „Să explice pe toate canalele de informare ce este acest virus, ce efecte produce.  Să se comunice pe toate canalele posibile, televiziuni, radiouri, online, mai ales că cele mai multe fake news-uri apar în online, astfel încât cetăţenii să ştie exact despre ce e vorba” , a spus premierul interimar.

 
Citeşte şi: Comandament de URGENŢĂ la PMB din cauza CORONAVIRUSULUI. Gabriela Firea, anunţ de ultima oră despre închiderea şcolilor>De asemenea, Victor Costache a transmis un mesaj prin care doreşte să liniştească populaţia. Acesta a precizat faptul că rata mortalităţii este mult mai mică decât în cazul altor viruşi şi că trebuie comunicate toate măsurile care trebuie luate de cetăţeni.
„Să nu se producă panică, oamenii să nu fie speriaţi. Toată lumea în tratează ca pe un pericol necunoscut. Datele demonstrează că rata mortalităţii nu este mai mare decât în cazul altor viruşi” , a precizat acesta.
 
În ultimele 24 de ore, pe intrările în ţară, prin cele 14 cu Ungaria, şapte cu Serbia şi pe cele 17 aeroporturi au intrat 3.210 cetăţeni veniţi din Italia.

Pacientul confirmat cu coronavirus nu va primi tratament

Medicul Adrian Streinu Cercel a declarat faptul că bărbatul din Gorj confirmat cu coronavirus este „sănătos” , dar  este purtător al virusului şi nu va primi tratament, fiind ţinut sub supraveghere. Mai mult decât atât, după ce două teste consecutive vor fi negative, pacientul va fi trimis la domiciliu.

„Persoana este ok, este bine, avem de a face cu un purtător de coronavirus. Când vom avea două teste negative consecutive, va fi lăsat la domiciliu. În momentul de faţă e sănătos, dar e purtător de acest virus” a spus profesorul doctor Adrian Streinu Cercel.
 
Conform lui Adrian Streinu Cercel, coronavirusul se află pe Terra înainte de apariţia omului însă „din când în când” suferă mutaţii şi se reactivează.
 
„Avem în momentul de faţă şi medicaţie pe care am împrumutat-o de la programul de HIV (…) şi speranţa unor alte medicamente care vor veni cât de curând”, a precizat Streinu – Cercel.