Victor Pițurcă, din nou la DNA după ce a scapat din arest: ”Nu am nicio treabă cu această afacere”. Fiul lui, Alex Pițurcă, audiat în dosarul maștilor neconforme pentru Armată

Victor Pițurcă și-a petrecut noaptea în arestul central. Fostul selecționer este suspectat de cumpărare de influență în legătură cu derularea unor contracte privind achiziția de măști în perioada pandemiei COVID-19. Marți dimineață, ordonanța de reținere a expirat, iar procurorii DNA nu au cerut arestarea lui Pițurcă. La DNA a ajuns marți și fiul selecționerului, Alex Pițurcă, prin a cărui firmă s-au derulat contractele din dosarul maștilor neconforme pentru Armată. Potrivit unors surse, Alex Pițurcă este urmărit penal în dosarul în care este vizat și tatăl lui.

31 ian. 2023, 10:42
Victor Pițurcă, din nou la DNA după ce a scapat din arest: ”Nu am nicio treabă cu această afacere”. Fiul lui, Alex Pițurcă, audiat în dosarul maștilor neconforme pentru Armată

Fostul selecționer al României, Victor Pițurcă, a fost adus marți dimineață cu duba, încătușat, la DNA. La ora 10.30, ordonanța de reținere emisă pe numele lui Victor Pițurcă a expirat, iar procurorii DNA nu au cerut arestarea lui, potrivit România TV. După audieri, fostul selecționer a fost dus de la DNA la Arestul Central pentru a își lua lucrurile.

La ieşirea din arest, fostul selecţioner a declarat: ”Nu am nicio treabă cu această afacere”.

Cu puțin înainte de ora 14, fostul selecționer al României, Victor Pițurcă, a venit din nou la DNA pentru audieri în dosarul măștilor neconforme pentru MApN.

Tot marți dimineață, la DNA a ajuns și fiul acestuia, Alexandru Pițurcă. Fiul fostului selecționer al naționalei de fotbal este audiat de procurori, la o zi după ce tatăl lui a fost reținut în dosarul măștilor neconforme livrate spitalelor Ministerului Apărării. Potrivit unor surse, Alex Pițurcă este urmărit penal în acest dosar.

În schimb, directorul ROMARM, Gabriel Țuțu, a plecat de la DNA. Procurorii anticorupție nu au cerut mandat de arestare pe numele lui după ce mandatul de reținere a expirat.

Procurorii DNA l-au reținut luni pe Victor Pițurcă, pentru cumpărare de influență, și pe Gabriel Țuțu, director general al CN Romarm SA, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunilor de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, trafic de influență în formă continuată și fals intelectual.

Citește și: Victor Pițurcă l-a sunat pe Dumitru Dragomir înainte să ajungă la DNA. „Asta mi-a zis că a făcut!”

În ordonanța procurorilor DNA se arată că ”pe fondul pandemiei generate de virusul COVID – 19, în perioada 19 martie 2020 – 16 septembrie 2021, suspectul Țuțu Gabriel, în calitatea menționată mai sus, cu încălcarea dispozițiilor legale, ar fi încheiat cu o asociere de firme din care făcea parte și o societate controlată de cealaltă persoană cercetată în prezenta cauză ( Victor Pițurcă n.red.), în condiții dezavantajoase pentru compania pe care o conducea, două contracte de achiziție publică (ce vizau cumpărarea a șapte utilaje neconforme de producere a măștilor de protecție).
Prin demersurile menționate mai sus, CN Romarm SA a fost prejudiciată cu suma de 8.647.584 lei, reprezentând contravaloarea utilajelor menționate mai sus, valoarea materiei prime și ulterior contravaloarea unor piese și servicii conexe (în afara contractului)”.

Citește și: Panică uriașă pentru Victor Pițurcă. Câti ani de închisoare riscă fostul selecționer pentru dosarul măștilor neconforme

”Într-un context asemănător, în perioada 19.03.2020 – 10.04.2020, suspectul Țuțu Gabriel ar fi pretins, printre altele, de la reprezentanții societăților implicate în achizițiile de mai sus introducerea într-un circuit comercial de livrare măști de protecție neconforme către Ministerul Apărării Naționale (MApN) a unui prieten de-al său, fără ca acesta să desfășoare activități comerciale reale auxiliare contractului de livrare produse de protecție și efectuarea unor plăți către acesta, (40% din cota de profit rezultată) sub aparența unui contract de consultanță.
În schimbul acestor „servicii” suspectul Țuțu Gabriel ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra funcționarilor din cadrul M.Ap.N. și că îi va determina pe aceștia să încredințeze direct și fără proceduri publice contractele de furnizare, dar și să efectueze recepția fără problemă a produselor respective și să achite la timp facturile emise în acest sens.
În contextul menționat mai sus, suspectul Țuțu Gabriel ar fi primit printr-un intermediar suma de 50.000 lei”, mai precizează DNA.

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane, au mai transmis procurorii.