Victor Ponta: Alegerile prezidenţiale vor fi în noiembrie, conform legii

Premierul Victor Ponta a declarat luni, la Târgovişte, că alegerile prezidenţiale vor avea loc în noiembrie, conform legii, adăugând că nu îşi explică de ce Klaus Iohannis "nu mai vrea să le ţinem".

RomaniaTV.net
11 aug. 2014, 12:52
Victor Ponta: Alegerile prezidenţiale vor fi în noiembrie, conform legii

„Săptămâna trecută, domnul Iohannis, în calitate de candidat la prezidenţiale, înţeleg că ştia de săptămâna trecută acest lucru, mi-a cerut să nu mai facem alegeri prezidenţiale. Nu am înţeles, am prezentat public scrisoarea domniei sale. Nu ştiu şi mi-e foarte greu să aflu ce vrea să spună prin a anula hotărârea de guvern prin care am stabilit data alegerilor”, a spus premierul Victor Ponta, prezent luni la o ceremonie religioasă.

La insistenţele jurnaliştilor, că liderul PNL, Klaus Iohannis, susţine amânarea, Victor Ponta a răspuns că alegerile se organizează conform legii cu o lună înainte de expirarea mandatului actualului preşedinte.

„Nu se spune pentru când amânarea. Se spune doar să nu mai facem alegeri în noiembrie. Ori legea care nu a fost modificată de foarte mult timp, şi e o lege bună, de altfel. Legea privind alegerea preşedintelui României spune foarte clar: alegerile prezidenţiale se organizează în luna anterioară expirării mandatului. Mandatul domnului Băsescu, printr-o coincidenţă a istoriei, ca şi mandatul tovarăşului Nicolae Ceauşescu, se termină pe 22 decembrie. Deci, luna anterioară este noiembrie”, a precizat Ponta.

Iohannis: Nu contestăm data alegerilor, ci schimbarea legii privind alegerile prezidenţiale

Prim-ministrul a adăugat că data alegerilor a fost stabilită prin hotărâre de guvern atunci când candidat din partea PNL era Crin Antonescu, dar că schimbarea candidatului din partea PNL nu are de ce să aducă modificarea datei alegerilor.

„Hotărârea de guvern prin care am stabilit data de 2 şi 16 noiembrie este emisă de mult şi dacă îmi aduc bine aminte am anunţat aceste date, 2 şi 16 noiembrie, împreună cu candidatul de atunci al PNL, domnul Antonescu. Faptul că nu mai e domnul Antonescu candidat, e domnul Iohannis, nu cred că schimbă cu nimic datele problemei. Avem alegeri, conform legii şi conform practicii europene, în luna anterioară şi nu ştiu de ce domnul Iohannis nu vrea să le mai ţinem. Trebuie să îl întrebaţi pe el”, a afirmat Victor Ponta.

Klaus Iohannis, desemnat candidat al ACL la prezidenţiale. „Este dovada maturizării democraţiei româneşti”

Klaus Iohannis a declarat luni că OUG 45/2014 şi HG 520/2014 referitoare la data alegerilor prezidenţiale au fost contestate deoarece aceste acte normative creează un avantaj pentru Victor Ponta.