Ponta, despre exploatarea gazelor de şist: Chevron este întotdeauna mai bine decât Gazprom

Prim-ministrul Victor Ponta a declarat, miercuri, în exclusivitate, la România TV, că a discutat cu vicepreşedintele SUA Joe Biden despre importanţa asigurării independenţei energetice a României şi, indirect, a Moldovei. În acest context, cei doi au discutat şi despre exploatarea gazelor de şist şi investiţiile americane în România în domeniul energiei.

RomaniaTV.net
21 mai 2014, 11:47
Ponta, despre exploatarea gazelor de şist: Chevron este întotdeauna mai bine decât Gazprom

M-au bucurat declaraţiile lui Joe Biden că garantează securitatea României, că sprijină investiţiile în domeniul energiei, că România este considerată un exemplu de succes pentru ţări din zonă, precum Moldova, Ucraina sau Georgia„, a declarat Victor Ponta.

Întrebat dacă a discutat cu vicepreşedintele SUA şi despre gazele de şist, Ponta a răspuns: „Sigur că am discutat despre gazele de şist. Statele Unite încurajează acest tip de exploatare, cu respectarea normelor de respectare a mediului„. Ponta a menţionat că poate fi utilizată şi expertiza americană în acest domeniu.

Exploatarea tuturor resurselor de gaz a fost analizată şi prin prisma securităţii naţionale.

„Din punct de vedere strategic, capacitatea României de a avea propria producţie de gaze naturale care să acopere necesitatea noastră naţională dar şi a Moldovei este extrem de importantă. I-am spus vicepreşedintelui Biden cum am reuşit practic să îi conving pe cei mai mulţi dintre cei cu care am discutat în România că Chevron e întotdeauna mai bine decât Gazprom. Şi mi-a zis că o să şi folosească această glumă„, a apreciat premierul.

„Şi pentru investiţiile în energie, şi pentru alte investiţii americane în România am discutat împreună cu secretarul de stat al Comerţului Penny Pritzker şi la nivel tehnic, şi avem o foaie de parcurs, un aport practic de transparenţă şi de predictibilitate. Asta îi interesează cel mai mult. Nu neapărat dacă taxarea e mai mare sau mai mică, ci îi interesează să fie predictibilă. 15-20 de ani să păstrăm acest sistem şi asta cu siguranţă facem”, a mai spus premierul.