Victor Ponta: Probabil vor fi două zile pentru referendumul la Constituţie

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, joi, că a informat membrii CExN asupra procedurii legale privind referendumul de revizuire a Constituţiei, el arătând că Parlamentul va stabili data acestuia şi că probabil se va desfăşura pe parcursul a două zile.

RomaniaTV.net
06 feb. 2014, 14:36
Victor Ponta: Probabil vor fi două zile pentru referendumul la Constituţie

„Pentru referendum i-am anunţat pe toţi colegii mei care este procedura legală, şi anume, după ce se adoptă textul revizuirii Constituţiei, Parlamentul stabileşte data alegerilor. Probabil că vor fi două zile, nu o singură zi, pentru referendum, dar asta decide Parlamentul”, a spus Ponta.

El a arătat că în mod sigur una dintre zile va fi ziua de 25 mai, data alegerilor europarlamentare.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni, că la nivelul USL nu s-a stabilit până în prezent dacă referendumul pentru revizuirea Constituţiei va avea loc pe parcursul a două zile, precizând că declaraţiile anterioare ale liderilor USL precizau posibilitatea, şi nu o decizie în acest sens.

Preşedintele PNL a precizat că la nivelul USL nu s-a stabilit dacă referendumul de revizuire va avea loc pe parcusul unei singure zile sau pe parcursul a două zile.

„În conformitate cu Legea referendumului, data trebuie stabilită de către Parlament. Nu suntem în acea fază, suntem abia la începutul acestui parcurs”, a susţinut Antonescu.

El a declarat că în declaraţiile de la sediul USL s-a făcut referire la posibilitatea organizării referendumului pe parcursul a două zile, şi nu despre o decizie.

„S-a vorbit despre faptul că toate prevederile şi toate recomandările atât ale Comisiei de la Veneţia, cât şi ale Curţii Constituţionale din România permit şi varianta cu două zile. Vom vedea”, a mai afirmat Antonescu.

Liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, a declarat, luni, la RFI, că „s-a convenit” ca referendumul pentru revizuirea Constituţiei să fie organizat într-o singură zi, simultan cu alegerile europarlamentare, el spunând însă că în Parlament se mai pot schimba lucrurile.

„S-a convenit asupra unei singure zile şi va avea loc odată cu alegerile europarlamentare. Au fost discuţii pro şi contra, ca întotdeauna, şi atunci s-a ajuns la concluzia că cei care sunt interesaţi, cei care doresc pot să vină într-o zi. Asta nu înseamnă că nu s-ar putea schimba lucrurile în Parlament, venind alţii cu alte argumente. Cred eu că de asta a şi rămas puţin neclară sau neexplicată sută la sută decizia. În Parlament se mai pot schimba lucrurile, aţi văzut că de-a lungul timpului au mai fost decizii care au infirmat deciziile Guvernului, ale USL, sunt dezbateri, oamenii vin cu argumente, din teren lucrurile se văd de multe ori altfel”, a afirmat ilie Sârbu.

Întrebat dacă estimează că Parlamentul va întoarce decizia, Ilie Sârbu a răspuns: „Nu, eu nu văd de ce. Am experienţa celor două zile, dacă vă amintiţi, în 2003, când alergam noi pe străzi şi prin comune după alegători. Cine e interesat ca ţara lui să meargă bine, să aibă un sistem constituţional pus la punct, să rezolve problemele de care ne-am lovit în perioada asta, face efortul să iasă la vot. Dacă nu există interes, putem noi să facem şi o săptămână, că tot nu vor veni”.

Preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, a declarat, duminică seară, după şedinţa USL, că la nivelul Uniunii s-a decis ca euroalegerile să aibă loc pe 25 noiembrie, duminică, iar prezidenţialele să se desfăşoare pe 2 şi 16 noiembrie.

Întrebat când se va organiza referendumul pentru Constituţie, Ponta a răspuns că acest lucru este decis de către Parlament.

La rândul său, preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat că se doreşte până miercuri trecerea prin corpul de revizuire a Constituţiei, cu toate amendamentele, iar apoi trimiterea proiectului revizuit la Guvern, în timpul săptămânii, pentru a fi trimis Comisiei de la Veneţia.

El a precizat că luni se reuneşte Comisia de revizuire a Constituţiei, la începutul sesiunii parlamentare.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, declara, în 13 ianuarie, după o şedinţă a USL, într-o conferinţă de presă susţinută alături de Victor Ponta, că USL a decis organizarea referendumului pentru modificarea Constituţiei odată cu europarlamentarele.

De asemenea, premierul Victor Ponta a fost întrebat dacă USL are în vedere desfăşurarea referendumului de revizuire a Constituţiei pe parcursul a două zile.

„Conform ultimei decizii a Curţii Constituţionale, care tocmai asta a sugerat, că este necesară o prezenţă cât mai importantă…şi da, în mod normal organizăm sâmbătă şi duminică”, afirma Ponta.