Victor Ponta: „La Suceava medicii sunt trimişi ca mieii la tăiere. Totul este acoperit politic, pentru că e avem preşedinte la PNL”

Preşedintele Pro România, Victor Ponta, a intervenit telefonic miercuri la România TV, pentru a discuta despre măsurile luate de autorităţile române în lupta cu epidemia de coronavirus, când ne apropiem de scenariul al patrulea.

RomaniaTV.net
25 mart. 2020, 18:44
Victor Ponta: „La Suceava medicii sunt trimişi ca mieii la tăiere. Totul este acoperit politic, pentru că e avem preşedinte la PNL”

 Victor Ponta a analizat cazul Spitalului Judeţean Suceava. „Efoarte simpul. Acesta catastrofa de la Suceava, pentru ca va fi cea mai mare catastrofa de dupa 1989, a pornit in urma cu o saptamana. Am primit apeluri disperate care spuneau ca nu au manusi, masti, dezinfectant, nimic. Spitalul Suceava este sub domnul Flutur. Intai s-au imbolnavit 20 din personalul medical, apoi din ticalosie si prostie politica, a doua zi dimineata au chemat tot personalul si au stat ca intr-un vagon de autobuz, vreo 1000 si ceva, ca sa asculte mesajul video al ministrului Costache, care voia sa musamalizeze. Daca era vreun PSD-ist era de mult arestat. De 5 zile totul se musamalizeaza. Acolo trebuia sa mearga primul ministru sau ministrul Sanatatii. Azi au adus la Bucuresti un bolnav care avea deja covid. Acolo se musamalizeaza, sunt trimisi ca mieii la taiere, nu au nimic. Totul este acoperit politic, pentru ca e presedinte PNL. Asa o sa se intample in toate orasele aproape. Acum vor duce bolnavii la Iasi, la Vaslui, vorbim deja de o catastrofa biblica pentru ca niste oameni au vrut sa ascunda. Asta e realitatea, v-o spun eu”, a declarat Victor Ponta.

Gheorghe Flutur, infectat cu coronavirus: „Situaţia este foarte gravă, am cerut ajutor din China” 

„M-au cautat de la spitalul din Pascani si mi-au spus ca nu au manusi si masti, dar le e frica sa iasa la tv. La Barlad s-au revoltat, nu vor sa fie adusi bolnavii de la Suceava. De 5 zile acoperim acest gunoi, in loc sa se taie in carne vie si sa ni se spuna „uite, asta sa nu faceti”. Nu inteleg ca suntem intr-o catastrofa fara precedent si ca daca nu spunem adevarul nu avem cum sa prevenim. Ce au de ascuns? Pai deja din martie stim toti ce se intampla si auzim ca au masti, au milioane de teste, dupa care auzim de la toti medicii ca nu este adevarat. Din Bucuresti mi s-a spus ca au primit salopete, toate pentru 1,5 metri, daca ai mai mult nu intri in ele. Domnul Orban zice ca avem de toate, iar situatia din teren e dramatica si lumea intra in panica”, a completat fostul prim ministru.

„Cei cu tratament cu boli cronice ce fac? Ca mai avem si alti bolnavi, in afara de cei cu coronavirus, dar de ei nu mai vorbim, sunt practic condamnati la moarte”, a incheiat preşedintele Pro România.

Nelu Tătaru: „Nu mai sunt decât în jur de 100 de pacienţi care aşteaptă rezultatul testării”

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Nelu Tătaru a declarat, miercuri, că focarul de COVID de la Spitalul Judeţean Suceava a ajuns „în acel punct în care a decimat personalul medical”, adăugând că este o transmitere locală accentuată a acestui virus.

„Acest focar a ajuns în acel punct în care a decimat personalul medical. În acest moment, am reuşit să stabilizăm anumite spitale care vor prelua aspectele medicale de care aveau nevoie locuitorii judeţului Suceava şi încercăm să stabilizăm o unitate de primiri urgenţe la nivelul Spitalului Jjudeţean cu personalul care mai este valid, precum şi cu personalul adus din Centrul universitar Iaşi. În acest moment, Secţia de boli infecţioase are peste 120 de pacienţi, între care cinci sunt pe ventilator. Este o transmitere locală accentuată. La nivelul judeţului Suceava sunt peste 150 de cazuri confirmate, iar, după cum aţi putut vedea, au fost şi numeroase decese”, a afirmat Tătaru, la Digi 24.
 
El a spus că spitalul este izolat în acest moment. „Nu mai sunt decât în jur de 100 de pacienţi care aşteaptă rezultatul testării, cei care vor fi pozitivi vor fi internaţi în boli infecţioase, cei care vor fi negativi vor merge acasă în izolare voluntară la domiciliu. În oraş sunt măsurile pe care le ia Comitetul judeţean pentru situaţii de urgenţă şi noi încercăm să reaşezăm activitatea medicală, să izolăm contacţii şi ancheta epidemiologică care s-a reevaluat, urmând să mergem pe fiecare caz în parte”, a precizat Tătaru.

Tătaru a menţionat că a început dezinfecţia spitalului de la etajele superioare. 
„Am început dezinfecţia la etajele superioare, urmând ca, după ce terminăm dezinfecţia la etajele 3 şi 4, să mutăm personalul medical infectat cu COVID şi în decursul săptămânilor următoare, acest spital să devină un spital destinat pacienţilor infectaţi cu COVID”, a spus secretarul de stat.

Potrivit acestuia, la Suceava au fost mai multe motive care au dus la acest deznodământ, între care ancheta epidemiologică, managementul defectuos al crizei.

„La Suceava a fost o conjunctură şi sunt mai multe motive care au dus la acest deznodământ. Avem şi o anchetă epidemiologică ce nu a mers pe un traseu privind identificarea anumitor cazuri, a fost un personal medical care a fost contaminat, care a fost tardiv izolat sau identificate târziu contactele primare, a fost un mod greşit de folosire a echipamentelor de protecţie, a fost un management defectuos al crizei, a fost o atitudine a Direcţiei de Sănătate Publică delăsătoare şi toate acestea au dus la situaţia în care ne aflăm”, a susţinut el.

Tătaru a amintit că procuratura s-a sesizat în acest caz. „La Suceava este o urmărire penală care se desfăşoară in rem. Noi am propus astăzi de la minister preşedintelui Consiliului Judeţean şi Consiliului Judeţean suspendarea contractului managerului”, a afirmat secretarul de stat.

„În acest moment, am izolat tot ce am descoperit la Spitalul de boli infecţioase. Am chemat cadrele infectate şi care ştim că erau în afara spitalului şi vom face internările după dezinfectare, mâine vor veni cadrele DSP Iaşi. Vom izola fiecare focar, lăsând judeţului Suceava şi spitale non-COVID în care se pot trata”, a adăugat Tătaru.