VIDEO Marcel Ciolacu, întâlnire cu John Kerry, consilierul lui Biden pe probleme climatice: „România şi SUA sunt parteneri strategici în ceea ce priveşte securitatea”

România este interesată de intensificarea cooperării româno-americane în vederea consolidării Iniţiativei celor Trei Mări, a promovării obiectivelor economice comune şi a securităţii regionale, a afirmat, miercuri, premierul Marcel Ciolacu, la întrevederea, de la Palatul Victoria, cu reprezentantul special al preşedintelui SUA pentru probleme climatice, John Kerry, aflat la Bucureşti cu ocazia Summitului şi Forumului de Afaceri al I3M.

06 sept. 2023, 18:17
VIDEO Marcel Ciolacu, întâlnire cu John Kerry, consilierul lui Biden pe probleme climatice: „România şi SUA sunt parteneri strategici în ceea ce priveşte securitatea”

„Este foarte importantă prezența dumneavoastră la Inițiativa celor Trei Mări. România și SUA sunt parteneri strategici în ceea ce privește securitatea”, a declarat Marcel Ciolacu, miercuri, în dialogul cu John Kerry de la Palatul Victoria.

„România este interesată de intensificarea cooperării româno-americane în vederea consolidării Iniţiativei celor Trei Mări, în calitatea Statelor Unite de partener strategic al acestui format de cooperare, şi ne dorim promovarea obiectivelor economice comune şi a securităţii regionale”, a declarat premierul Marcel Ciolacu, conform unui comunicat al Guvernului.

Potrivit sursei citate, şeful Executivului a subliniat importanţa realizării unor proiecte care să sporească gradul de interconectivitate în regiunea celor Trei Mări, precum Via Carpatia şi Rail-2-Sea.

De asemenea, premierul a exprimat interesul României pentru orientarea Iniţiativei celor Trei Mări către domeniile energiei cu emisii reduse de carbon şi al energiilor regenerabile, nucleară şi pe bază de hidrogen.

Citeşte şi: Aderarea la Schengen, pe masa discuțiilor dintre Klaus Iohannis și președintele Austriei. ”Apreciez sprijinul său pentru o soluţie în favoarea României”

Cu acest prilej, premierul Ciolacu a menţionat dorinţa unor companii majore din SUA de a realiza investiţii noi în România, exprimându-şi speranţa că lucrările Forumului de Afaceri al Iniţiativei celor Trei Mări vor contribui la concretizarea acestor investiţii, mai precizează Executivul.

Totodată, cei doi oficiali au discutat despre situaţia de securitate regională, oficialul american transmiţând mulţumiri României pentru sprijinul multidimensional acordat Ucrainei.

În acest context, Marcel Ciolacu a reafirmat susţinerea României pentru Ucraina, atât timp cât va fi necesar, şi a mulţumit, la rândul său, Statelor Unite ale Americii pentru sprijinul ferm pentru securitatea ţării noastre, reflectat în creşterea prezenţei militare americane pe teritoriul ţării noastre, dar şi în mesajul ferm de ataşament faţă de Articolul V al Tratatului Nord-Atlantic, mai menţionează sursa citată.

De asemenea, premierul a reiterat interesul României de a conlucra strâns cu partea americană pentru realizarea obiectivelor Strategiei privind Marea Neagră a administraţiei SUA.

În acelaşi timp, Marcel Ciolacu a reafirmat dorinţa României de a înregistra progrese în includerea cetăţenilor români în programul Visa Waiver al SUA, astfel încât anul viitor să fie îndeplinite condiţiile necesare pentru atingerea acestui obiectiv, mai arată Guvernul.

Citeşte şi: Daniel Cătălin Zamfir, despre impozitarea profiturilor excesive ale băncilor. ”Toate eforturile și presiunile lor au fost în zadar! Premierul Ciolacu nu a cedat”