Viitorul om care va păşi pe Lună va fi, cel mai probabil, de origine chineză

După Neil Armstrong, doar unsprezece oameni au mai păşit pe Lună, iar următorul pământean care va pune piciorul pe satelitul natural va fi cel mai probabil un chinez, cu toate că şi alte ţări asiatice precum Japonia şi India se remarcă în cursa pentru cucerirea spaţiului.

RomaniaTV.net
28 aug. 2012, 07:39
Viitorul om care va păşi pe Lună va fi, cel mai probabil, de origine chineză

‘Călătoriile spre Lună au avut întotdeauna o dimensiune de prestigiu, dar şi una ştiinţifică. Luna ar putea prezenta noi atuuri, cu foraje miniere pentru combustibil nuclear. China nu şi-a ascuns interesul în acest sens’, a declarat pentru AFP Morris Jones, un expert australian în probleme spaţiale, potrivit Agerpres.

Nimeni nu poate fi sigur de unde vor fi originari viitorii astronauţi care vor merge pe Lună. Dar, în opinia mea, există o mare probabilitate că ei să fie chinezi’, a continuat el.

La începutul lui februarie 2010, preşedintele american Barack Obama a anunţat renunţarea la costisitorul program ‘Constellation’ al NASA, ce presupunea o nouă trimitere a unui om pe Lună. China nu a salutat această decizie, dar practic ea a propulsat Beijingul în fruntea cursei. În contextul în care doreşte să îşi consolideze statutul de mare putere, China visează la a fi prima ţară asiatică ce trimite un om pe Lună.

Ea dezvoltă în vederea atingerii acestui scop un ambiţios program denumit ‘Chang’e’, marcat deja de succesul a două sonde lunare. Chang’e-1, lansat în octombrie 2007, şi Chang’e-2, lansat în octombrie 2010, au permis, după plasarea lor pe orbită, efectuarea unor misiuni de observare detaliate pe Lună.

Viitoarea etapă este prevăzută pentru 2013: misiunea Chang’e-3 ar urma să cuprindă şi alunizarea unui modul menit să efectueze analize ştiinţifice. Aceasta ar urma să fie prima alunizare din istoria Chinei, care depune eforturi susţinute pentru a se afirma în calitate de membră a clubul foarte select al marilor puteri spaţiale.

O misiune ulterioară, Chang’e-4, prevede reîntoarcerea unei sonde lunare pe Terra, iar programul ar urma să culmineze cu trimiterea unor oameni pe Lună. ‘Dacă vor continua în acest ritm, chinezii vor avea capacitatea de a merge pe Lună la orizontul lui 2030’, a apreciat Jones.