Vin șeicii în România: ce investiții majore se pregătesc pentru țara noastră, din 2023

Continuă să vină investitori străini în România: cele mai recente investiții majore se anunță din partea arabilor. Șeicii din Emiratele Arabe vor să construiască parcuri eoliene off-shore și parcuri solare flotante în țara noastră, pe Olt și Dunăre. De asemenea, pe termen lung, se are în vedere și construirea de parcuri eoliene pe mare.

21 mart. 2023, 13:42
Vin șeicii în România: ce investiții majore se pregătesc pentru țara noastră, din 2023

Reprezentanții companiei românești cu capital majoritar de stat Hidroelectrica, respectiv șefii companeii MASDAR – Abu Dhabi Future Energy Company, din Emiratele Arabe Unite, au semnat luni, un acord de asociere de participațiune pentru realizarea unor parcuri eoliene, informează compania din Abu Dhabi și Administrația Prezidențială a României.

MASDAR se aliniază noilor tendințe globale. Compania arabă aparține guvernului Emiratelor Arabe Unite și utilizează energie regenerabilă.

Pentru realizarea investițiilor promise, Hidroelectrica și MASDAR vor înființa o societate mixtă.

Primele investiții de pe listă sunt construirea a două parcuri fotovoltaice în cadrul amenajărilor „Mândra”, pe Olt, în cuveta fostului lac de acumulare Făgăraș – Hoghiz, respectiv Ostrov, lângă Porțile de Fier, pe Dunăre.

Parcul fotovoltaic de pe râul Olt va avea o capacitate instalată de 300 MW.

Acordul dintre Hidroelectrica și MASDAR a fost semnat în prezența președintelui Klaus Iohannis, aflat în vizită oficială în Emiratele Arabe Unite, scrie G4Media.

 

Cine este MASDAR, compania din Emiratele Arabe Unite care investește în România

 

MASDAR are proiecte realizate în 40 de țări din lume și are o experiență de 16 ani în dezvoltarea și construcția de capacități de producție a energiei din surse regenerabile. Conform datelor furnizate de companie și citate de Hidroelectrica, din 2006, MASDAR a investit în principal în proiecte de energie solară și eoliană, valoarea combinată a acestora ridicându-se la peste 30 de miliarde de dolari.

Hidroelectrica este cel mai mare producator de energie verde din țara noastră, cu o cotă de piață de aproximativ 28%, realizată cu o producție medie anuală de 15,7 TWh livrați în rețea. De asemenea, Hidroelectrica este cea mai profitabilă companie românească, cu un portofoliu de 187 de hidrocentrale, cu o capacitate hidroenergetică de 6,3 GW. La toate acestea se adaugă parcul eolian Crucea, cu o putere instalată de 108 MW.