Vine iarna! A început preluarea cererilor pentru ajutorul de încălzire de la primărie

Direcția de Asistență Socială Zalău a început luni, 9 octombrie, să preia cereri pentru acordarea ajutorului de încălzire a locuinței pentru sezonul rece și a suplimentului pentru energie.

11 oct. 2023, 13:36
Vine iarna! A început preluarea cererilor pentru ajutorul de încălzire de la primărie

Ajutorul de încălzire a locuinței se acordă pe perioada noiembrie 2023-martie 2024 familiilor cu venit mediu lunar net de până la 1.386 lei/persoană, iar în cazul persoanei singure până la suma de 2.053 lei, pentru o singură sursă de încălzire.

Cuantumul lunar al ajutoarelor pentru încălzirea locuinței este cuprins între 25 lei și 250 lei la încălzirea cu gaze naturale, între 50 lei și 500 lei la încălzirea cu energie electrică, între 32 lei și 320 lei pe lună pentru persoanele sau familiile care folosesc combustibili solizi sau petrolieri, în funcție de veniturile pe membru de familie.

Ajutorul de încălzire se acordă pentru un venit de până la 1.386 lei/membru de familie

Sprijinul financiar se acordă fie prin aplicarea reducerii din factura de consum, fie titularilor, în cazul cererilor pentru încălzirea cu combustibili solizi sau petrolieri.

Facturile românilor ard „la foc mic” bugetul familiilor până în 2025

În perioada noiembrie 2023 – octombrie 2024, familiile ale căror venituri sunt de până la 1.386 lei/membru de familie, și persoanele singure cu venit de până la 2.053 lei, beneficiază lunar, inclusiv în perioada sezonului rece, de un supliment pentru energie în sumă fixă, acordat în funcţie de sursele de furnizare a energiei utilizate, în cuantum de 30 lei/lună pentru consumul de energie electrică (în situaţia în care singura sursă de energie utilizată este energia electrică, cuantumul suplimentului este de 70 lei/lună); 10 lei/lună pentru consumul de gaze naturale; 10 lei/lună pentru consumul de energie termică; 20 lei/lună pentru consumul de combustibili solizi şi/sau petrolieri.

Pensii 2024. Creşte vârsta de pensionare şi se schimbă formula de calcul

Ajutorul de încălzire, suplimentul pentru energie,  se acordă lunar, pe tot parcursul anului, prin deducere din factura la utilități pentru energie electrică, gaze naturale și energie termică, direct titularului, prin casieria DAS, în cazul beneficiarilor care folosesc combustibili solizi și/sau petrolieri, anunţă primăria Zalău.

Vouchere facturi 2023. Aproape 400.000 de români primesc 700 de lei cu întârziere, abia se tipăresc cardurile de energie

Vouchere facturi 2023. Etapa a doua a Programului de sprijin privind plata facturilor la energie a demarat cu tipărirea şi împlicuirea a peste 370.000 de carduri noi de către Fabrica de Timbre, a anunţat Compania Naţională „Poşta Română” (CNPR).

Reprezentaţii Poştei încurajează beneficiarii să aleagă încasarea facturilor direct la poştaş, cu ajutorul dispozitivelor mobile sau cea online, prin intermediul aplicaţiei dedicate pusă la dispoziţie de către companie

„Etapa a doua a demarat cu tipărirea şi împlicuirea a peste 370.000 de carduri noi de către Fabrica de Timbre, sucursală specializată a Companiei Naţionale „Poşta Română„.

Noile carduri sunt destinate persoanelor recent intrate în sistem, precum şi celor care între timp şi-au schimbat adresa de domiciliu. Pe de altă parte, cei care îşi păstrează calitatea de beneficiar din prima tranşă vor putea folosi cardurile şi pentru tranşa a doua.

Totodată, ca şi în cazul primei tranşe, şi de această dată poştaşii au început să colecteze declaraţiile pe propria răspundere de la beneficiarii cardurilor de energie care au domiciliu fără nomenclator stradal, situaţie predominantă în mediul rural”, precizează sursa citată.

Se taie voucherele de vacanţă. Ce bugetari nu mai primesc 1650 de lei pe card din 2024

Vouchere facturi 2023. Directorul general al CNPR, Valentin Ştefan, aminteşte că instituţia pe care o conduce pune la dispoziţie toate cele 9.000 de dispozitive mobile pe care le deţine, pentru ca plăţile facturilor să se desfăşoare cu cea mai mare rapiditate şi eficienţă oriunde pe teritoriul României.

Atât cardurile aferente primei tranşe, cât şi cele aferente celei de-a doua tranşe pot fi folosite până la data de 27 decembrie 2023.

Vouchere facturi 2023. Categoriile de români care pot primi ajutor pentru plata facturilor, prin cardul de energie

Beneficiarii acestui ajutor sunt: pensionari cu venitul sub 2.000 de lei, inclusiv; pensionari de invaliditate cu venitul sub 2.000 de lei, inclusiv; persoane cu handicap grav, accentuat sau mediu cu venitul sub 2.000 de lei, inclusiv; familie cu alocaţie de susţinere; familie/persoană cu ajutor social.

Media venitului lunar pe fiecare membru de familie nu poate depăşi 2.000 de lei. Serviciile acoperite prin Programul „Cardul de energie” vizează posibilitatea achitării facturilor curente sau restante pentru: energie electrică, energie termică în sistem centralizat, butelie cu GPL propan pentru încălzire (exclus butelie GPL butan pentru uz casnic – gătit), gaze, lemne pentru foc (lemn rotund şi despicat de lucru cu diametrul la capătul gros de maximum 24 cum, resturi de lemn, tocătură provenită din lemn etc.), păcură, peleţi şi alte materiale doar pentru încălzire (de pildă, apă geotermală, cărbune, brichete rumeguş).

Vouchere facturi 2023. Schimbări privind cardurile de energie, cine nu mai primeşte cei 700 de lei în septembrie

Cei care beneficiază de acest program trebuie să prezinte la momentul plăţii: cardul de energie valabil, primit prin Poşta Română; actul de identitate; factura curentă sau restantă.

În cazul unora dintre servicii va fi nevoie de alte documente justificative care fac dovada datoriei curente şi/sau restante faţă de furnizorul de energie şi/sau, după caz, faţă de asociaţia de proprietari/locatari (înştiinţare de plată, certificat de validare a datoriei, bonuri fiscale).