Facturile românilor ard „la foc mic” bugetul familiilor până în 2025

Românii vor plăti preţuri mai mici la facturile de la lumină şi gaze încă un an şi jumătate, până la sfârşitul lunii martie 2025. Cei care depăşesc 300 de kilowaţi vor achita un cost de 1,3 lei.

07 oct. 2023, 17:45
Facturile românilor ard „la foc mic” bugetul familiilor până în 2025

Facturile la energie electrică şi gaze vor rămâne subvenţionate până în 2025, promit guvernanţii. Reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Energie (ANRE) au anunţat data până la care preţurile la gazele naturale şi energie electrică vor rămâne plafonate.

Mai exact, românii vor plăti preţuri mai mici la facturile de la lumină şi gaze încă un an şi jumătate, până la sfârşitul lunii martie 2025.

 

Măsura plafonării se menţine pentru a asigura stabilitatea tarifelor pentru populaţie şi pentru consumatorii industriali.

În plus, românii primesc asigurări că ţara noastră va trece cu bine peste această iarnă. Depozitele de gaze sunt pline în proporţie de 90%.

Aşadar, vom plăti 68 de bani pe kilowatt pentru un consum de până la 100 de kilowaţi lunar, 80 de bani pentru intervalul 100-255 de kilowaţi, 1,3 lei – între 255 şi 300 de kilowaţi.

Când intră pe card banii pe voucherele de alimente din octombrie. Ministrul Adrian Câciu a făcut anunțul pentru cei 2.5 mil. de români
Românii care depăşesc 300 de kilowaţi vor achita un cost de 1,3 lei.

În cazul gazelor, preţul pentru un kilowatt/oră nu va depăşi 31 de bani până la sfârşitul lunii martie 2025.

Potrivit Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Energie (ANRE), suma totală decontată de statul român companiilor din energie care au aplicat schema preţurilor plafonate, era acum două săptămâni de aproape 21 de miliarde de lei.

Prețurile la gaze de pe facturile românilor în iarna 2023-2024. Ce ar putea destabiliza tarifele în anii următori

Românii vor beneficia de preţuri subvenţionate la gaze naturale şi la energie electrică până la sfârșitul lunii martie 2025, după decizia de a plafona prețurile cu scopul de a asigura stabilitatea tarifelor pentru populație și consumatorii industriali din țară.

Astfel, românii vor plăti în continuare 68 de bani pe kilowatt pentru un consum de până la 100 de kilowaţi lunar. Totodată, compania Transgaz aproape că a umplut toate depozitele de gaz, managementul instituției oferind asigurări că România va face faţă iernii care vine, chiar dacă se vor înregistra temperaturi mai scăzute ca anul trecut, iar cea de-a doua tranșă a voucherelor de energie a fost dată la plată în septembrie.

Cu toate că iarna aceasta se anunță a fi lipsită de tumult în ceea ce privește facturile grele la gaze naturale, investițiile interne puternice în centrale electrice pe gaze de mari capacități, ca alternativă la energia bazată pe cărbune, precum și repornirea producției de îngrășăminte chimice și extinderea rețelelor de distribuție ar putea dubla necesarul de gaze al țării pentru următorii ani, ducând la scenariul în care vom fi nevoiți să recurgem la importuri, destabilizând din nou prețurile.

Anunț important pentru cei care au pensia sub 2.000 de lei! Ce trebuie să faci ca să nu pierzi voucherele de energie
Valeriu Steriu, reprezentant al Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Energie, a susținut într-o declarație publică zilele trecute la Congresul Central European al Gazelor Naturale, că facturile la energie nu vor crește în această iarnă.

Facturile la gaze naturale şi la energie electrică ale românilor vor fi în continuare subvenționate de către stat, până la sfârșitul lunii martie 2025.

”Până în 2025, o plasă de siguranță, aș putea spune, care poate avea, deși nu ne dorim să mai facem modificări, nici nu sunt anunțate în următoarele luni astfel de modificări. Monitorizăm permanent situația din toate punctele de vedere, tocmai pentru a vedea dacă este necesară o intervenție, dar în clipa de față cred că predictibilitatea este cea mai importantă, astfel încât toate companiile care au bugete de pus la punct pentru anul viitor, populația la fel, să aibă în mod real o protecție și să avem cel puțin această iarnă și iarna viitoare cât mai liniștite”, a declarat Valeriu Steriu.

Contribuția cardurilor de energie – ajutorul întârziat pentru compensarea facturilor mari

La începutul lunii septembrie a fost demarată și alimentarea cardurilor pentru achitarea facturilor la energie cu 700 de lei, cea de-a doua tranșă a totalului de 1.400 de lei stabiliți. Conform informațiilor furnizate de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), peste 2,4 milioane de cetățeni români au beneficiat de fondurile disponibile pe carduri.

Etapa a doua a Programului de sprijin privind plata facturilor la energie a demarat cu tipărirea şi împlicuirea a peste 370.000 de carduri noi de către Fabrica de Timbre, a anunţat Compania Naţională „Poşta Română” (CNPR) în septembrie.

Deși și această tranșă de vouchere a venit cu întârzieri, reprezentaţii Poştei au încurajat beneficiarii să aleagă încasarea facturilor direct la poştaş, cu ajutorul dispozitivelor mobile sau cea online, prin intermediul aplicaţiei dedicate pusă la dispoziţie de către companie, arăta în septembrie România TV.

Vouchere energie 2023. Greşeala care îi lasă pe români fără bani de facturi
Noile carduri sunt destinate persoanelor recent intrate în sistem, precum şi celor care între timp şi-au schimbat adresa de domiciliu. Pe de altă parte, cei care îşi păstrează calitatea de beneficiar din prima tranşă vor putea folosi cardurile şi pentru tranşa a doua. La fel ca iarna trecută, poştaşii au început să colecteze declaraţiile pe propria răspundere de la beneficiarii cardurilor de energie care au domiciliu fără nomenclator stradal, situaţie predominantă în mediul rural”, precizează sursa citată.

Rezervele Transgaz pentru iarna 2023 sunt de ajuns ca să trecem sezonul rece fără prețuri umflate, dar când vor apărea probleme?

Compania Transgaz aproape că a umplut toate depozitele de gaz. Preşedintele Transgaz Ion Stelian, a dat asigurări că România va face faţă iernii care vine, chiar dacă va fi ger. El a precizat că acum avem înmagazinată peste 90% din capacitatea totală de stocare:

”Avem astăzi înmagazinați 3.065.000.000 de metri cubi, corespunzător unui procent de 96,23%. Indiferent ce se va întâmpla, noi iarna o vom trece, chiar dacă iarna va fi foarte geroasă, avem stocurile asigurate.”

Potrivit Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Energie, suma totală decontată de statul român companiilor din energie care au aplicat schema preţurilor plafonate, era acum două săptămâni de aproape 21 de miliarde de lei.

Deși România în prezent deține un necesar îndestulător de gaze naturale, pe fondul extracțiilor din Marea Neagră, în țară se construiesc centrale electrice pe gaze de mari capacități, deși gazele naturale sunt considerate combustibil de tranziție, arată un material HotNews. Construirea unor mari centrale electrice pe gaze, repornirea producției de îngrășăminte chimice și extinderea rețelelor de distribuție arată că necesarul de consum al gazelor s-ar putea dubla în următorii câțiva ani.

În condițiile în care gazul a fost declarat combustibil de tranziție, ne-am aștepta ca investițiile în capacități mari consumatoare de gaze pe termen lung să fie mai temperate. În schimb, în România se construiesc centrale electrice pe gaze de mari capacități și se extind rețelele de gaze. Ion Sterian, directorul general al Transgaz, a declarat în mai multe rânduri că începând cu 2027-2028, necesarul de consum se va dubla, ajungând până la circa 20 miliarde metri cubi, și că nu vor fi suficiente gazele din Marea Neagră pentru a-l acoperi. Astfel, România va fi forțată să importe gaze, cel mai probabil prin terminalele LNG din Turcia și Grecia.

În 4-5 ani, nici gazele din Marea Neagră nu vor satisface necesarul românesc, a declarat, recent, Ion Sterian, la “Simpozionul Român al Energiei – SIREN 2023”, arată HotNews. Consumul este de circa 11-12 miliarde de metri cubi anual, însă la aceste cantități se vor adăuga cele necesare funcționarii centralelor pe gaze. Ion Sterian a declarat că la Mintia vor fi necesare 2,5 miliarde metri cubi, la Iernut circa 1 miliard metri cubi, iar la Ișalnița și Turceni în jur 1,5 miliarde metri cubi, arată sursa citată.

În plus, zilele trecute, combinatul chimic Azomureș și-a reluat producția de îngrășăminte la 50% din capacitatea totală. Într-un an, în condițiile unei funcționări normale, combinatul poate consuma circa 1,2 miliarde metri cubi. Alte 3-4 miliarde de metri cubi ar mai fi necesare pentru noile racordări la gaze ale unor localităţi, în urma extinderii rețelei, mai ales prin programul guvernamental Anghel Saligny.

Astfel, deși iarna aceasta o vom duce bine, facturile consumatorilor și necesarul de consum industrial s-ar putea să fluctueze în mod incert în următorii ani, în condițiile în care, deși capacitatea de producție a sporit cu investițiile puternice în rețeaua electrică pe diferite filiere, printre altele mai ales subvenționarea panourilor fotovoltaice, țara noastră mizează enorm pe gaze naturale, iar eventualele importuri de care vom avea nevoie vor pune o presiune sporită asupra prețurilor.

Vouchere energie 2023. Greşeala care îi lasă pe români fără bani pentru facturile de la iarnă

Vouchere energie 2023. Cardurile pentru achitarea facturilor la energie au fost alimentate cu 700 de lei. Conform informațiilor furnizate de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), peste 2,4 milioane de cetățeni români au beneficiat de fondurile disponibile pe carduri.

Această schemă de compensare acoperă o gamă largă de surse de încălzire a locuințelor. Vorbim despre energia electrică, energia termică furnizată la nivel centralizat, butelii de gaz, lemne de foc și butan. Dar și pentru cărbune, peleți, păcură și diferite tipuri de combustibili lichizi sau solizi.

Sprijinul pentru compensarea facturilor la energie se acordă categoriilor de beneficiari eligibili pe baza listelor comunicate de către Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) și verificate de Ministerul de Finanțe, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Telecomunicații și Agenția Naționale de Administrare Fiscală.

Vouchere facturi 2023. Aproape 400.000 de români primesc 700 de lei cu întârziere, abia se tipăresc cardurile de energie

Vouchere facturi 2023. Cardurile sunt emise și distribuite de Compania Națională Poșta Română, instituție care asigură și furnizarea de informații către public privind emiterea, distribuirea și utilizarea cardurilor de energie, inclusiv cu privire la sesizările formulate. Aceste informații, inclusiv motivul pentru care o persoană nu a primit cardul de energie, pot fi aflate la call-center-ul C.N. Poșta Română: 0319966.

Valabilitatea cardurilor de energie:

Atât cardurile aferente primei tranșe, cât și cele aferente celei de a doua tranșe, pot fi folosite până la data de 27 decembrie 2023.

Cine beneficiază de ajutor la energie:

Pensionari cu venitul sub 2000 de lei, inclusiv,Pensionari de invaliditate cu venitul sub 2000 de lei, inclusiv,Persoane cu handicap grav, accentuat sau mediu cu venitul sub 2000 de lei, inclusiv,Familie cu alocație de susținere,Familie/ persoană cu ajutor social.

Clarificare: media venitului lunar pe membru de familie nu poate depăși 2.000 de lei.

Vouchere energie 2023. Ce servicii sunt acoperite prin Programul “Cardul de energie”:

Cardul de energie acordă beneficiarilor posibilitatea achitării facturilor curente sau restante pentru:

energie electrică, energie termică în sistem centralizat,butelie cu GPL propan pentru încălzire (exclus butelie GPL butan pentru uz casnic – gătit),gaze,lemne pentru foc (lemn rotund și despicat de lucru cu diametrul la capătul gros de maximum 24 cum, resturi de lemn, tocătură provenită din lemn etc.),păcură, peleți și alte materiale doar pentru încălzire (de pildă, apă geotermală, cărbune, brichete rumeguș).

Vouchere facturi 2023. Acte necesare pentru plată:

  • cardul de energie valabil, primit prin Poșta Română,
    actul de identitate al beneficiarului de sprijin,
    factura curentă sau restantă. Sau, în cazul unora dintre servicii: alt document justificativ care face dovada datoriei curente şi/sau restante faţă de furnizorul de energie şi/sau, după caz, faţă de asociaţia de proprietari/locatari (înștiințare de plată, certificat de validare a datoriei, bonuri fiscale).

„Cardurile pentru achitarea facturilor la energie acordate persoanelor vulnerabile pot fi utilizate ca instrumente de plată de două luni şi jumătate, timp în care am monitorizat permanent derularea programului, împreună cu reprezentanţii Companiei Naţionale Poşta Română, şi am căutat permanent soluţii de îmbunătăţire a implementării.

Pensii 2024. Cele trei formule de recalculare a pensiilor, cine pierde, cine câştigă

Obiectivul nostru principal este ca beneficiarii să se poată folosi de banii acordaţi prin intermediul cardului de energie, iar utilizarea acestuia să fie cât mai simplă şi rapidă”, a declarat ministrul Marcel Boloş.

Boloș a afirmat că reglemenatările adoptate în ședința de Guvern sunt menite să rezolve anumite situații întâlnite în timpul implementării programului. Astfel încât, toți cei eligibili pentru acest sprijin să poată beneficia de el.