VIOLENŢĂ fără margini în închisori în Brazilia: Deţinuţii joacă fotbal cu capetele tăiate ale rivalilor VIDEO

Faptele de violenţă care au loc la închisoarea Pedrinhas din statul Maranhao (nordul Braziliei) au suscitat condamnarea unanimă a organizaţiilor internaţionale pentru drepturile omului Amnesty International şi Human Rights Watch şi a ONU, care au cerut 'o anchetă imediată, imparţială şi efectivă' a acestora, notează joi ziarul ABC, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
09 ian. 2014, 10:39
VIOLENŢĂ fără margini în închisori în Brazilia: Deţinuţii joacă fotbal cu capetele tăiate ale rivalilor VIDEO

Divulgarea unui videoclip filmat cu telefonul mobil, în care deţinuţii joacă fotbal cu capetele tăiate ale unor deţinuţi rivali, a fost picătura care a umplut paharul. Disputele între facţiunile rivale din această închisoare au provocat moartea a 62 de deţinuţi, în mai puţin de un an, şi un număr mare de violuri asupra soţiilor şi surorilor deţinuţilor rivali, ca răzbunare. O fetiţă de şase ani a murit în incendierea unui autobuz, după ce corpul său a suferit arsuri în proporţie de 95% la sută.

Ziarul Folha de Sao Paulo a difuzat marţi un filmuleţ în care deţinuţii din acest penitenciar joacă fotbal cu capetele tăiate ale rivalilor, sărbătorindu-şi astfel ‘bravura’. Publicarea pe site-ul ziarului a acestui film de peste două minute a fost denunţată de guvernul statului Maranhao. Videoclipul extrem de violent, înregistrat în timpul unei revolte care a avut loc în închisoare imediat după Crăciun, ilustrează gradul de sălbăticie care există în sistemul penitenciar brazilian.

Săptămâna trecută, un alt videoclip prezenta disecţia piciorului unui deţinut rival, o tortură de o cruzime inimaginabilă. Statul Maranhao, cel mai înapoiat din ţară, este guvernat de 50 de ani de familia Sarney, în frunte cu senatorul şi fiica acestuia, guvernatoarea Roseana Sarney. Deşi cei doi au ajuns la putere pe calea urnelor, guvernarea lor aminteşte de practicile autoritare care au determinat ziarul Folha de Sao Paulo să sugereze o intervenţia federală în acest stat.

Filiala braziliană a Amnesty International şi-a exprimat îngrijorarea faţă de escaladarea violenţei şi de ‘lipsa unor soluţii concrete la problemele penitenciare ale statului Maranhao’. Peste 150 de persoane au murit din 2007, potrivit organizaţiei, după ce au fost victimele ‘episoadelor grave de încălcare a drepturilor omului’, revoltelor şi condiţiilor de suprapopulare. Este inacceptabil ca această situaţie să continue fără ca autorităţile să ia măsuri, se arată într-un comunicat al organizaţiei.

Human Rights Watch a cerut miercuri investigarea morţii a patru deţinuţi în penitenciarul Pedrinhas, survenită la 17 decembrie, şi ca cei responsabili să fie trimişi în judecată. ‘Aceste crime îngrozitoare sunt parte a unei violenţe generalizate, scăpată de sub control în penitenciarele din Maranhao’, notează María Laura Canineu, directoarea Human Rights Watch din Brazilia.

Cazurile din penitenciarele din Maranhao nu sunt totuşi izolate şi s-au înregistrat şi în alte închisori din state precum Pará şi Paraíba. Potrivit datelor oficiale ale Departamentului Penitenciar Naţional (Depen), Brazilia are o populaţie de 550.000 de deţinuţi, într-un sistem prevăzut pentru o capacitate de 310.000 de deţinuţi. Lentoarea justiţiei a făcut ca 40% din deţinuţi să-şi aştepte încă procesul. Numărul de încarcerări a crescut cu 40% în ultimii cinci ani.

În septembrie, Consiliul pentru Drepturile Omului din statul Paraíba (nordul ţării) a denunţat că în penitenciarul de maximă securitate Romeu Gonçalves din Abrantes sunt încarceraţi în condiţii inumane 80 de deţinuţi, lipsiţi de hrană, pături sau saltele, care dorm pe jos, goi, printre propriile excremente.