Violeta Alexandru: „Angajaţii din Casele de Pensii au tendinţa de a-şi acoperi greşelile, în loc să se axeze pe rezolvarea erorilor”

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a spus, în emisiunea Cristinei Şincai de la România TV, că întâmpină mai multe probleme la Casele de Pensii ca urmare a faptului că sistemele electronice nu sunt actualizate, sunt omise date importante din sistemele electronice. Ministrul Muncii acuză faptul că până acum s-a lucrat rudimentar şi afirmă că se va ocupa personal pentru a remedia toate aceste probleme.

RomaniaTV.net
03 nov. 2020, 15:09
Violeta Alexandru: „Angajaţii din Casele de Pensii au tendinţa de a-şi acoperi greşelile, în loc să se axeze pe rezolvarea erorilor”

Moderatoarea a adus în discuţie situaţia unei bătrâne care are o pensie de 15 lei şi care nu are pe nimeni, iar din cauza faptului că este izolată, nici măcar poştaşul nu mai poate ajunge în fiecare lună la ea.

Ministrul Muncii a făcut precizarea că bătrâna nu beneficiază de o pensie, ci de o indemnizaţie de urmaş după soţul ei, care a fost cadru medical. 

Doamna nu primeşte o pensie, ci o indemnizaţie după soţul care a fost cadru militar. Dânsa nu a avut un stagiu minim de cotizare pentru a încasa o pensie. Vorbim despre o indemnizaţie de urmaş. Primul calcul al acestei indemnizaţii s-a făcut în anul 2002, când nu exista sistem electronic. În 2016, s-a făcut o actualizare a sumei. Dar primul calcul s-a făcut pe hârtie, iar sistemul electronic nu a văzut-o în evidenţele respective„, a precizat ministrul Muncii.

Citeste si Ministrul Muncii intervine în cazul bătrânei cu pensia de doar 15 lei. Violeta Alexandru: Îmi cer scuze, doamnă

Violeta Alexandru a recunoscut faptul că există multe probleme cu sistemele electronice de la Casele de Pensii.

Avem nişte probleme, într-adevăr. Sigur că eu sunt de acord să se actualizeze aceste indemnizaţii, oamenii să primească cât trebuie să primească. Avem aproximativ 81.000 de beneficiari ai pensiei de urmaş, valoarea medie a acestei indemnizaţii fiind de 79 de lei. Am cerut verificări, acesta nu este singurul caz. Eu promit mai puţin, mă axez pe ceea ce pot face, mă interesează ca omului să i se dea acel drept. Dar tot constat de la săptămână la săptămână tot felul de probleme în sistem„, a completat ministrul.

Ministrul spune că până acum s-a lucrat rudimentar iar oamenii din casele de Pensii sunt interesaţi să paseze vina de la unul la altul în loc să fie preocupaţi de rezolvarea problemelor.

Am cerut o verificare a situaţiei fiecăreia din cele 81.000 de persoane care primesc indemnizaţia de urmaş. Trecerea pe platformele electronice nu s-a făcut cu cea mai mare atenţie, s-a lucrat rudimentar. Rezistenţa asta la schimbare, trecerea la tehnologie a făcut ca unele lucruri să rămână nerezolvate, însă eu caut să le rezolv pe toate„, a dat asigurări ministrul Muncii.

Citeste si Violeta Alexandru anunţă schimbări la Casele de Pensii: Punem la punct şi arhivele

Violeta Alexandru a mai spus că a făcut „o modificare prin care deciziile eronate emise de Casele de Pensii care sunt cauzate de erori ale sistemului să nu se mai prescrie după trei ani. Astfel, erorile vor fi corectate şi oamenii îşi vor primi drepturile. Doamna respectivă va beneficia de dreptul cuvenit pe o perioadă mai mare de trei ani, tocmai pentru că am făcut această modificare„.

Ministrul a subliniat, de asemenea, importanţa asumării responsabilităţii de către angajaţii de la Casele de Pensii, în loc de pasarea responsabilităţii de la unul la altul.

E important ca oamenii din sistem să înţeleagă că trebuie să ne recunoaştem problemele. Toată lumea pasează problema la celălalt doar pentru a ocoli răspunsul la întrebarea Cine a greşit. Sistemul are o tendinţă de a-şi acoperi aceste greşeli şi de asta nu progresăm, că pierdem timpul să ne concentrăm în a găsi vinovatul în loc să ne concentrăm pe rezolvarea problemei. Îi asigur pe oameni că voi depista erorile şi le voi corecta„, a conchis Violeta Alexandru.