Viorica Vodă, mărturii cutremurătoare cu ochii în lacrimi: „Un regizor mi-a smuls sutienul”

Viorica Vodă a povestit situații dificile prin care a trecut și motivul pentru care a decis să facă totul public pe scena de la Premiile Gopo. Actriţa a făcut noi dezvăluiri despre hărțuirea sexuală la care a fost supusă după ce a jucat în filmul Filantropica.

05 mai 2022, 16:53

Viorica Vodă, noi dezvăluiri cu lacrimi în ochi despre hărțuirea sexuală, după momentul de la Premiile Gopo. Scandalul ia amploare. Invitată în emisiunea lui Cătălin Măruță pentru a discuta despre subiectul sensibil pe care l-a deschis la Gala Premiilor Gopo, Viorica Vodă a făcut noi dezvăluiri despre hărțuirea sexuală la care a fost supusă. Actrița a declarat că nu a plecat de acasă cu gândul să vorbească despre asta la gala de film.

În plus, Viorica Vodă a mărturisit că pe parcursul carierei sale a făcut o obsesie pentru tema agresiunilor sexuale și a încercat să o aducă în discuție. În 2014, a scris scenariul unui spectacol, însă reacțiile negative din partea oamenilor au intimidat-o.

Tudor Chirilă, după mărturisirile actriţei Viorica Vodă despre hărţuirea sexuală: Poate ar fi momentul să vorbim şi despre stigmatizarea studentelor
„Nu am premeditat nimic. Era o problematică care mă apăsa de foarte mult timp. Nu am putut să mă exprim pentru că sistemul de stat are niște reguli nescrise care îl pot costa pe un actor minima siguranță pe care o are în România.

Sunt copleșită. În 2014 am găsit un concept. Trebuia să construim un spectacol în 48 de ore. Încărcătura mea emoțională era atât de mare și am scris acest spectacol pe ideea de confesiuni. Fiind public avizat, foarte mulți s-au identificat cu aceste probleme. Curajul meu a fost tăiat de reacțiile care au venit din partea bărbaților și femeilor care aveau putere de decizie”, a povestit Viorica Vodă.

Pentru a oferi un exemplu concret de hărțuire sexuală, Viorica Vodă a explicat cum un regizor i-a smuls sutienul și a jignit-o în timpul filmărilor, totul pentru că refuzase să se întâlnească cu el în particular.

Mi s-a întâmplat cu un regizor. Mi-a dat un număr de telefon pe scenariu. Mi-a zis să-l sun după ora 17 să-i zic ce melodie cânt. Nu l-am sunat. Filmarea a fost grea, jucam pe tren și la un moment regizorul respectiv mi-a cerut să renunț la sutien. Nu am vrut, am reacționat. A început să urle, m-a jignit față de toată echipa. M-a ridicat și mi-a smuls sutienul de pe mine. Mi-a spus să am o scenă erotică cu colega mea. Eu m-am blocat, am început să plâng cu sughițuri, tremuram. Pentru că nu l-am sunat în privat, el a făcut asta. Fiul lui este jurnalist”, a povestit Viorica Vodă.

Viorica Vodă recunoaște că a fost inspirată de mișcarea #metoo din America, însă susține că în România reacțiile nu o să fie la fel, simțindu-se din plin influența pe care anii de comunism au avut-o asupra oamenilor. A lămurit și motivul pentru care nu a vorbit mai devreme despre hărțuirea sexuală, rușinea.

Actriţa Viorica Vodă, pe scena Premiilor Gopo: „Am făcut psihoterapie ani de zile pentru hărțuirea sexuală din sistem” după filmul Filantropica
Totodată, Viorica Vodă a afirmat cu tristețe în glas că în multe cazuri, cele care critică primele sunt chiar femeile, povestind un astfel de episod. „Noi trăim în societăți ex-comuniste. Noi ca popor nu avem această solidaritate. Nu ești pregătit la 20 de ani, venită din fundul Moldovei. Eu vin de acolo unde bărbatul e universul meu. Nu aveam cu cine să vorbesc. Nu am avut familia aici. Prietenele la vârsta aceea nu sunt foarte pregătite.

Am suferit, am plâns. Ca să faci psihoterapie sunt costuri foarte mari. Am internalizat foarte mult aceste sentimente și de fiecare dată când am fost pusă în situații, am trecut cronic prin niște stări. Oamenii judecă superficial. De cele mai multe ori, femeile sunt foarte agresive între ele.

Am avut o situație la Nottara. Am fost într-o situație de calomnie. Am fost atât de șocată că n-am știut cum să reacționez. Toată echipa nu a solidarizat cu mine, ci cu agresoarea”, a spus Viorica Vodă.

Văzând reacțiile pe care vedetele le-au avut după confesiunile sale, printre care și Dana Rogoz, care este căsătorită cu un regizor, Viorica Vodă a dezvăluit că nu ar putea să mai aibă încredere într-un bărbat din domeniul teatrului.

„Eu n-aș mai putea să cred că un om din mediul teatral este un om de casă. Cei mai mulți bărbați care m-au abordat, au fost bărbați însurați. M-au dat afară de la master pentru două eseuri pe care le-am scris pe această temă”, a afirmat Viorica Vodă.

În contextul declaraţiilor făcute de actriţa Viorica Vodă pe scena premiilor Gopo, marţi seară, când a mărturisit că a fost hărţuită sexual în teatru şi în cinematografie după rolul din „Filantropica” şi a avut nevoie de ani de terapie, unii dintre colegii ei de breaslă au reacţionat.

La gala Premiilor Gopo, organizată la Teatrul Naţional Bucureşti, filmul „Filantropica” a fost aniversat la 20 de ani de la premieră iar o parte din echipă a fost prezentă pe scenă. „Nu eram pregătită pentru tot ce a însemnat expunere şi consecinţele expunerii. Am făcut psihoterapie ani de zile pentru hărţuirea sexuală din sistem, nu din afara lui. Sunt foarte mulţi directori de teatru, regizori, care se pare că m-au confundat cu personajul, atât de credibilă am fost”, a fost mărturisirea Vioricăi Vodă care a interpretat-o pe Diana Dobrovicescu în film.