Virgil Popescu, ministrul Energiei: „Nuclearelectrica face un nou pas important!”. A fost semnat contractul pentru reactoarele 3 şi 4

Virgil Popescu a anunțat că Nuclearelectrica a avansat Proiectul Unităților CANDU 3&4, lucru care va permite atingerea obiectivelor energetice la Cernavodă.

26 nov. 2021, 20:15
Virgil Popescu, ministrul Energiei: „Nuclearelectrica face un nou pas important!”. A fost semnat contractul pentru reactoarele 3 şi 4

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a spus că Nuclearelectrica a avansat Proiectul Unităților CANDU 3&4, lucru care va permite atingerea obiectivelor energetice la Cernavodă.

„Un nou pas important! Nuclearelectrica a anunțat avansarea Proiectului Unităților CANDU 3&4! În cadrul actualei Etape Pregătitoare, Energonuclear S.A., compania de proiect, a semnat primul contract cu Candu Energy, Membră a grupului SNC-Lavalin și Autoritatea de Proiectare a Unităților 3&4 și OEM Candu (Producatorul Original al Tehnologiei Candu).

Mă bucur și salut semnarea primului contract care avansează dezvoltarea Proiectului Unităților CANDU 3&4 de la Cernavodă. Parteneriatul cu SUA și Canada va permite țării noastre să atingă obiectivele de decarbonare pe care și le asumă. Acesta este un pas important și sunt foarte optimist că în viitor vom fi o țară independentă energetic.

În cadrul contractului, CANDU Energy va oferi servicii de inginerie pentru elaborarea și actualizarea unor documentații necesare demarării Proiectului Unităților CANDU 3&4 (printre care actualizarea documentelor de bază de licențiere, actualizarea ghidurilor de securitate nucleară, actualizarea listei modificărilor de proiect cu funcții de securitate nucleară)”, a scris Virgil Popescu pe pagina sa de Facebook.

Găsiți mai multe detalii AICI.

Contractul semnat de EnergoNuclear S.A. (EN) cu Candu Energy acoperă achiziţia de servicii de inginerie pentru elaborarea şi actualizarea documentaţiilor necesare relansării Proiectului Unităţilor Candu 3&4, printre care: actualizarea documentelor baza de autorizare (DBA); actualizarea ghidurilor de securitate nucleară (GSN) elaborate anterior pentru Unităţile 3 şi 4 Cernavodă, pentru a se conforma cu cerinţele DBA şi cu cele mai recente coduri şi standarde aplicabile canadiene, precum şi cu cerinţele directivei UE de securitate nucleară; definirea livrabilelor de inginerie care vor fi elaborate în fazele 2 şi 3, conţinutul acestora fiind astfel stabilit încât să poată fi elaborate estimări ale cantităţii de livrabile de inginerie şi de complexitate a conţinutului fiecărui livrabil; documentul de evaluare care subliniază elementele cheie ale opţiunilor de arhitectură propuse pentru implementarea controlului părţii nucleare; actualizarea şi dezvoltarea modificărilor de proiect legate de securitate nucleară care vor demonstra că Proiectul Unităţilor 3&4 respectă cerinţele Directivei privind securitatea nucleară; reevaluarea structurilor civile existente şi confirmarea faptului că acestea vor fi adecvate scopului lor pentru încă 60 de ani (inclusiv pe durata de viaţă post-retehnologizare) de la punerea în funcţiune a unităţilor.

„Aprobată în aprilie 2021 în cadrul Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor Nuclearelectrica, strategia de continuare a Proiectului Unităţilor Candu al Centralei Nucleare Cernavodă este implementată în trei etape, în conformitate cu experienţa internaţională în construcţia de centrale nucleare. Etapa pregătitoare a început cu capitalizarea şi operaţionalizarea companiei de proiect, Energonuclear S.A., şi va avea o durată de 24 de luni, timp în care se vor contracta servicii de asistenţă tehnică, juridică, financiară şi de inginerie şi se vor efectua studiile şi evaluările necesare”, menţionează compania.

Finalizarea noilor capacități nucleare va aduce beneficii multiple socio-economice. Astfel, vor fi generate indirect până la 19.000 de locuri de muncă. 20 de milioane de tone de CO2 vor fi evitate anual cu patru unităţi în operare iar contribuţia energiei nucleare în producţia totală de energie, la nivel naţional va creşte la 36%. Contribuţia energiei nucleare în producţia totală de energie fără emisii de CO2, la nivel naţional, va creşte la 66%.

Citește și Virgil Popescu, despre o posibilă criză a alimentării cu gaze. „Un zvon pentru a creşte preţul pe bursă”

Citește și Virgil Popescu, ministrul Energiei, despre posibilitatea unei mari pene de curent: „Putem vorbi de pene regionale, care ar dura câteva zeci de minute. Se întâmplă o dată la 30-40 de ani”