Virusolog român celebru, avertismentul care dă fiori omenirii: „Multi ani de acum înainte, SARS-CoV-2 va fi o importantă problemă medicală”

Mihnea Boştină, un celebru virusolog român din Noua Zeelandă, avertizează că omenirea se va confrunta mulţi ani de acum înainte cu virusul SARS-COV 2, precizând că acesta va fi "o importantă problemă medicală".

05 feb. 2021, 11:14
Virusolog român celebru, avertismentul care dă fiori omenirii: „Multi ani de acum înainte, SARS-CoV-2 va fi o importantă problemă medicală”
Virusolog român celebru, avertismentul care dă fiori omenirii: "Multi ani de acum Înainte, SARS-CoV-2 va fi o importantă problemă medicală"

Virusolog român celebru, avertismentul care dă fiori omenirii. Mihnea Boştină este director academic la Otago Micro and Nano Imaging, in Noua Zeelanda, si profesor la Departamentul de microbiologie si imunologie al Universitatii din Otago.

Virusolog român celebru, avertismentul care dă fiori omenirii

Mihnea Bostina a explicat cum a reusit Noua Zeelandă să ţină sub control pandemia  de coronavirus

„Vazuta din afara, in Noua Zeelanda situatia este indecent de normala. Concerte, meciuri, vacante – sunt foarte putine detalii care sa aminteasca celor de aici de situatia mondiala. Cu toate acestea exista o serie de masuri foarte stricte legate de intrarea in tara. Orice persoana ajunsa in Noua Zeelanda petrece doua saptamini in izolare, la unul dintre hotelurile amenajate de guvern pentru aceasta.

Exista un numar redus de locuri in aceste centre, asa ca fluxul este mereu sub control. Fiecare persoana este testata de mai multe ori inainte de a fi eliberata. Cu toate acestea, in fiecare zi se inregistreaza cateva noi cazuri de Covid-19 in aceste centre de izolare. Exista permanent pericolul ca virusul sa scape – si au fost cateva cazuri de acest fel. Din fericire, au fost impuse masuri ferme si rapide care au impiedicat raspandirea virusului in populatie”, a explicat virusologul, potrivit ziare.com.

Citeşte şi Încă un medic din România a făcut semipareză după vaccinul anti-covid: „Nu am mai putut să mă mişc”

Mihnea Boştină  a spus când va începe campania de vaccinare în Noua Zeelandă.

„Deocamdata se pare ca vaccinarea va incepe undeva in aprilie, insa majoritatea populatiei se va vaccina doar in a doua jumatatea a anului. Cum nu sunt cazuri de transmisie in comunitate, atentia guvernului e fixata spre mentinerea virusului la granita. Evident, o astfel de strategie pare riscanta, dar a functionat pana acum. Din pacate, asta inseamna ca restrictiile de calatorie vor continua probabil pe tot parcursul anului acesta”, a mai precizat virusologul.

Mihai Boştină spune că apariţia noilor variante de virus complică foarte mult lucrurile. Potrivit virusologului, vaccinul nu va duce la dispariţia virusului, precizând că „mulţi ani de acum înainte, SARS-COV 2 va fi o importantă problemă medicală.

Citeşte şi Mixarea vaccinurilor anti-covid ar putea asigura o protecţie mai bună

„Aparitia noilor variante de virus complica foarte mult orice incercare de predictii. Chiar daca vaccinurile folosite in prezent asigura protectie completa sau partiala, intrebarea este cat de multe persoane pot fi vaccinate intr-un termen scurt. Asta, pe de o parte, ar limita numarul de imbolnaviri si de decese – lucrul cel mai important la momentul acesta.

Dar, si asta e foarte important, ar limita si posibilitatea virusului de a evolua. Sa ne gandim ca oficial pana acum au fost peste 100 de milioane de cazuri si peste doua milioane de decese. In realitate, probabil ca numarul este de multe ori mai mare. Si cu fiecare transmisie apar noi mutatii, iar unele din mutatiile acestea se pot dovedi avantajoase pentru transmisie.

E adevarat, vaccinul doar elimina simptomele, insa virusul se poate replica chiar in cei vaccinati, care, desi asimptomatici, pot transmite infectia mai departe. Este probabil ca in aceste cazuri incarcatura virala sa fie redusa si deci sa nu avem aceleasi efecte ca in cazul unei populatii nevaccinate. Insa vaccinul nu va duce la disparitia virusului. Probabil ca multi ani de acum inainte, SARS-CoV-2 va fi o importanta problema medicala”, a mai spus virusologul.