Vitamina esenţială pe timp de iarnă. Risc de atacuri cerebrale dacă este deficit în organism

Vitamina D este atât un nutrient obținut din hrana consumată, cât și un hormon pe care corpul nostru îl produce. Are un rol esențial în absorbția și retenția calciului și fosforului, ambele fiind substanțe critice pentru sănătatea osului.

21 nov. 2021, 20:21
Vitamina esenţială pe timp de iarnă. Risc de atacuri cerebrale dacă este deficit în organism

Vitamina D a fost descoperită în 1920 și a reprezentat răspunsul căutat îndelung pentru prevenirea și tratarea rahitismului, o boală dureroasă a oaselor ce se manifestă în copilărie. În decursul a unui deceniu de la acest moment, suplimentarea dietei cu vitamina D a condus la dispariția aproape completă a rahitismului. Rezultatele spectaculoase au încurajat continuarea cercetărilor realizate asupra acestei vitamine.

Mare atenție la această vitamină. Lipsa ei favorizează infecțiile și îți dă stări de oboseală și iritare! Iată ce trebuie să faci
Se publică în mod constant informații despre riscurile deficienței de vitamina D sau despre un potențial rol al vitaminei în prevenirea bolilor, cum ar fi cancerul de sân, scleroza multiplă și chiar schizofrenia. Nivelurile scăzute ale vitaminei D în sânge au fost asociate cu un risc dublat de deces în general și din cauze cardiovasculare la femei și bărbați, prognostic mai slab la femeile cu cancer de sân și chiar depresie în cazul vârstnicilor.

Ziarul britanic Express scrie cu referire la un studiu efectuat de oamenii de știință despre vitamina lipsa căruia în organism poate crește semnificativ riscul de accident vascular cerebral.

Cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins au descoperit că nivelurile scăzute de vitamina D cresc riscul de accident vascular cerebral, scrie ziarul britanic Express. După cum au menționat experții, acest compus organic este necesar pentru funcționarea multor sisteme cheie din organismul uman – de la imunitate la metabolismul sistemului osos.
De asemenea, în acel articol să menționează că, vitamina D asigură activitatea normală a inimii și a vaselor, iar lipsa acesteia poate dubla riscul să fie afectată alimentarea cu sânge a creierului.

Mare atenție la această vitamină. Lipsa ei din organism duce la afectarea ireversibilă a sistemului nervos. Iată alimentele în care o putem găsi!
Această vitamină se formează în epiderma pielii sub influența razelor ultraviolete, prin urmare, deficiența ei este simțită în Marea Britanie și în țări similare, acolo unde există puțină lumină solară. În lunile de iarnă, substanța benefică poate fi obținută prin consumul de pește gras, ouă, ficat de vită și iaurt, au spus medicii.

Medicii spun că vitaminele din alimente sunt în general absorbite mai bine decât atunci când se folosesc complexe de vitamine și minerale. Cu toate acestea, vitamina D, care se vinde în farmacii, ar trebui consumată de femeile însărcinate, vârstnici, copii și adulți: mai ales dacă au o deficiență confirmată a acestei substanțe.

Ce mâncăm toamna?  Dr. MIHAELA BILIC (medic primar diabet și boli de nutriție): „Sistemul imunitar are nevoie de o alimentație echilibrată: câte un pic din toate”

„În sezonul rece, avem nevoie și de Vitamina D, pentru că zilele s-au scurtat și soarele se arată ra­reori pe cer, iar această vitamină are un rol esențial pentru fixarea calciului în organism. Când vine vorba de Vitamina D (că tot este la modă, de când cu pan­demia) aș pune accentul pe alimentele bogate în Vitamina D, nu în vitamina sintetică din supli­mente. Noi am cam pierdut din vedere consumul de ficat (ficat de pui, de porc sau de vițel, gătit sau la grătar) ori de pate de ficat, chiar dacă eram o țară cu tradiție în consumul de organe animale. Nu în toate țările din Europa se mănâncă organe, însă fi­catul este o sursă perfectă de Vitamina D naturală. Găsim Vitamina D și în gălbenușul de ou sau în grăsimea din unt, care n-ar trebui să ne lip­sească de pe masă, măcar de trei ori pe săptămână. Mă reîn­torc la sfatul de a nu mânca dietetic în perioada toam­­nei, pentru că diete­tic nu înseamnă mereu și sănă­tos!

Vitamina D este o vitamină liposolubilă, care se gă­sește în grăsime – în unt, în peștele gras, în ou, în ficat. Pentru regnul animal, ficatul este un depozit de Vitamina D și de fier. Iată de ce trebuie să avem o alimentație va­riată, cu „câte un pic din toate”! Alimentația echi­librată și variată – din care să nu lipsească nimic folo­sitor, dar care să nu se trans­forme în abuzuri – este mai bună decât să cazi în extrema vege­tariană sau vegană, care consideră că toate alimentele de origine animală sunt „murdare” și nerecomandate con­sumului uman. Nu este așa! Noi sun­tem făcuți să digerăm și să absorbim mai bine nu­trienții din produsele de origine ani­mală. Și atunci, nu trebuie să cădem în extrema unui vegeta­rianism prost înțeles, pentru că sănă­tatea noastră va avea mult de suferit. În plus, sezonul rece nu e un moment bun să fim vegetarieni!”