Vizionarea imaginilor unei tragedii poate fi mai traumatizantă decât trăirea evenimentului

Persoanele care au fost expuse şase ore pe zi la informaţii din mass-media despre atentatul de la maratonul din Boston au fost mai traumatizate decât cele care s-au aflat la locul tragediei, afirmă un studiu american publicat luni, potrivit AFP.
Iulian Tudor
10 dec. 2013, 11:21
Vizionarea imaginilor unei tragedii poate fi mai traumatizantă decât trăirea evenimentului

În ancheta publicată în revista de specialitate Proceedings of the National Academy of Sciences, cercetătorii au studiat consecinţele psihologice ale unei expuneri repetate la violenţă prin intermediul mijloacelor de informare tradiţionale sau digitale, după acest atentat, primul pe teritoriul american după cele de la 11 septembrie 2001, scrie Agerpres.

La 15 aprilie, două bombe artizanale au explodat la linia de sosire a maratonului din Boston, atentatul soldându-se cu trei morţi şi 260 de răniţi, între care mai mulţi şi-au pierdut membre.

Imaginile cele mai violente ale tragediei au fost cenzurate sau atenuate de media, însă numeroase imagini neprelucrate au fost postate pe reţelele de socializare de către martori, a explicat pentru agenţia de presă franceză Roxane Cohen Silver, unul din autorii studiului.

„Ceea ce ne uimeşte este impactul pe care l-au avut aceste imagini, inclusiv asupra persoanelor care nu au fost prezente la faţa locului”, a explicat Cohen Silver, profesor de psihologie la Universitatea Irvine din California.

„Acoperirea mediatică a suscitat mai multe reacţii de stres acut decât experienţa în sine” a atentatului, a precizat profesorul.

Stresul acut se manifestă printr-o serie de simptome precum gânduri copleşitoare, o stare permanentă de hipervigilenţă sau episoade recurente de flashback, explică France Presse.

Pentru studiu, cercetătorii i-au întrebat pe cei 4.675 de participanţi cât de mult au fost expuşi la mass-media în cele două până la patru săptămâni după atentat şi care a fost starea lor psihologică.

Deloc suprinzător, martorii la atentat sau cei care cunoşteau persoane prezente la maratonul de la 15 aprilie au arătat mai multe semne de stres şi au fost mai înclinate să afle informaţii pe acest subiect decât persoanele care nu au avut vreo legătură cu atentatul.

Însă cifrele se inversează în cazul persoanelor care au consultat mijloacele de informare privind tragedia timp de peste şase ore pe zi, a explicat Roxane Cohen Silver. „Nu este vorba de minimalizarea consecinţelor expunerii directe la tragedie, ci de faptul că acoperirea mediatică a declanşat şi mai mult stres acut”, a adăugat profesorul.

Expunerea la media a inclus citirea de articole, vizionarea reportajelor televizate şi înregistrărilor video cu explozia bombelor, precum şi consultarea imaginilor şi mărturiilor pe reţelele de socializare.

Studiul ridică problema responsabilităţii morale a mijloacelor de informare, deja pusă în discuţie în trecut de cercetările asupra traumatismelor indirecte, explică Bruce Shapiro, directorul unui departament specializat în acoperirea conflictelor sau atentatelor de către jurnalişti la Universitatea Columbia.

Peisajul mediatic contemporan oferă un acces mai facil la imagini care pot dăuna, în special dacă sunt vizionate de mai multe ori, subliniază Cohen Silver, potrivit AFP. „Oamenii trebuie să fie conştienţi că nu există nicio consecinţă psihologică benefică în vizionarea repetată a unor imagini oribile”, adaugă profesorul.

Citeşte şi Expunerea regulată la ştiri negative oferă „imunizare” împotriva tristeţii

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Filmul de pe Disney care este pe prima poziție. E o poveste captivantă la care se pot uita copiii, dar și adulții
Capital.ro
Schimbare pentru românii cu buletin! Se aplică în toată UE începând de anul viitor
Playtech.ro
Schimbare importantă pentru locatarii de blocuri: Cum vor fi convocați de acum proprietarii la ședințele asociației
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Mărturia unui mercenar cubanez care a dezertat din armata rusă: „Ne loveau pentru a scoate frica din noi”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Când râsul provoacă haos. Gluma care a declanșat criza hârtiei igienice
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
BREAKING! Ilie Bolojan taie pensiile speciale: Vor fi ATACATE! A făcut anunțul bombă în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Marius Baciu i-a atras atenția lui Vlad Chiricheș, după gafele comise de veteran, în meciul cu CFR: ”Se vedea că...
Capital.ro
Marea actriță ne-a părăsit. Era cea mai frumoasă: A devenit o stea pe cer
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
A crescut vârsta de pensionare din iulie 2025! Lovitură dură pentru seniori
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pion într-un joc diplomatic controversat. Ce s-a întâmplat cu femeia vândută de Nicolae Ceușescu unui canibal african