Vlad Voiculescu nu își dă demisia după tragedia de la Balș: Trebuie să vedem care sunt responsabilii

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat sâmbătă seara, în cadrul unei conferințe de presă susținute la sediul Ministerului Sănătății, că nu are de gând să-și dea demisia din funție.

30 ian. 2021, 19:01
Vlad Voiculescu nu își dă demisia după tragedia de la Balș: Trebuie să vedem care sunt responsabilii

Vlad Voiculescu a explicat că nu este responsabil de ceea ce s-a întâmplat la Institutul Matei Balș, argumentând că „sistemul sanitar are păcate vechi”.

Conferința susținută de Vlad Voiculescu a avut loc în contextul în care șase pacienți au murit în urma incendiului de la Institutul Matei Balș, iar sute de protestatari au ieșit în stradă și îi cer demisia.

Declarații live Vlad Voiculescu:

-Bună seara. Încep prin a prezenta condoleanțe familiilor îndoliate. Le urez celor care i-au pierdut pe cei dragi multă tărie. Suntem alături de pacienți, de cei internați. Apreciez eforturile personalului medical de la Matei Balș. Aș vrea să le mulțumesc în numele instituției pe care o conduc. Mai mult, aș vrea să mulțumesc întregului personal care a avut grjă de pacienții cu COVID în această perioadă.

-Sistemul de sănătate are păcate vechi, nu sunt de ieri, de azi. Astăzi vorbim despre incendii și de o pandemie, nu știm ce grozăvie va veni peste noi mâine.

-Vă prezint câteva măsuri: avem nevoie de câteva măsuri urgente în fiecare spital pentru ca tragedii precum de la Matei Balș și Piatra Neamț să nu se mai repete. Lucrăm deja la măsuri urgente care să repare neregulile constatate. Marți vom avea un raport care să prezinte stadiul măsurilor luate încă din noiembrie. Nu știm încă cauza de la Matei Balș, dar tratamentul pacienților cu COVID a pus o presiune uriașă asupra personalului. E un număr mare de pacienți care are nevoie de oxigen.

-Vom anunța la sfârșitul săptămânii viitoare măsuri vizavi de ceea ce se va constata după ancheta de la Matei Balș.

-A doua mare problemă e ruptura de informare între spitale.

-A treia măsură pe care aș vrea să o anunț e un fond național pentru siguranța pacienților în spitale. Avem la dispoziție bani europeni, bani din bugetul național pe care îi vom aloca pentru acest scop. Ne vom asigura că vor fi folosiți prioritar. Ne referim în special la securitatea la incendii, la cutremure și la infecțiile nozocomiale.

-O ultimă măsură e cea legată de aglomerarea spitalelor din România. Avem nevoie să ne asigurăm că mai puțini oameni au nevoie să fie internați. 85% din decese sunt înregistrate la persoane de peste 60 de ani.

-În perioada lunii februarie toate locurile care vor fi oferite în platforma de programare pentru vaccinare vor fi doar pentru vârstnici, pentru cei cu afecțiuni.

Întrebări:

-Vi se cere demisia. Aveți de gând să renunțați la funcție?

Voiculescu: Echipa noastră a început aici în urmă cu mai puțin de o lună. Cred că e sănătos ca atunci când e o problemă să o privim în față și să vedem care sunt responsabilii. Trebuie să vedem care sunt cauzele care au dus la ceea ce s-a întâmplat ieri.

Tragedia de la „Matei Balș” s-a petrecut în dimineața zilei de vineri, 20 ianuarie. Patru oameni au murit arși de vii inițial, ulterior a cincea victimă a fost găsită carbonizată în baie, iar astăzi s-a anunțat decesul celei de-a șasea persoane.

Proteste cu sute de persoane în Capitală după tragedia de la Balș

După incendiul cumplit, sute de persoane au ieșit să protesteze în centrul Capitalei. Protestul a început la ora 17, în fața Ministerului Sănătății. Ulterior, oamenii au pornit în marș către Institutul Matei Balș.

Manifestanții își doresc căderea Guvernului Cîțu și, în mod special, cer demisia ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, și a șefului DSU, Raed Arafat.

George Simion, liderul AUR, s-a alăturat și el sutelor de protestatari revoltați de tragedia cu șase morți de la Institutul Matei Balș.

„Când erau în opoziție și ei cereau demisia. acum văd că nu. E voie la proteste doar când sunt unii în opoziție. Noi suntem opoziția reală a acestui sistem nenorocit și vom lupta pentru a-i da jos pe reprezentații sistemului mafiot. Banii au fost cheltuiți transparent. Toți ar trebui să fim aici dacă nu vrem să murim în continuare în spitale. Noi am ieșit pentru că nu ieșea nimeni. Vom continua prin toate mijloacele pe care le avem la dispoziție. Cerem demisia ministrului Sănătății și a domnului Arafat, care e nemuritor și rece. Chiar așa, el schimbă guvern după guvern, incident după incident?

Vrem să nu mai murim cu zile în spitale. După demisii trebuie restructurat tot acest minister și să vină specialiști care să nu fure.

Președintele Iohannis e de șase ani la schi și noi murim în spitale. Să dăm de pământ cu acești hoți nenorociți. Își bat joc de tot ce înseamnă România”, a transmis George Simion.

Florin Cîțu: Vinovații vor plăti

Florin Cîțu

a anunțat că astăzi a făcut o vizită la „spitalul groazei” și i-a asigurat pe români că vinovații pentru acest incident vor fi pedepsiți.

„Mai sunt foarte multe lucruri de făcut în spitalele noastre. Iar pentru mine este foarte clar că expresia “merge și așa” trebuie să dispară din mentalitatea care se reflectă în modul de lucru din instituțiile statului. Este nevoie de criterii de performanță urgent și le voi introduce.

Salariile mari din sectorul public, comparativ cu sectorul privat, trebuie justificate de un mod de lucru profesionist. Indiferent de domeniul de activitate”, a scris Florin Cîțu pe Facebook.