Vlad Voiculescu explică de ce Ministerul Sănătăţii a anunţat greşit moartea unei femei după incendiul de la Matei Balş. „O greşeală birocratică”

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a vorbit duminică despre ancheta desfăşurată în urma incendiului de la Institutul "Matei Balş" din Capitală.

31 ian. 2021, 11:10
Vlad Voiculescu explică de ce Ministerul Sănătăţii a anunţat greşit moartea unei femei după incendiul de la Matei Balş. „O greşeală birocratică”

Vlad Voiculescu a adus clarificări duminică, la Prima TV, privind bilanţul victimelor incendiului de la Matei Balş, în urma gafei făcute de Ministerul Sănătăţii.

„Sunt şase decese, din câte ştiu eu. Înţeleg că a fost o informaţie comunicată greşit. O greşeală birocratică. Nu vreau să mă pronunţ (despre cazurile grave, n.red). Sunt câteva persoane la Terapie Intensivă”, a declarat Vlad Voiculescu la Prima TV.

Citeşte şi: Proteste de amploare în Capitală! Sute de manifestanți cer demisia Guvernului Cîțu și a lui Arafat

Vlad Voiculescu: „Nu spitalul ucide, ci un incendiu a ucis”

Întrebat de ce în România spitalul ucide, ministrul Sănătăţii a răspuns:

„Nu spitalul ucide, ci un incendiu a ucis, un incendiu ale cărui cauze le căutăm, după cum le căutăm şi pe cele ale incendiului de la Piatra Neamţ. Tocmai am discutat cu Raed Afarat despre urgenţa aflării rezultatului anchetei de la Piatra Neamţ”, a spus Voiculescu.

Chiar dacă au trecut aproape două luni şi jumătate la incendiul de la Piatra Neamţ, Voiculescu a spus că e „evident că avem nevoie de raportul anchetei”.

„Ancheta nu este la Ministerul Sănătăţii. Este la IGSU. Înţeleg că există un prim draft al raportului. Eu îl voi vedea cel mai probabil marţi, săptămâna viitoare. Avem nevoie să ştim care este cauza pentru a merge cât mai ţintit către a evita, a luat măsuri pentru a evita astfel de cauze în spitale din România.

Situaţia în spitalele din România este peste tot determinată de condiţiile de infrastructură, de condiţiile de personal. Există un factor de risc valabil pentru spitalele din România – prezenţa oxigenului. Sunt foarte mulţi pacienţi care au nevoie de oxigen. Este principalul medicament pentru boala COVID-19. Este un factor de risc pentru siguranţa la incendiu”, a explicat Voiculescu.

Vlad Voiculescu, despre câte controale a cerut în spitalele COVID de când de ministrul al Sănătăţii

„A fost un întreg set de controale demarat în majoritate secţiilor ATI din ţară, în special în spitalele COVID-19. Există măsuri care au fost stabilite. Vorbim despre o lună în urmă. Toate aceste măsuri au fost comunicate spitalelor verificate. Săptămâna viitoare, marţi, voi avea un prim raport pe care l-am solicitat prin DSP tuturor spitalelor din România ca să vedem măsurile comunicate de IGSU în ce măsură au fost implementate”, a spus Voiculescu.

Despre problemele din secţiile ATI ale spitalelor COVID

„Secţiile sunt în continuare nu chiar pline, dar sunt pacienţi care au nevoie de ajutor. Nu poţi să schimbi nici instalaţie electrică, nici instalaţia de gaze decât dacă poţi muta pacienţii într-o altă secţia la un moment dat”, a spus ministrul Sănătăţii.

Vlad Voiculescu a spus că numeroase elemente trebuie reverificate pentru ca lucrurile „să se îmbunătăţească de la o zi la alta”.

„Nu mai e niciun secret pentru nimeni că starea spitalelor combinată cu situaţia în care se foloseşte foarte mult oxigen şi personalul nu de puţine ori este puţin şi obosit poate să ducă la asemenea nenorociri. Astfel de nenorociri care cred că ne marchează pe toţi. Fiecare dintre noi am fi putut să avem acolo un prieten sau o rudă”, a precizat Voiculescu.

Citeşte şi: Vlad Voiculescu nu își dă demisia după tragedia de la Balș: Trebuie să vedem care sunt responsabilii

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat sâmbătă seara, în cadrul unei conferințe de presă susținute la sediul Ministerului Sănătății, că nu are de gând să-și dea demisia din funcție.

„Sistemul de sănătate are păcate vechi, nu sunt de ieri, de azi. Astăzi vorbim despre incendii și de o pandemie, nu știm ce grozăvie va veni peste noi mâine.

Vă prezint câteva măsuri: avem nevoie de câteva măsuri urgente în fiecare spital pentru ca tragedii precum de la Matei Balș și Piatra Neamț să nu se mai repete. Lucrăm deja la măsuri urgente care să repare neregulile constatate. Marți vom avea un raport care să prezinte stadiul măsurilor luate încă din noiembrie. Nu știm încă cauza de la Matei Balș, dar tratamentul pacienților cu COVID a pus o presiune uriașă asupra personalului. E un număr mare de pacienți care are nevoie de oxigen.

Vom anunța la sfârșitul săptămânii viitoare măsuri vizavi de ceea ce se va constata după ancheta de la Matei Balș”, a precizat Vlad Voiculescu.

Citeşte şi: Şeful OMS anunţă când se termină pandemia COVID-19. „Toate ţările din lume vor fi pe un făgaş mai sănătos”