„Voi sărbători într-un mediu cât se poate de restrâns, cu băiatul meu, care a venit de la Londra, cu fiica mea şi cu soţia, şi cu o pulpă de mistreţ gătită de soţia mea care găteşte vânatul foarte bine. Băiatul meu (Alexandru Găitan – n.r.) a venit special de la Londra să mă serbeze. Lui, din fericire, i-a plăcut cartea – este finanţist la Londra, iar fiica mea (Gloria Găitan – n.r.) este actriţă.
Deci, vom sărbători într-un mediu restrâns pentru că acum câteva luni de zile am serbat şi 45 de ani de căsnicie şi, dacă o ţinem tot aşa în petreceri, nu ştiu unde o să ajungem. Aşadar, voi petrece în familie”, spunea Vladimir Găitan pentru Agerpres, înainte de ziua lui.
Actorul a spus că s-a retras de pe scenă, dar a recomandat-o cu mare bucurie pe fiica sa, care poate fi văzută în spectacolul „Nunta lui Krecinski”, în regia lui Mihai Bendeac.”Sunt puţin şocat de ce se întâmplă în jurul meu şi am preferat să mă retrag. Mă bucur de cei doi copii şi de soţia mea scumpă şi dragă şi îmi ajung. (…) Pe fiica mea o puteţi vedea la Teatrul de Comedie în ‘Nunta lui Krecinski’, un spectacol excelent. Împreună nu o să ne mai vedeţi pe scenă. Am jucat în ‘Soare pentru doi’ şi a fost un succes extraordinar”, a mărturisit Găitan.
De aproape trei decenii, Vladimir Găitan suferă de o boală cumplită, cancer al sângelui. An de an, maestrul face transfuzii de sânge și citostatice la spitalul Fundeni, dar are și o schemă de tratament medicamentos pe care trebuie să o respecte cu sfințenie.
Dacă până acum a reușit să ducă boala pe picioare, în ultima perioadă, starea actorului a început să se deterioreze.
Deși starea lui de sănătate se înrăutățește văzând cu ochii, actorul continuă să joace în piese de teatru și anul acesta. Nu numai pentru că își iubește meseria, ci și pentru că are nevoie de bani. Cu o pensie de aproximativ 1500 de lei, lui Vladimir Găitan nu îi ajung banii pentru medicamente, dar și pentru a-și întreține familia.
Actorul Vladimir Găitan s-a născut la 2 februarie 1947, la Suceava. A absolvit în 1970 Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, secţia Actorie, clasa prof. George Carabin şi Elena Negreanu, potrivit site-ului Teatrului de Comedie.
A debutat pe scena Teatrului de Comedie, unde a realizat roluri memorabile în piese ca ”Mutter Courage” de Bertholt Brecht (1972), ”Trei surori” de A.P. Cehov (1975), ”12 oameni furioşi” de Reginald Rose (1977), ”Cinema” de Jean Anouilh (1979), ”Pierrot” de Moliere (1980), ”Turnul de fildeş” de Viktor Rozov (1981).
Vladimir Găitan a fost decorat la 13 decembrie 2002 cu Ordinul naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler, alături de alţi actori, ”pentru devotamentul şi harul artistic puse în slujba teatrului romanesc, cu prilejul împlinirii unui veac şi jumătate de existenţă a Teatrului Naţional din Bucureşti”.
În 2007, la împlinirea vârstei de 60 de ani, a jucat, alături de fiica sa, Gloria, pe scena Teatrului de Comedie, în ”Soare pentru doi”, spectacolul de debut al acesteia, la acea vreme studentă în anul IV la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti.
Tatăl şi fiica au fost pentru prima dată împreună pe o scenă profesionistă, jucând rolurile de tată şi, respectiv, fiică în spectacolul regizat de Alice Barb, pe textul lui Pierre Sauvil.