Vladimir Putin, avertisment pentru SUA. Exerciţiile militare NATO din Marea Neagră sunt „o provocare serioasă”

Preşedintele rus a catalogat drept o "provocare" exerciţiile militare din Marea Neagră pe care le efectuează Statele Unite şi NATO.

16 nov. 2021, 08:31
Vladimir Putin, avertisment pentru SUA. Exerciţiile militare NATO din Marea Neagră sunt „o provocare serioasă”

În cadrul unei convorbiri telefonice cu omologul său francez Emmanuel Macron, Vladimir Putin „a atras atenţia asupra caracterului provocator al exerciţiilor de mare amploare desfăşurate de Statele Unite şi de unii dintre aliaţii lor în Marea Neagră şi care sporesc tensiunile dintre Rusia şi NATO”, se arată într-un comunicat emis de Kremlin.

Preşedintele rus s-ar fi referit la participarea mai multor nave militare americane la exerciţii în Marea Neagră, despre care Moscova a afirmat săptămâna trecută că le ”monitorizează” şi pe care Putin le-a calificat drept o ”provocare serioasă”.

Acuzaţiile lansate de preşedintele rus Vladimir Putin vin pe fondul tensiunilor în creştere, în jurul conflictului din Ucraina, o ţară riverană Mării Negre.

Citeşte şi: România şi Ucraina se simt ameninţate de Rusia. Ambele ţări fac presiuni la NATO pentru suplimentarea trupelor la Marea Neagră

Potrivit Agerpres, situaţia din această regiune a devenit una foarte tensionată după anexarea peninsulei ucrainene Crimeeea de către Rusia, în 2014. De peste şapte ani, Ucraina se află în conflict cu separatiştii pro-ruşi în partea de est a teritoriului său.

Citeşte şi: Rusia provoacă NATO, imagini din satelit. A masat trupe şi tancuri la graniţa cu Ucraina şi a exersat distrugerea de ţinte în Marea Neagră, în apropierea navelor de război americane

Între Rusia și Occident este un conflict din ce în ce mai mare, care ar putea duce la izbucnirea accidentală a unui război. Conform informațiilor oferite de șeful statului major al armatei britanice, generalul Nick Carter, acum, această izbucnire are șansele cele mai mari din toată perioada Războiului Rece.

Marea Neagră a devenit un punct fierbinte pentru relaţiile dintre Moscova şi Occident, mai ales după anexarea de către Rusia în 2014 a peninsulei Crimeea, situată în aceste ape. Mai mulţi membri NATO – Turcia, Bulgaria, România – se învecinează şi cu Marea Neagră, unde această alianţă militară occidentală desfăşoară regulat exerciţii şi patrule.

Șeful Armatei britanice susține că toate statele lumii încep să dezvolte din ce în ce mai mult sentimente de competitivitate, iar acest lucru poate aduce tensiuni majore. Conform acestuia, acum trăim într-o lume multipolară, cu persoane care concurează cu altele pentru atingerea unor obiective personale. Tocmai din această cauză, un război accidental are șanse mai mult ca oricând să izbucnească.