Vladimir Putin, în Crimeea. Preşedintele rus laudă securitatea energetică oferită regiunii

Publicat: Marţi, 19 Martie 2019 08:23 // Actualizat: Marţi, 19 Martie 2019 08:37 // Sursa: romaniatv.net

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a vizitat Crimeea, la cinci ani de la anexarea de către Rusia, şi a vorbit despre schimbările din regiune în urma acestui eveniment important.

Vladimir Putin a inaugurat două centrale electrice construite de Rusia în Crimeea, pentru a oferi "securitate energetică" acestei peninsule ucrainene, la cinci ani după anexarea acesteia, salutată atunci de majoritatea ruşilor, dar pe care Kievul şi Occidentul continuă să o denunţe, relatează AFP, citat de news.ro.

La Sevastopol, un important port în Crimeea la Marea Neagră, preşedintele rus a condus luni o ceremonie de inaugurare a unei centrale şi a inaugurat-o prin videoconferinţă pe cealaltă, la Somferopol, capitala regiunii.

Cele două structuri, ale căror blocuri energetice au fost lansate în 2018, urmează să funcţioneze de-acum "la putere deplină", şi-a exprimat el satisfacţia, salutând "un pas important" către consolidarea "securităţii energetice a peninsulei".

Crimeea era aproape total dependentă de restul Ucrainei înainte de anexare, iar pene de curent atribuite de Moscova unor sabotaje au determinat Rusia să investească masiv în modernizarea infrastructurilor.

Putin a inaugurat mai întâi, cu mare pompă, în mai, la volanul unui camion, un pod construit cu cheltuieli mari cu scopul de a lega peninsula de teritoriul rus prin Strâmtoarea Kerci.

"Data de 18 martie este o zi remarcabilă pentru Sevastopol, pentru Crimeea şi pentru ţară", a subliniat Putin.

El a participat apoi la o întâlnire cu reprezentanţi ai societăţii civile, între care lideri religioşi şi reprezentanţi locali. "Este o nouă etapă în istoria Rusiei, pentru că ea ne-a arătat nouă înşine şi lumii întregi că Rusia ştie să se iubească şi să-şi apere interesele", a declarat el această întâlnire.

Celebrări vaste au fost organizate în Rusia cu ocazia aniversării anexării, în urma intervenţiei forţelor speciale ruse şi unui referendum, contestat de comunitatea internaţională. Anexarea a avut loc după instalarea la putere, la Kiev, a unui guvern prooccidental, în urma revoltei din Piaţa Maidan.

La Simferopol, steaguri ruse fluturau, iar mijloacele de transport public şi vitrinele magazinelor afişau sloganul "A cincea aniversare a întoarcerii Crimeei la ţara sa natală".

Preşedintele rus şi-a încheiat ziua în Crimeea apărând pe scena unui concert. El a salutat locuitorii peninsulei, care au "votat cu toţii pentru această decizie istorică", comparându-le gestul cu cele ale "combatanţilor Armatei Roşii la începutul Marelui Război Patriotic".

Trecerea oficială a Crimeei sub control rus, la 18 martie 2014, este considerată o "alipire" în Rusia şi denunţată drept o "anexare ilegală" de către Ucraina şi majoritatea comunităţii internaţionale. Această decizie a antrenat sancţiuni dure europene şi americane care au afectat dur economia rusă.

"Există o înţelegere tot mai mare în lume potrivit căreia Crimeea este o parte a Rusiei şi va fi mereu", a dat asigurări preşedinta Consiliului Federaţiei (Camera superioară a Parlamentului rus), Valentina Matvienko, într-un material publicat în cotidianul Izvestia.

"Crimeea va fi înapoiată Ucrainei. Vom face tot ceea ce putem pentru a ne asigura de acest lucru cât mai rapid posibil", a declarat duminică preşedintele ucrainean Petro poroşenko.

Diplomaţia ucraineană a denunţat, într-un comunicat, o vizită a preşedintelui rus care "încalcă suveranitatea teritorială a Ucrainei".

La Bruxelles, NATO a denunţat o consolidare "în curs" a dispozitivului militar rus în Crimeea şi în regiunea Mării Negre.

"Aceşti ultimi cinci ani au fost marcaţi de o atmosferă a terorii, deschisă sau disimulată, împotriva celor care locuiesc în Crimeea, prin încălcarea dreptului internaţional", a declarat pentru AFP ministrul ucrainean de externe Pavlo Klimkin.

Tătarii din Crimeea, o comunitate musulmană care se opune în majoritatea sa anexării peninsulei, sunt supuşi unor puternice presiuni din partea autorităţilor ruse. Adunarea lor, Medjlis, a fost interzisă şi clasificată "organizaţie teroristă", iar portul de televiziune al acestei minorităţi a fost închis. 

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Crimeea Rusia Vladimir Putin
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8743
RON
31 Oct
noapte 5 °
zi 15 °
Ultimele joburi adaugate
24 H