Reuniunea ONU: Vladimir Putin propune o nouă coaliţie împotriva Statului Islamic

Președintele rus Vladimir Putin a propus, duminică, constituirea unei noi coaliții în Siria pentru combaterea grupării jihadiste Statul Islamic și pentru a-și salva aliatul, președintele Bashar al-Assad, în ajunul unei întâlniri decisive la New York cu omologul său american, Barack Obama.

RomaniaTV.net
28 sept. 2015, 08:32
Reuniunea ONU: Vladimir Putin propune o nouă coaliţie împotriva Statului Islamic

Rusia este într-o ofensivă diplomatică și militară în dosarul sirian, o strategie pe care liderul de la Kremlin o va explica luni în fața Adunării Generale a ONU. Aceste inițiative rusești în Orientul Mijlociu îngrijorează SUA, care se simt din ce în ce mai mult puse în fața faptului împlinit de către Moscova.

Într-un interviu pentru televiziunea americană CBS, difuzat duminică, dar realizat în urmă cu câteva zile, președintele Putin a anunțat că el caută să formeze ‘cu țările din regiune un fel de cadru de coordonare’ a luptei împotriva jihadiștilor din Statul Islamic în Siria și Irak.

‘Am avea astfel o platformă comună de acțiune colectivă împotriva terorismului’, a spus el.

Putin, care se preocupă din nou în ultimele săptămâni de Siria, a precizat că el ‘personal i-a informat’ pe suveranii saudit și iordanian cu privire la propunerile sale, precum și pe SUA.

Un alt aliat al Damascului, președintele iranian Hassan Rohani, s-a declarat pregătit să discute cu Rusia, SUA și țările europene despre ‘un plan de acțiune pentru a-i alunga pe teroriști’din Siria, într-un interviu acordat postului de radio public american NPR.

Washingtonul și 60 de țări europene și arabe sunnite alcătuiesc de un an o coaliție militară care atacă obiective ale Statului Islamic în Irak și Siria.

Parisul a întreprins primele atacuri în Siria, după o serie de zboruri de recunoaștere.’Franța a bombardat o tabără de antrenament a grupului Daesh — acronimul arab al Statului Islamic — care amenința securitatea țării noastre’, a anunțat duminică președintele francez, la New York.

La rândul său, Rusia și-a sporit semnificativ prezența militară în nord-vestul Siriei,desfășurând trupe și avioane în unul din fiefurile regimului și, de asemenea, și-a crescut livrările de arme către regimul sirian.

Putin consideră — și a insistat asupra acestui aspect în cadrul interviului acordat CBS — că singura modalitate de a găsi o ieșire din criza din Siria este de a-l sprijini pe președintele ei, Bashar al-Assad.

Șeful statului rus urmează să dea explicații luni în fața Adunării Generale a ONU — ceea ce dorește să facă de ani de zile — pledând pentru planul său referitor la Siria: o coaliție lărgită, incluzând și armata Damascul.