Vladimir Putin, sfidat de liderul kazah: N-o să ne plecam la picioarele Kremlinului

Preşedintele kazah a afirmat că ţara sa nu intenţionează să încalce sancţiunile occidentale impuse Rusiei din cauza invaziei acesteia în Ucraina.

21 iun. 2022, 09:17
Vladimir Putin, sfidat de liderul kazah: N-o să ne plecam la picioarele Kremlinului

Putin, umilit de Kazahstan. Tensiunile între cele două țări au crescut, după ce rușii au restricționat exporturile de petrol, iar kazahii au blocat cărbunii ruseşti. Liderul kazah a mai afirmat că Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), şi nu Rusia, a trimis un contingent limitat în Kazahstan pentru a ajuta la calmarea revoltelor din ianuarie, cu care s-a confurntat fosta republică sovieitică.

“Pentru prima dată în ultimii 30 de ani, CSTO s-a manifestat prin trimiterea unui contingent limitat în Kazahstan. Aş dori să subliniez, nu Rusia, ci CSTO. În Rusia, unii oameni denaturează întreaga situaţie, susţinând că Rusia a salvat Kazahstanul, iar acum Kazahstanul trebuie să servească pentru totdeauna şi să se plece la picioarele Rusiei. Eu cred că acesta este un raţionament complet nejustificat. Este vorba de CSTO, unde Kazahstanul este un participant activ.

Mărturia cutremurătoare a unei ucrainence violate repetat de un soldat rus: „Mi-a spus să fac ce spune dacă vreau să îmi mai văd copilul”. A tăiat-o cu cuţitul pe faţă şi gât, i-a tăiat o parte din păr

Totodată, preşedintele kazah a mai afirmat că ţara sa nu intenţionează să încalce sancţiunile occidentale impuse Rusiei din cauza invaziei acesteia în Ucraina, potrivit Kaztag.kz.

Revoltele din ianuarie au început în momentul în care mii de manifestanţi au ieşit în stradă pentru a protesta împotriva creşterii preţurilor la gaze în republica din Asia Centrală, iar președintele Tokaiev, după ce a declarat stare de urgenţă, a fost nevoit să ceară ajutorul CSTO pentru a înăbuşi protestele din întreaga ţară, despre care a spus că sunt conduse de “bande teroriste”.

Zelenski: „Pas cu pas, trecem printr-o săptămână crucială. Sunt cele mai grele bătălii”

Tensiunile dintre Rusia și Kazahstan au crescut, după ce, pe 17 iunie, președintele Kazahstanului a declarat că este “inadmisibil” ca țara sa să recunoască independența republicilor separatiste Donețk și Lugansk și a refuzat o decorație oferită de Moscova, Ulterior, Rusia a restricționat exportul de petrol kazah către Europa, motivul oficial fiind că au fost găsite mine din cel de-al Doilea Război Mondial în apele din apropierea punctului unde se termină conducta de petrol. În replică, Nur-Sultan a blocat 1.700 de vagoane rusești de cărbune, scrie Unian.net.