Volodimir Zelenski înăspreşte pedepsele pentru militarii care dezertează. Legea este criticată de apărătorii drepturilor omului

Volodimir Zelenski a înăsprit pedepsele pentru militarii ucraineni care dezertează sau nu execută ordinele. Legea a stârnit un val de critici din partea apărătorilor drepturilor omului la adresa președintelui ucrainean.

25 ian. 2023, 15:41
Volodimir Zelenski înăspreşte pedepsele pentru militarii care dezertează. Legea este criticată de apărătorii drepturilor omului

Volodimir Zelenski înăspreşte pedepsele pentru militarii care dezertează. Președintele Ucrainei a promulgat miercuri legea care înăsprește  pedepsele pentru militarii dezertori sau cei care nu execută ordinele.

Citește și Volodimir Zelenski împlineşte 45 de ani. Ce mesaj i-a transmis soţia sa, Olena FOTO

Volodimir Zelenski înăspreşte pedepsele pentru militarii care dezertează

Faptele incriminate privesc refuzul de a executa un ordin, ameninţările adresate comandanţilor, dezertarea şi fuga de pe câmpul de luptă, dar şi consumul de alcool, se arată în textul publicat pe website-ul parlamentului ucrainean, care a fost adoptat în decembrie 2022.

Mai mult, noua lege interzice tribunalelor să reducă pedepsele militarilor ucraineni găsiţi vinovaţi.

Astfel, pentru dezertare militarii ucraineni riscă până la 12 ani de închisoare, iar pentru neîndeplinirea ordinelor sau refuzul de a lupa aceștia pot să primească până la 10 ani. Pedeapsa este mai mică pentru cei care își amenință un superior însă și aceștia pot risca până la 7 ani de închisoare.

Legea a fost aspru criticată, încă din momentul în care a fost supusă dezbaterii în parlament, de către apărătorii drepturilor omului, dar şi de mai multe organizaţii care i-au cerut preşedintelui Zelenski să nu o promulge.

Împotriva legii a fost făcută o petiţie care în decembrie a adunat aproape 35.000 de semnături.

„În loc să li se mulţumească militarilor, care au respins invazia rusă pe scară largă timp de aproape un an şi au desfăşurat operaţiuni reuşite pentru eliberarea teritoriului, obţinem pedepse cu închisoarea pentru cel mai mic dezacord sau remarcă faţă de comandanţi”, se arată în  petiţia respectivă.

În ciuda tuturor criticilor, noua lege este sprijinită de oficialii de la Kiev printre care se află şi de şeful Statului Major al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi.

Acesta a spus că, pe teren, comandanţii au „cerut o soluţie sistematică pentru acest ansamblu de probleme”, iar „în condiţii de război sunt necesare decizii rapide şi eficiente”.

Concedieri şi demisii în lanț după un mare scandal de corupție care zguduie guvernul lui Zelenski

O serie de oficiali ucraineni de rang înalt au fost demiși după un mare scandal de corupție care zguduie guvernul lui Zelenski în plin război cu Rusia. De asemenea, adjunctul ministrului Apărării Viaceslav Şapovalov, adjunctul directorului administraţiei prezidenţiale Kirilo Timoşenko şi adjunctul procurorului general Oleksii Sîmonenko au demisionat.

Cinci guvernatori regionali şi patru viceminiştri au fost demişi din funcţie de Zelenski. Îndepărtarea acestora din funcții vine în urma scandalurilor de corupție, unul dintre acestea vizând aprovizionarea Ministerului Apărării în timpul războiului cu Rusia.

Este vorba despre guvernatorii regiunilor Dnipropetrovsk (centru), Valentin Reznicenko, Zaporojie (sud), Oleksandr Staruh, Sumi (nord), Dmitro Jivîtski, Herson (sud), Iaroslav Ianuşevici şi al capitalei Kiev, Oleksi Kuleba, îşi vor părăsi posturile.

Citește și Volodimir Zelenski pune presiune pe Occident, la Davos: „Livrările de tancuri occidentale trebuie să vină înainte de o nouă invazie a tancurilor ruseşti”