Vouchere alimente 2023, vestea momentului. 90.000 de români s-au trezit cu 250 de lei pe carduri. S-a actualizat lista beneficiarilor

Vouchere alimente 2023. Premierul Marcel Ciolacu a anunţat că toate cardurile sociale au fost încărcate cu sumele aferente tranşei pe luna august

21 aug. 2023, 13:47
Vouchere alimente 2023, vestea momentului. 90.000 de români s-au trezit cu 250 de lei pe carduri. S-a actualizat lista beneficiarilor

Vouchere alimente 2023. Marcel Ciolacu a anunțat, în deschiderea ședinței de Guvern, că au intrat banii. Este vorba despre cei 2,4 milioane de români care au primit câte 250 de lei.

Mai mult, pe lângă anunțul conform căruia au intrat banii, s-a precizat și că încă 90.000 de români sunt eligibili pentru program, după ce lista a fost actualizată.

„Avem o veste bună de la Ministerul Fondurilor Europene. Toate cardurile sociale au fost încărcate cu sumele pentru alimente aferente tranșei pe luna august. Vorbim de 2,4 milioane de români care au primit un sprijin de 250 de lei din partea statului. În acest moment există o diferență de 90.000 de noi beneficiari eligibili și imediat după ce vor fi emise cardurile pentru aceste persoane ele vor fi alimentate cu banii necesari”, a spus Marcel Ciolacu.

Beneficiarii „Sprijin pentru România”:

Potrivit OUG nr. 63/2022, beneficiază de vouchere sociale pentru alimente și mese calde în valoare de 250, acordate la fiecare două luni:

– pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei, pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranșele din anul 2023;

– persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranșele din anul 2023;

– familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 675 lei pentru tranșele din anul 2023;

– familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 675 lei pentru tranșele din anul 2023;

– familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social;

– persoanele fără adăpost astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.

Vouchere alimente 2023. Marcel Ciolacu anunţă că „măsura va continua şi în 2024”

Vouchere alimente 2023. Premierul Marcel Ciolacu a anunţat că toate cardurile sociale au fost încărcate cu sumele aferente tranşei pe luna august şi a precizat că este vorba de 2,4 milioane de români care au primit un sprijin de 250 de lei din partea statului pentrun alimente.

“Tot astăzi avem o veste bună şi de la Ministerul Fondurilor Europene. Toate cardurile sociale au fost încărcate cu sumele pentru alimente aferente tranşei pe luna august. Vorbim de 2,4 milioane de români care au primit un sprijin de 250 de lei din partea statului”, a declarat Ciolacu, vineri, la începutul şedinţei de Guvern.

Marcel Ciolacu, înainte de plecarea la Bruxelles: Premierul şi miniştrii din Guvern nu se ploconesc şi nici nu execută ordinele nimănui

El a precizat că aceste programe vor continua şi în exerciţiul financiar viitor.  “În acest moment există o diferenţă de 90.000 de noi beneficiari eligibili şi imediat după ce vor fi emise cardurile pentru aceste persoane, ele vor fi alimentate cu banii necesari. Mai mult, din negocierile avute înainte de domnul ministru Boloş, în acest moment de domnul ministru Câciu, aceste programe vor continua şi în exerciţiul financiar viitor. Vor fi prinse şi din 2024 încolo”, a mai afirmat premierul.

Cum trebuie să procedeze cei care au îndoieli în privinţa eligibilităţii

Conform MIPE, persoanele care nu sunt sigure că se află pe lista beneficarilor eligibili trebuie să se adreseze Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, instituţia responsabilă pentru întocmirea listelor. Informaţiile referitoare la cardurile care nu au putut fi livrate pot fi solicitate Poştei Române.

Veste bună pentru 2 milioane de români cu pensii mici. Anunţul oficial făcut de ministrul de Finanțe

Mecanismul de distribuire a cardurilor prevede trei etape: 1) producţia cardurilor de către unităţile emitente (imprimarea datelor beneficiarilor şi inserarea CIP-ului), 2) împlicuirea şi distribuirea la nivel naţional de către Poşta Română şi 3) încărcarea valorică a cardurilor pe măsură ce acestea intră în posesia beneficiarilor.

 

Răspunsuri pentru cele mai frecvente întrebări adresate de către beneficiari

Voucherele în valoare de 250 de lei se încarcă o dată la două luni, până la finalul anului, iar aceste sume sunt valabile 12 luni de la data încărcării lor. Astfel, dacă tranşa IV este încărcată în decembrie 2022, ea poate fi utilizată până în decembrie 2023.

Atunci când sunt distribuite, cardurile sunt însoţite de scrisori care conţin instrucţiuni de utilizare (inclusiv codul PIN), detalii despre magazinele unde se pot utiliza cardurile şi un număr de telefon pentru cazurile în sunt probleme.

Cardurile pot fi folosite doar de către beneficiari. În cazuri excepţionale, în care beneficiarul nu se poate deplasa la operatorii economici pentru a utiliza ajutorul, poate încredinţa tichetele unei persoane apropiate, dar doar împreună cu actul de identitate.

Pentru a putea afla soldul curent / suma disponibilă pe card şi pentru alte informaţii beneficiarii sunt rugaţi să apeleze Serviciul Clienţi al emitentului. Numerele de telefon oficiale sunt următoarele: Edenred: 021 301 33 03, Sodexo: 021 204 46 64, UP România: 0374 66 22 73.

Lista actualizată a magazinelor unde pot fi utilizate voucherele:

Listele cu operatorii economici unde pot fi utilizare voucherele sunt disponibile aici. Ele sunt verificate săptămânal, iar dacă există modificări, sunt publicate pe site-ul MIPE.