Vosganian: ALDE consideră că Legea offshore nu trebuie să introducă un tratament special pentru investiţiile pe platforma maritimă

ALDE consideră că Legea offshore nu trebuie să introducă un tratament special pentru investiţiile pe platforma maritimă, ci să se conformeze Legii petrolului, în sensul că perioada în care contractul este valabil 30 de ani se poate prelungi o singură dată, pe o perioadă de 15 ani, "şi nu formula care a venit din Senat, aceea a prelungirilor succesive fără să se facă nicio menţionare expresă", a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al ALDE, deputatul Varujan Vosganian.

27 sept. 2018, 14:38
Vosganian: ALDE consideră că Legea offshore nu trebuie să introducă un tratament special pentru investiţiile pe platforma maritimă

„ALDE susţine atragerea de investiţii şi demararea exploatărilor pe platforma maritimă a Mării Negre. De altfel, noi, după ce legea a fost votată în Parlament şi trimisă spre promulgare, am şi expus punctul nostru de vedere: completarea legii cu posibilitatea deducerii costurilor de operare ce aveau în vedere descoperirea şi explorarea zăcămintelor. Varianta care a venit din Senat este în principiu corectă, în sensul că ea respinge solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis, introduce o seamă de amendamente asupra cărora colegii noştri, foşti şi actuali miniştri ai Energiei, au reflectat şi avem două chestiuni pe care le-am ridicat în şedinţa Comisiilor reunite de buget-finanţe şi industrii, motiv pentru care s-a şi amânat dezbaterea. Aceste două chestiuni se refereau: una, la clarificarea perioadei în care prevederile fiscale rămân neschimbate; şi a doua – plafonul de deductibilitate fiscală. Pe scurt, ALDE consideră că această lege nu trebuie să introducă un tratament special pentru investiţiile pe platforma maritimă, ci să se conformeze Legii petrolului. Perioada în care contractul este valabil 30 de ani se poate prelungi o singură dată, pe o perioadă de 15 ani, şi nu formula care a venit din Senat, aceea a prelungirilor succesive fără să se facă nicio menţionare expresă”, a precizat Vosganian la şedinţa Biroului Politic Central al ALDE.

El adăugat că, aşa cum este în prezent legislaţia, „e foarte posibil” ca odată introdusă această lege şi odată începută exploatarea gazelor, să existe o perioadă de circa două decenii pentru care prevederile fiscale prevăzute în actuala lege să rămână stabile, „statul român îşi manifestă dorinţa de a garanta stabilitatea fiscală, aşa cum o cere Legea petrolului”.

A doua chestiune la care s-a referit deputatul ALDE a fost plafonul de deductibilitate.

„Am fost de acord să introducem şi costurile iniţiale în sistemul de deductibilităţi, păstrând însă plafonul de 60% din limita veniturilor suplimentare, aşa cum se prevede în anexă. Evaluările noastre arată că în această formulă statul român câştigă mai mult de jumătate din ceea ce se obţine câştig. Şi cu asta, aş vrea să înlătur suspiciunile că legea aceasta dezavantajează statul român”, a susţinut Vosganian, menţionând că prin Legea offshore şi prin extragerea de gaze de pe platforma maritimă, „România intră în primul cerc al cărţii energetice care se joacă astăzi în Europa, devine furnizor real de energie pentru Europa”.

Legea offshore a trecut de Senat şi urmează să fie dezbătută în Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional.