Votul românilor în străinătate. Băsescu e iubit în Zimbabwe şi Libia. Unde s-a votat 100% pentru DA

Votul românilor din străinătate nu a influenţat prea mult rezultatul referendumului din 29 iulie, însă iese în evidenţă prin contrastele care le-au depăşit pe cele din ţară. Atât ca prezenţă la urne, cât şi ca rezultat al scrutinului, referendumul de duminică a oscilat între 17000 de voturi în Italia şi 5 voturi în Pakistan, între unanimitate pentru demitere în Armenia şi Etiopia şi 100% împotriva demiterii  în Zimbabwe.

RomaniaTV.net
02 aug. 2012, 08:22
Votul românilor în străinătate. Băsescu e iubit în Zimbabwe şi Libia. Unde s-a votat 100% pentru DA

De departe cei mai mulţi români care au votat la referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu sunt cei din Italia, unde s-au prezentat la urne 17.700 de persoane şi cei din Spania – 14.500 de persoane. În topul prezenţei urmează Franţa (4.400), Marea Britanie (4.300), Belgia (2.600), Austria şi Republica Moldova (2.300).

Cele mai puţine voturi au venit din Pakistan şi Zimbabwe, unde au votat câte cinci persoane, cu rezultate perfect opuse, însă: în Pakistan, toţi cei cinci votanţi s-au pronunţat pentru demitere, în timp ce în Zimbabwe, rezultatul a fost de 100% împotriva demiterii.

În Coreea de Nord, rezultatul votului a fost o egalitate perfectă: 4 voturi pentru demitere, 4 voturi împotriva demiterii. În topul prezenţei reduse se mai remarcă şi Sri Lanka, unde au votat doar 8 persoane.

Per ansamblu, din totalul celor 73 de mii de voturi, 78% au fost pentru demitere şi 20% împotriva demiterii.

Pe lângă votanţii din Zimbabwe, susţinători ai lui Traian Băsescu se găsesc şi în Republica Moldova, unde 60% dintre alegători au votat „NU”, în Kenia şi în Libia, unde împotriva demiterii au votat 56%, respectiv 52% din electorat. 

De cealaltă parte, unanimitate pentru plecarea lui Traian Băsescu de la Cotroceni s-a înregistrat în Armenia, Etiopia şi Pakistan.