Vouchere alimente 2024. Păcănelele vă pot lăsa fără banii de pe cardurile sociale

Guvernul a majorat plafonul pentru acordarea voucherelor sociale la 2.000 de lei, dar în acest cunatum sunt calculate toate categoriie de venituri, inclsuiv din chirii sau jocuri de noroc, astfel că vă puteţi trezi cu cardurile goale chiar dacă pensia nu depăşeşte această sumă.

05 feb. 2024, 16:59
Vouchere alimente 2024. Păcănelele vă pot lăsa fără banii de pe cardurile sociale

Vouchere alimente 2024. Cardurile sociale și pachetele cu alimente vor fi primite de românii vulnerabili și în anul 2024. Tichetele sociale în valoare de 50 de euro vor fi date şi în anul 2024 din două în două luni.

Guvernul a dat undă verde implementării unui sprijin material pentru categoriile defavorizate în perioada 2024-2027, conform anunțului făcut recent de purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin.

În cadrul unei hotărâri adoptate, Executivul a aprobat mecanismul de implementare pentru acordarea sprijinului material în următorii trei ani, destinat anumitor categorii vulnerabile precum pensionari și persoane cu dizabilități. Plafonul maxim de venituri până la care o persoană poate beneficia de tichete sociale electronice pentru alimente și mese calde a fost majorat la 2.000 de lei, față de 1.700 de lei în anul precedent.

Vouchere consistente pentru anveloparea şi eficentizarea energetică a caselor. Cine beneficiază de cei 126.500 de lei și cine are prioritate
Este foarte important să se acorde atenție prevederilor din Hotărârea de Guvern HG 70/2024, care reglementează acordarea sprijinului material pentru alimente în perioada 2024-2027 pentru categorii de persoane cu venituri reduse. Mai jos, câteva aspecte cheie.

Vouchere alimente 2024. Categorii de persoane eligibile

 • Pensionari și persoane cu dizabilități: Cu venituri lunare mai mici sau egale cu 2.000 de lei.
 • Familii cu cel puțin doi copii în întreținere sau familii monoparentale: Cu venituri lunare pe membru de familie mai mici sau egale cu 675 de lei.
 • Componente ale sprijinului material pentru alimente:
 • Tichete sociale pe suport electronic: Pentru produse alimentare și mese calde.
 • Pachete cu produse alimentare.

Vouchere alimente 2024. Există însă precizărie extrem de importante care de obicei sunt trecute cu vederea de beneficiari. Veniturile includ diverse surse, cum ar fi pensii, venituri din activități independente, drepturi de proprietate intelectuală, salarii, cedarea folosinței bunurilor, investiții, activități agricole, silvicultură și piscicultură, premii și jocuri de noroc.

Se face o mențiune specifică pentru veniturile din premii și jocuri de noroc, precizând că acestea includ venituri din concursuri și cele rezultate din promovarea produselor sau serviciilor.

Mai jos lista completă a veniturilor cate sunt luate în calcul la stabilirea eligibilității:

 • venituri din pensii acordate în sistemul public de pensii;
  venituri din pensii acordate în sistemele neintegrate sistemului public de pensii;
  venituri din drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii, casele de pensii sectoriale, respectiv casele de pensii ale sistemelor neintegrate sistemului public de pensii;
  venituri din indemnizația socială pentru pensionari acordată în baza Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 6/2009 privind instituirea indemnizației sociale pentru pensionari, aprobată prin Legea nr. 196/2009, cu modificările și completările ulterioare;
  venituri din activități independente, definite conform art. 67 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare;
  venituri din drepturi de proprietate intelectuală, definite conform art. 70 din Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare;
  venituri din salarii și asimilate salariilor, definite conform art. 76 din Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare;
  venituri din cedarea folosinței bunurilor, definite conform art. 83 din Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare;
  venituri din investiții, definite conform art. 91 din Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare;
  venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, definite conform art. 103 din Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare;
  venituri din alte surse, definite conform cap. X din Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare.

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, prin instituțiile din subordinea/ coordonarea/ sub autoritatea acestuia, efectuează verificarea încadrării nivelului veniturilor beneficiarilor în limita stabilită.

Vouchere-mamut din 2024. Cine sunt românii care pot încasa 72.500 de lei de la stat

Agenția Națională de Administrare Fiscală oferă sprijin în acest proces de verificare. Aceste reguli și prevederi indică un efort al guvernului de a asigura un sprijin adecvat pentru persoanele cu venituri reduse, abordând diverse surse de venituri și introducând măsuri pentru a asigura că sprijinul este acordat în mod echitabil. Este esențial să se monitorizeze eventualele actualizări ale acestor reguli și să se furnizeze informații actualizate în funcție de evoluțiile ulterioare.

Vouchere alimente 2024. Când intră banii pe carduri  cu prima tranşă din acest an

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a spus când vor fi încărcate cardurile sociale „Sprijin pentru România” cu prima tranşă de 250 de lei din anul 2024.

„În 2024 vom avea şase tranşe. Prima tranşă va fi acordată la finalul lunii februarie. (…) Am ridicat plafonul de eligibilitate la 2.000 de lei faţă de anul trecut, când era plafonul la 1.700 de lei şi pentru acest lucru eligibilitatea se reface pentru toţi cetăţenii care sunt până în 2.000 de lei cu venituri. Mai mult decât atât, avem nevoie şi de bazele de date care sunt la Ministerul Muncii, reajustate în urma indexării pensiilor, care a avut loc la 1 ianuarie 2024”, a declarat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

În anul 2024, sprijinul material sub formă de tichete sociale pe suport electronic pentru alimente şi mese calde are o valoare nominală de 250 lei şi se acordă o dată la două luni următoarelor categorii de persoane defavorizate:

a) pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflaţi în evidenţa caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;

b) persoanele – copii şi adulţi – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;

c) familiile cu cel puţin 2 copii în întreţinere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale 675 lei;

d) familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 lei;

e) familiile şi persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul de incluziune , în condiţiile Legii nr. 196/2016, , cu modificările şi completările ulterioare;

f) persoanele fără adăpost astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.

 

30 de miliarde de lei va plăti statul pe ajutoare sociale în 2024

Statul român, prin Ministerul Muncii, va plăti anul acesta aproape 30 de miliarde de lei, pentru ajutoarele sociale date celor mai săraci români.

Mai exact, totalul plăţilor sociale estimate de la Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale (MMJS), pentru anul 2024, este de 29.736.365 mii lei, adică aproape 30 de miliarde de lei, potrivit unui răspuns pentru Newsweek România.

Aceasta înseamnă puţin peste 6 miliarde de euro. Dacă PIB-ul României în 2023 este estimat la 300 de miliarde de euro (se spune că va depăşi cifra), aceasta înseamnă 2% din PIB.

Cele mai importante plăţi sociale sunt pentru alocaţia de stat pentru copii, indemnizaţia de creştere a copilului, drepturile pentru persoanele cu handicap, stimulentul de inserţie şi ajutoarele pentru încălzirea locuinţei cu lemne.

Există 28 de categorii bugetare pe care se fac plăţile, anul acesta, cel puţin conform plăţilor cunoscute în prezent. De exemplu, pentru VMI (venitul minim de incluziune), se vor plăti 1.188.457 mii de lei, adică 594 de milioane de euro.

Adulţii cu handicap vizual grav vor primi 791.456.000 de lei, adică aproape 160 de milioane de euro.

Primele cinci plăţi sociale

 • alocaţia de stat pentru copii: 12.359.794 mii lei = 2,47 miliarde de euro
 • indemnizaţie creştere copil: 6.410.901 mii lei = 1,28 miliarde de euro
 • drepturi persoane cu handicap: 5.857.266 mii lei = 1,17 miliarde de euro
 • stimulentul de inserţie: 841.800 mii lei = peste 168 de milioane de euro
 • ajutoare pentru încălzirea locuinţei cu lemne: 827.886 mii lei = aproape 166 de milioane de euro.