Vouchere casnice pentru români, de la 1 ianuarie 2024. Activitățile care vor fi plătite mult mai bine

Se dau noi vouchere de la stat pentru o categorie de români. Tichete pentru persoanele care prestează activități casnice în gospodăria unei familii sau a unei persoane singure.

26 aug. 2023, 20:37
Vouchere casnice pentru români, de la 1 ianuarie 2024. Activitățile care vor fi plătite mult mai bine
Vouchere casnice pentru români

Vouchere de la stat pentru români, de la 1 ianuarie 2024. Activitatea casnică reprezintă activitatea ocazională, necalificată, desfășurată de un prestator casnic în legătură cu gospodăria sau gospodăriile unei familii sau a/ale unei persoane singure, în calitate de beneficiar casnic.

Citește și: Vouchere alimente 2023, vestea momentului. 90.000 de români s-au trezit cu 250 de lei pe carduri. S-a actualizat lista beneficiarilor

Vouchere casnice de la stat

Tichetul va avea o valoare nominală de 15 lei, care va putea fi ajustată anual. Transferul acestor vouchere este strict interzis.

Activitățile pentru care pot fi emise tichete includ serviciile de curățenie și igienizare, spălatul și călcatul rufelor, serviciile de croitorie, serviciile de preparare a hranei, serviciile de îngrijire corporală, hrănire, supraveghere a beneficiarului casnic dependent.

Este important de subliniat faptul că prestatorul casnic nu poate fi un membru al familiei beneficiarului casnic. Numărul orelor, dar și volumul de muncă, se stabilesc între beneficiarul casnic și prestatorul casnic.

Citește și: Vouchere ENEL 2023. Se dau 500 de lei pentru plata facturilor, oferta expiră în câteva zile

Totuși, durata zilnică a prestării activităților casnice nu poate depăși 12 ore, respectiv 6 ore pentru prestatorii casnici cu vârsta cuprinsă între 16 și 18 ani.

Aceste vouchere casnice pot fi obținute de la:

  • oricare dintre Agențiile pentru Ocuparea Forței de Muncă județene și a Municipiului București;
  • furnizorul de servicii universal privind serviciile poștale;
  • platforma electronică de evidență a desfășurării activităților casnice, care este accesibilă online sau prin intermediul unei aplicații mobile, de pe orice dispozitiv electronic.