Vouchere de 1.250 de lei pentru români. Un sfert de milion au fost tăiaţi de pe listă

Aproximativ 2,5 milioane de români primesc ajutorul de 250 de lei care se acordă o dată la două luni. În urma majorărilor din ianuarie însă, sute d emii de români nu vor mai avea cardurile alimentate la următoarea tranşp

04 mart. 2023, 10:26
Vouchere de 1.250 de lei pentru români. Un sfert de milion au fost tăiaţi de pe listă

Vouchere 2023 pentru alimente. În februarie, cardurile au fost alimentate cu 250 de lei, astfel că în 2023 au mai rămas de livrat alte trei tranşe în valoare totală de 1250 de lei.

Acești bani vor ajunge la români o data la două luni pentru alimente și mese calde, dar şi pentru medicamente, dacă unporiect de lege va trece de parlament şi va fi promulgat de Klaus Iohannis. Următoarea tranșă a voucherelor pentru alimente ar trebui să ajungă în aprilie, conform calculului de adăugare a două luni de la prima tranșă din februarie.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a spus că acest ajutor pentru românii vulnerabili va continua și în anul 2023, chiar dacă a fost majorat și salariul minim cu 12,5% la începutul anului current. Astăzi, venitul minim brut al unui român a ajuns la 3.000 de lei.

Vouchere de vacanţă 2023. Schimbare majoră, se pot deconta transport şi spa cu tichetele de vacanţă
Sprijinul pentru alimente și mese calde acordat românilor vulnerabili continuă și în 2023, odată cu majorarea cu 12,5% a pragului de venit până la care se acordă dreptul. Astăzi au fost virate sumele pentru prima tranșă de anul acesta, adică a tranșa a V-a din program, de care vor beneficiază aproape 2,4 milioane de români. Ne respectăm astfel promisiunea față de oameni, aceea de a avea grijă de nevoile lor imediate. Pe lângă voucherele sociale pentru alimente, vom continua distribuirea pachetelor cu produse alimentare și în acest an, cu o nouă tranșă în luna aprilie. De asemenea, românii din medii vulnerabile primesc 1.400 de lei pentru plata facturilor la energie. Adăugând la acestea sprijinul pentru rechizite și îmbrăcăminte acordat elevilor, trusourile pentru mamă și nou-născut, voucherele pe care le pregătim pentru îmbunătățirea condițiilor de locuit și pentru achiziționarea de electrocasnice, putem vorbi în 2023 despre un amplu pachet de măsuri sociale finanțat din fonduri europene – 1,8 miliarde de euro într-un singur an”, a declarat ministrul Marcel Boloș.

Ce condiții trebuie să îndeplinești pentru a rămâne pe listele beneficiarilor

Din păcate, peste 250.000 de români au ieșit de pe lista ajutoarelor de stat în ultimele șase luni, numărul beneficiarilor ajungând la aproximativ 2.400.000 români.

– pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei, pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranșele din anul 2023;

Tichetul de activităţi casnice 2023: Care sunt condiţiile de acordare, ce valoare are şi de când îl vor primi românii
– persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranșele din anul 2023;

– familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 675 lei pentru tranșele din anul 2023;

– familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 675 lei pentru tranșele din anul 2023;

– familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social;

– persoanele fără adăpost astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.

 

Vouchere alimente 2023. Peste 250.000 de români au fost tăiați de pe listele beneficiarilor

În luna februarie a acestui an a fost virată o nouă tranșă de bani pentru beneficiarii cardurilor sociale. Însă peste 250.000 dintre aceștia s-au trezit că nu mai beneficiază de ajutor.

Peste 250.000 de români au pierdut dreptul, în ultimele 6 luni, la ajutorul de la stat ce consta în voucherele sociale pentru alimente. Dacă în luna august a anului trecut pe lista beneficiarilor erau 2.630.613 de persoane, în luna februarie a anului curent numărul acestora este mult mai mic. Mai exact, 2.372.974, conform datelor comunicate de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

„Sprijinul pentru alimente și mese calde acordat românilor vulnerabili continuă și în 2023, odată cu majorarea cu 12,5% a pragului de venit până la care se acordă dreptul. Astăzi au fost virate sumele pentru prima tranșă de anul acesta, adică a tranșa a V-a din program, de care vor beneficiază aproape 2,4 milioane de români. Ne respectăm astfel promisiunea față de oameni, aceea de a avea grijă de nevoile lor imediate.

Pe lângă voucherele sociale pentru alimente, vom continua distribuirea pachetelor cu produse alimentare și în acest an, cu o nouă tranșă în luna aprilie.

De asemenea, românii din medii vulnerabile primesc 1.400 de lei pentru plata facturilor la energie. Adăugând la acestea sprijinul pentru rechizite și îmbrăcăminte acordat elevilor, trusourile pentru mamă și nou-născut, voucherele pe care le pregătim pentru îmbunătățirea condițiilor de locuit și pentru achiziționarea de electrocasnice, putem vorbi în 2023 despre un amplu pachet de măsuri sociale finanțat din fonduri europene – 1,8 miliarde de euro într-un singur an”, a declarat ministrul Marcel Boloș.

Județele cu cei mai mulți beneficiari de carduri pentru alimente și mese calde sunt: București (122.000); Suceava (90.879); Iași (90.196); Dolj (89.801); Bacău (82.410).

Separat de cei 2.372.974 de români care au deja card, au fost incluse pe listele de beneficiari eligibili actualizate de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale alte 46.130 persoane, pentru care urmează să se emită și distribuie cardul în cursul lunii viitoare.

Plăți în valoare de peste 4,6 milioane lei în prima zi de utilizare a cardurilor de energie
Începând din 20 februarie, se pot efectua plăți pentru facturile la utilități prin intermediul cardurilor de energie acordate de Guvernul României persoanelor vulnerabile. În prima zi de utilizare a acestor carduri au fost făcute 13.816 plăți în valoare de peste 4,6 milioane lei.

Beneficiarii de sprijin pot utiliza ajutorul pentru plata facturilor la energie prin următoarele modalități:

Direct la poștaș;
La orice oficiu poștal din mediul urban sau la oficiul poștal în raza căruia își are domiciliul beneficiarul, în mediul rural;
Online, prin intermediul aplicației informatice pe care Poșta Română o pune la dispoziție: https://www.posta-romana.ro/sprijin-pentru-romania.html.

O nouă tranșă de pachete alimentare de 24 kg, cu produse românești, va fi distribuită în această primăvară

În primăvara acestui an, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene va începe distribuția celei de‑a VI‑a tranșe de pachete cu alimente în cadrul proiectului „Acordarea de pachete cu ajutoare alimentare”, finanțat prin Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate. Pachetele vor ajunge la 1.188.852 beneficiari.

Pachetele conțin 12 alimente de bază (38 de unități) și provin de la producători din România.

Proiectul finanțat prin Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate, cu un buget total de 235 milioane euro, presupune livrarea a 7.133.112 de pachete (170.000 tone de alimente) în șase tranșe, prima dintre acestea fiind acordată în perioada iunie – august 2020.

În anul 2021 au fost livrate alte două tranșe de alimente, în lunile februarie – martie și august 2021 – ianuarie 2022, cea de‑a patra tranșă fiind distribuită în perioada martie – septembrie 2022.