Vouchere de 25.000 de lei cu bani europeni. Ce români pot scăpa de plata facturilor pe viaţă

Guvernul propune Comisiei Europene ca, prin REPowerEU, să finanțeze un program de vouchere pentru panouri solare și sisteme de stocare aferente. Doritorii vor putea primi 25.000 lei pentru o instalație cu o putere 3kw net.
Filip Stan
22 mart. 2023, 19:33
Vouchere de 25.000 de lei cu bani europeni. Ce români pot scăpa de plata facturilor pe viaţă
Se ieftinesc panourile solare și pompele de căldură

Vouchere de 25.000 de lei ar putea fi luate prin Planul European de Economisire a Energiei REPowerEU pentru instalarea de sisteme fotovoltaice în locuințe. Proiectul se adresează persoanelor fizice care își montează panouri fotovoltaice cu o putere netă de cel puțin 3kW, iar bugetul total pus la bătaie este de aproape un sfert de miliard de euro.

Voucherele sunt cuprinse într-unul dintre proiectele propuse de Ministerul Fondurilor Europene prin schema REPowerEU. Acesta e un mecanism european de stimulare a producției de energie în special din surse regenerabile, menit să asigure independenţa Europei faţă de combustibilii fosili din Rusia până în 2030.
Vești bune pentru români! Se ieftinesc panourile solare și pompele de căldură
În acest plan, țara noastră are alocat un buget total de 1,4 miliarde de euro. Ministerul roman al Investițiilor a pus în dezbatere publică lista cu proiecte, iar cei interesați – organizaţii şi persoanele fizice – pot trimite propuneri printr-un formular electronic pana pe 26 martie – adică duminică, la miezul nopții.

Cât privește fotovoltaicele, planul Ministerului – detaliat de economica.net – prevede dotarea cu panouri fotovoltaice a clădirilor rezidențiale, fie ele case sau blocuri.

Iar un criteriu important îl reprezintă și zonele geografice în care energia soarelui poate fi captată cel mai bine. Ministerul acordă un interes aparte și centrelor urbane mari, consumatoare de energie, precum București, Cluj, Iași sau Timișoara.

Guvernul promite un mecanism „suplu, obiectiv și mai puțin birocratic”. Beneficiarii vor fi aleși prin selecția cererilor depuse printr-o platformă digitala. Dar ca să se poată înscrie trebuie să îndeplinească anumite pre-condiții: sa aiba deja un contract și un proiect tehnic pentru montajului panourilor fotovoltaice.

Contravaloarea voucher-ului ar urma sa fie stabilită la valoarea de 25.000 lei pentru o instalație, iar investiția trebuie să fie gata până în trimestrul al-3-lea din 2026.

Cum se primesc voucherele pentru panouri solare

Cum se vor acorda, mai concret, aceste vouchere pentru panouri solare dacă proiectul va trece de Comisia Europeană? Potrivit documentului oficial, beneficiarii de vouchere vor fi aleși în baza unei selecții a cererilor de realizată printr-o platformă digitală, pe principiul primul venit – primul servit.

Documentele obligatorii a fi incluse la solicitarea de voucher vor incluse în platformă în format digital. După selecție, beneficiarii au obligația comunicării în format fizic conform cu originalul a documentelor pentru a se confirma acordarea de voucher. Confirmarea de voucher va reprezenta un acord de adeziune a beneficiarului la condițiile de acordare a voucher-ului (document ce îndeplinește rol de contract de finanțare).
Bani pentru panouri fotovoltaice în agricultură şi producţie. Marcel Ciolacu: „Vom avea suficiente alimente la preţuri accesibile pentru toţi românii”
După selecție și confirmarea voucher beneficiarul împreună cu firma contractată trebuie să realizeze proiectul cu instalarea unui sistem de panouri solare cu o putere de minim 3kw net.

Vouchere de 25.000 de lei. Care este termenul pentru folosirea voucherelor de panouri solare

La finalizarea proiectului (minim 3kw net putere) beneficiarul va transmite documentele de finalizare a instalării certificate de firma de instalare PV, împreună cu factura de plată și cu dovada obținerii avizului tehnic de racordare la coordonatorul de reforme/investiții, care în termen de 5 zile lucrătoare va vira contravaloarea voucher-ului în contul aferent firmei de instalare a PV.

Contravaloarea voucher-ului va fi stabilită la valoarea de 25.000 lei pentru o instalație cu o putere 3kw net. Investiția se va implementa până în trimestrul III 2026.

Vouchere de 25.000 de lei: Care sunt cele mai bune zone pentru a pune panouri solare

În document sunt menționate și zonele geografice cu o capacitate fotovoltaică ridicată. Principalele regiuni reprezentative pentru țara noastră sunt: Regiunea de dezvoltare Nord-Est, Regiunea de dezvoltare Sud-Est, Regiunea de dezvoltare București-Ilfov și Regiunea de dezvoltare Munteniei. Hotspot-uri actuale pentru panourile solare din România sunt distribuite astfel, conform MIPE:

• Zona roșie (1,387 kWh/mp/an) cuprinde – Oltenia, Muntenia, Dobrogea și sudului Moldovei;
• Zona galbenă (1,168-1,241 kWh/mp/an) cuprinde – regiunile carpatice și subcarpatice ale Munteniei, toată Transilvania, zona de mijloc și nord a Moldovei, Banat;
• Zona albastră (1,095-1,168 kWh/mp/an) – regiunile montane.

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
Ana Bodea vrea un copil cu Valentin Butnaru: „Nu m-a cerut încă, dar îmi doresc!“
Fanatik.ro
Colosul britanic care deschide o fabrică nouă în România. Vrea să facă rapid un produs militar. Vor fi multe locuri de muncă
Capital.ro
Aceste mașini vor fi interzise de pe șosele. UE vrea să le elimine
Playtech.ro
Reacţia lui Hagi când Loredana s-a aşezat lângă el! Nu a putut să reziste când a văzut decolteul vedetei. Imaginea momentului
DailyBusiness
Ai planuri pentru această vară? ANM anunță cum va fi vremea în iunie
Adevarul
Indignare mondială după atacul israelian de la Rafah. Premierul cataloghează atacul drept o „greșeală tragică”
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
Inna, fanul luxului pe patru roti. Cum a ajuns artista pe lista neagră de la Ferrari
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. „Ce rușine!”. Imaginile indecente pentru care Mădălina Ghenea a fost desfințată de fani
wowbiz.ro
Getuța Sterp a răbufnit și ea la adresa Marei Bănică! Ce i-a transmis jurnalistei: „Să vezi ce bătaie de joc ți-ai făcut singură. Nu rămâne așa”
Cancan.ro
Gabriela Lucuțar divorțează! Regina Întunericului și soțul ei au de împărțit o avere de 2,7 milioane de euro
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
Vara anului 2024 va fi una dintre cele mai călduroase veri din istorie, anunță Organizația Meteorologică Mondială
Capital.ro
Regulă pentru toată România. Este interzis pentru cei care nu stau la adresa din buletin
StirileBZI
Produse din ciocolată și biscuiţi, vândute mai scump în România! Amendă de 337,5 milioane de euro
Prosport.ro
FOTO. Are 75 de ani, dar arată ca la 30, are o avere impresionantă și își caută iubit la 12 ani de când a divorțat
stirilekanald.ro
Șocant unde au găsit-o moartă pe Raisa, fetița de 2 ani dispărută din fața casei
substantial.ro
Înălțarea Domnului și Ziua Eroilor, sărbătorite pe 13 iunie în 2024: Tradiții și simboluri creștine pe care fiecare credincios ar trebui să le respecte
MediaFlux
IMPOZITE mai mari pentru pensie. Seniorii care vor primi BANI mai puțini
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'