Vouchere de 8000 de lei pentru români din toamnă: Marcel Boloş: „Spun asta în premieră”

Românii vor beneficia de un nou ajutor din partea statului pentru renovarea locuințelor și pentru achiziționarea de electrocasnice esențiale, precum aragaz sau mașină de spălat. Potrivit unei estimări oficiale, circa 220.000 de familii ar putea beneficia de aceste tichete.

02 mai 2023, 19:21
Vouchere de 8000 de lei pentru români din toamnă: Marcel Boloş: „Spun asta în premieră”

Noi vouchere pentru români, de la 1 septembrie! Marcel Boloș a anunțat care sunt românii care vor primi banii. Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a anunțat că statul urmează să acorde noi vouchere pentru români, de la 1 septembrie: ”200 de milioane de euro!”.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a precizat că este vorba, pe de o parte, despre voucherul pentru condițiile de locuire, de reparare a locuințelor în valoare de 4000 de lei/voucher, iar pe de altă parte despre voucherul pentru echipamentele electrocasnice, în valoare tot de 4000 de lei.

Vouchere noi pentru români. Se dau 4000 de lei GRATIS de la stat, dar lista beneficiarilor e scurtă
Marcel Boloș a vorbit, la Antena 3, despre măsurile de austeritate pe care Guvernul le pregătește pentru români. Măsurile au fost propuse de Banca Mondială și urmează ca Guvernul să stabilească în ce fel va respecta aceste propuneri și care dintre acestea rămân în picioare.

”Tipurile de măsuri pentru recalibrarea în sistemul fiscal se regăsesc în documentația și analiza pe care a făcut-o Banca Mondială pentru sistemul nostru fiscal, unde această măsură de impozitare progresivă se regăsește.

Cu toții ne aducem aminte că, până la cota unică, ce a fost reintrodusă de către guvernele care s-au succedat la conducerea României, am avut o impozitare progresivă care mergea până la 38%. Înainte de 2006 a fost extrem de criticată.

Cota unică este ultima rămășiță care mai există în sistemele fiscale și peste tot este o chestiune de principiu în sistemul fiscal. Progresivitatea înseamnă corelarea cu niveluri veniturilor pe care le realizează contribuabilii.

Este o decizie pe care Guvernul României o va adopta pentru că avem, de asemenea, jalon în Planul Național de Redresare și Reziliență, unde această analiză de impact pe care o avem făcută de experții Băncii Mondiale este urmată de crearea cadrului legal pentru preluarea acestor măsuri. Este greu de spus dacă coaliția va decide să preia în totalitatea acele măsuri, dar impozitul progresiv este trecut ca recomandare pentru o recalibrare.

Noi suntem una dintre puținele state ale Uniunii Europene care avem un procent destul de scăzut de venituri fiscale raportat la PIB. 27%. Însă consecința este că acest nivel scăzut al procentului pe care îl avem raportat la produsul intern brut are în spate un sistem întreg de cheltuieli.

Restructurarea sistemului fiscal este foarte importantă pentru că în spate avem cheltuielile acestea colosale cărora trebuie să le asigurăm sustenabilitatea. Vorbim aici despre cheltuielile privind sistemul de pensii general privind salarizarea bugetarilor și toate cheltuielile mari din bugetul de stat”, a explicat Boloș.

Noi vouchere pentru români. Cine sunt cei peste 200.000 de beneficiari ai celor 4.000 de lei de la stat. Ministrul Marcel Boloş: „Este o premieră pentru țara noastră”
Cu privire la declarația liderului PSD, Marcel Ciolacu, care spunea, cu o seară în urmă, că este de părere că ar trebui eliminate toate sporurile, ministrul Marcel Boloș a declarat că ”este o obligație pe care am asumat-o prin Planul Național de Redresare și Reziliență, ca nivelul cumulat al acestor sporuri, procentul cumulat, să nu depășească 20% din salariul de bază. Deci, cu alte cuvinte, putem avea 100 de sporuri. Cumulate, la salariul de bază, nu pot depăși 20%. Deci avem plafon la sporurile bugetarilor, avem plafon la cheltuielile cu pensiile”.

Ce vrea să renegocieze Guvernul în PNRR
Marcel Boloș a vorbit și despre punctele pe care România vrea să le negocieze în PNRR. Unul dintre aceste puncte este eliminarea procentului de 9,4% din PIB pentru pensii și înlocuirea cu includerea unei reguli de indexare care să fie în conformitate cu obiectivele de stabilitate financiară a cheltuielilor cu pensiile ca procent din PIB.

”Nu este vorba despre eliminare, ci despre înlocuire. Asta înseamnă că este deschisă pentru ca să avem o discuție a acestui procent. Am explicat că din spate din măsuri care vor trebui luate în perioada următoare cu privire la ajustarea veniturilor pensionarilor.

Eu știu care este anul când noi trecem de 9,4% din PIB. Nu vreau să sperii din nou pe cei care sunt beneficiari în sectorul public, dar trebuie rezolvată problema de pe acum, să înțeleagă Comisia că noi dorim o înlocuire a acestui indicator.