Anunţ pentru românii care stau la aceeaşi adresă. Ce trebuie să facă pentru a nu pierde 1400 de lei

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) vine în ajutorul românilor care beneficiază de cardurile de energie cu o serie de răspunsuri la întrebările la care se gândesc majoritatea beneficiarilor.

08 mart. 2023, 13:13
Anunţ pentru românii care stau la aceeaşi adresă. Ce trebuie să facă pentru a nu pierde 1400 de lei

Vouchere facturi 2023. Cardurile de energie dau bătăi de cap atât beneficiarilor, cât și angajaților de la Poștă. Fie nu se pot face plățile, fie sunt emise mai multe carduri la aceeași adresă. Conform legii, o gospodărie poate beneficia de un singur card. În Mocira, județul Maramureș, a fost distribuită cea de-a doua tranșă de carduri. Cel puțin, asta credea poștașul că se află în plicuri.
De exemplu, într-o localitate din Maramureș, 50 de oameni au primit plicurile, însă cardurile nu se aflau înăuntru.

„Am două pe aceeași adresă. Ce fac? Aici am Botos, doi pe aceeași adresă. Atunci cu declarație, merg cu declarația, facem declarație, pe unul să îl blocăm.”, a declarat un localnic pentru Digi24.

Cardurile de energie au creat probleme atât beneficiarilor, cât și angajaților de la Poștă. Nu se pot realiza plățile sau au fost emise mai multe carduri la aceeași adresă. Legea spune că o gospodărie poate beneficia de un singur card.

În localitatea Mocira din Maramureș, 50 de oameni așteptau să primească marți, pe 7 martie, cardurile de energie. În schimb, în plicuri erau doar înștiințări că nu sunt eligibili.

„În înștiințările primite de beneficiari se spune, de regulă, și motivul pentru care nu primesc cardul. Dacă la aceeași adresă au persoane înregistrate acolo, dar nu locuiesc, am creat mecanismul anchetelor sociale. Se duc la primăria de domiciliu și acolo li se întocmește ancheta socială, unde se confirmă că locuiește doar persoana în cauză.” a spus Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene.

Vouchere facturi 2023. Din cauza pensiilor mici, oamenii sperau să primească ajutorul de 700 de lei de la stat, însă au rămas dezamăgiți. „Păi eu nu am atâta, 2000 de lei. În cazul în care cardul v-a fost distribuit de către Poșta Română SA, acesta va fi anulat.”, a declarat o doamnă care are un venit de numai 1.300 de lei.

„Puteau simplifica lucrurile, fără a angrena atâția oameni. Oricum nu are nicio relevanță.”, a adăugat ea. „Vă dați seama că a fost dezamăgire. Se așteptau. Sunt unele persoane care poate meritau, dar asta e. Dezamăgiți total. Când am dus la prima persoană și eu, care am crezut că îi fac o bucurie de 8 martie cu cardul, dezamăgirea a fost mai mare când a deschis și de fapt era o înștiințare.” a spus Cornelia Bud, agent poștal.

Vouchere facturi 2023. Au apărut probleme și la ghișee

În satul Surdești, oamenii au primit cardurile, dar au apărut probleme la realizarea plăților. „Îmi dădea pe calculator data de consum, dar pe factură nu era data de consum nicăieri. Și nu am reușit. Foarte multă lume primește factura pe numere vechi. Buletinul poate e pe numărul nou sau invers.”, a declarat Mihaela Tentiș, agent poștal.

Angajații Poștei se plâng că fac față din ce în ce mai greu situației. Beneficiarii sunt bătrâni și bolnavi, iar de cele mai multe ori se deplasează la ghișeu doar pentru informații.

Vouchere facturi 2023. Top județe cu zeci de mii de locuitori la aceeași adresă

1. Iași – 44.415 de locuitori

2. Vaslui – 40.741 de locuitori

3. Teleorman – 40.346 de locuitori

4. Vrancea – 38.148 de locuitori

5. Botoșani – 37.383 de locuitori

6. Bacău – 36.027 de locuitori

 

Vouchere facturi 2023: Aproape un milion de români nu au bani pe card. Cum explică Marcel Boloş haosul

Opt sute de mii de români nu au mai primit cardurile de energie oferite de statul român. Este vorba de familiile unde autoritățile nu au putut stabili numărul de persoane din locuință, peste 550.000 de astfel de cazuri. Pe de altă parte, mai sunt aproximativ 300.000 de beneficiari care locuiesc la aceeași adresă cu alți colocatari și depășesc plafonul de 2.000 de lei, anunțat de autorități. După ce au interogat bazele de date, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a anunțat că de luni vor fi distribuite aproximativ 340.000 de carduri. 520 de posibili beneficiari înregistrau venituri de peste zece mii de euro și au fost tăiați de pe listă.

Se schimbă legea pentru cărțile de identitate. Ce se întâmplă cu românii care nu locuiesc la adresa din buletin
Avem cele două situații pe care le-am mai prezentat, acelora care au domiciliul la aceeași adresă, dar fie nu a fost întocmit nomenclatorul stradal sau nu s-a operat în cărțile de identitate adresa de domiciliu, conform cu nomenclatorul stradal 550.000 de astfel de beneficiari avem în această situație NU a ajuns cardul, dar în această perioadă de timp am interogat bazele de date, am cules declarațiile pe propria răspundere și din aceștia 340.000 urmează ca de luni să li se distribuie și să li se tipărească cardul de energie. Mai avem cei care locuiesc la aceeași adresă cu colocatari care fac depășirea de 2 mii de lei a pragului de venit stabilit prin lege 298.000 de beneficiază, tot de luni începem distribuirea înștiințărilor pentru că sunt excluși din lista de beneficiari și avem mecanismul anchetele sociale, a declarat Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

În cazul familiilor, unde veniturile depășesc două mii de lei pentru că la locul de consum figurează în bazele de date mai multe persoane, dar pensionarii locuiesc singuri, aceștia pot cere primăriei să realizeze o anchetă socială. Până în acest moment, au fost înregistrate peste 450.000 de declarații pe propria răspundere.

Câţi români pot locui simultan la aceeaşi adresă. S-a schimbat legea în Senat!

Vouchere facturi 2023 Macel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene: Cei care nu au primit cardul de energie sunt cei care au dat declarațiile pe propria răspundere și urmează ca de luni la cei 347 de mii, respectiv 347 de mii de locuri de consum urmează să distribuim respectivele carduri de energie , luni 6 martie. Am primit înștiințarea din care reiese că acolo sunt doi colocatari ce realizează venituri din diverse activități profesionale, dar acei colocatari nu locuiesc cu beneficiarul la respectiva adresă. Beneficiarul cu înștiințarea pleacă la primăria de care aparține, i se întocmește o anchetă socială pe care o avem stabilită ca model, prin ordin de ministru. Ancheta socială concluzionează că la adresa respectivă locuiește doar beneficiarul nostru singur. Cu acea anchetă socială, beneficiarul se duce la oficiul poștal. Predă ancheta, noi ne facem treaba, interogăm bazele de date și stabilim că se confirmă cele constatate în ancheta socială, urmând ca poștașul să se ducă și să distribuie cardul.

Vouchere facturi 2023. Cum se stabilesc veniturilor pentru fiecare membru al familiei

Marcel Boloș a explicat modul de calcul pentru beneficiarii cardului de energie. Până în acest moment, cardurile de energie au ajuns la peste 1,7 milioane de români. În total, s-au făcut, peste 200.000 de plăți, în valoare 62 de milioane de lei.

„Să presupunem că beneficiarul nostru are o pensie de 1.500 de lei, la adresa de domiciliu locuiește cu unul dintre fii care are o activitate persoană este un profesor care realizează un venit de 5 mii de lei net. Se adună 5.000 de lei împreună cu 1.500, asta înseamnă 6.500, împărțit la doi – rezultă 3.200, deci NU se încadrează. Foarte important ca cei care au adresa de domiciliu aceeași cu colocatarii care au adresa de domiciului cu titularul nostru de card, veniturile de cumulează și se împart la numărul de persoane. Am avut 527 de cazuri, în care am avut 10 mii de euro per persoană net realizat lunar, nu le-am eliberat cardurile de energie, au fost excluși de pe listă și sunt la nivel național, peste 300.000 de astfel de cazuri, în care au fost eliminați de pe listă – dar care prin simpla interogare a bazelor de date, au depășit plafonul de două mii de lei”

Ce trebuie să facă românii care nu locuiesc la adresa din buletin pentru a beneficia de cardurile de energie. Informare OFICIALĂ

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), pentru situaţiile în care nu s-a putut stabili câţi oameni stau la aceeaşi locuinţă, Poşta Română a iniţiat un proces naţional de colectare a unor declaraţii pe propria răspundere, în care potenţialii beneficiari au prezentat situaţia clară a locului de consum.

Poşta a strâns 458.323 astfel de declaraţii, iar în urma verificării lor s-au descoperit 350.738 de noi locuri de consum eligibile, pentru care se vor distribui cardurile în următoarele zile. Alte aproximativ 1,7 milioane de gospodării au primit deja cardul de energie.

De asemenea, în această perioadă, Poşta Română a emis 590.087 înştiinţări privind neeligibilitatea (303.678 înştiinţări pentru persoanele cu venit peste 2.000 lei şi 286.409 înştiinţări în cazul în care venitul mediu pe loc de consum este mai mare de 2.000 lei), care vor fi distribuite în toată ţara până la 7 martie.

Conform sursei citate, dacă la un loc de consum sunt luate în calcul veniturile unei persoane care nu mai locuieşte acolo, se recomandă:

a) reglementarea juridică a situaţiei reale;

b) solicitarea unei anchete sociale la primărie, care să stabilească numărul şi persoanele care locuiesc în fapt la locul de consum. Rezultatul se transmite la Poştă, iar ulterior se actualizează lista.

”Odată cu transmiterea înştiinţărilor pentru cei care nu sunt eligibili, marcăm o altă etapă importantă în procesul de operaţionalizare a măsurii prin care ajutăm românii vulnerabili să achite facturile la utilităţi. În tot acest timp în care Poşta a emis şi distribuit cardurile de energie, au fost colectate peste 450.000 de declaraţii pe propria răspundere, în baza cărora s-au descoperit alţi 350.000 de beneficiari eligibili. Cât de repede, Poşta le va emite şi distribui cardul, pentru ca şi ei să intre în posesia ajutorului. De asemenea, dacă printre cei 590.000 de oameni care primesc înştiinţare sunt locuinţe unde figurează locatari care de fapt nu stau acolo, dar venitul le este luat în calcul, trebuie să ştie că pot solicita anchetă socială şi li se va clarifica situaţia. Numărul de call center 0319966 este disponibil şi pot solicita acolo mai multe detalii. Mă bucur că toate aceste obstacole sunt depăşite cu succes şi măsura funcţionează aşa cum speram. Corelarea bazelor de date la un asemenea nivel este o premieră pentru noi şi era un demers necesar, care ne va ajuta şi pentru alte măsuri pe care Guvernul le pregăteşte în viitor”, a transmis ministrul Marcel Boloş.

De la 20 februarie, data de la care se pot utiliza cardurile de energie, s-au efectuat peste 225.000 plăţi, în valoare totală de peste 71.000.000 lei. Valoarea medie a unei plăţi este de 313 lei.

Beneficiarii de sprijin pot utiliza ajutorul pentru plata facturilor la energie prin următoarele modalităţi:

a) Direct la poştaş. Luna aceasta, cel puţin 9.000 de poştaşi vor avea în posesie cititoare optice pentru ca beneficiarii să poată efectua plata direct de la domiciliu;

b) La orice oficiu poştal din mediul urban sau la oficiul poştal în raza căruia îşi are domiciliul beneficiarul, în mediul rural;

c) Online, aici.

Ajutorul se acordă în două tranşe, a câte 700 de lei, şi poate fi utilizat pentru plata următoarelor servicii/produse: electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleţi şi alte materiale de încălzire.

Venitul net per coabitant, la nivelul unui loc de consum, nu trebuie sa depaseasca 2.000 lei.

În baza cardului se pot efectua plăţi în următoarele perioade:

Pentru tranşa I – valoare de 700 lei, în perioada 20.02.2023 – 30.06.2023;

Pentru tranşa II – valoare de 700 lei, în perioada