Vulcanul Nyiragongo a erupt pentru prima dată în ultimele două decenii, iar 15 oameni şi-au pierdut viaţa. Stratul de lavă răcită, de înălţimea unei clădiri cu trei etaje

Vulcanul Nyiragongo din Congo a erupt pentru prima dată în ultimele două decenii. Este unul dintre cei mai activi şi mai periculoşi vulcani. Stratul de lavă s-a oprit la mică distanţă de suburbiile din oraşul Goma.

24 mai 2021, 11:50

Vulcanul Nyiragongo a erupt. Erupţia s-a produs în urma apariţiei unor fisuri pe lateralele vulcanului, provocând curgeri de lavă în diferite direcţii, notează Reuters. După ce au fugit speriaţi de miile de erupţii din cursul nopţii, majoritatea locuitorilor s-au întors acasă. Mulţi dintre ei şi-au pierdut, însă, locuinţele, care au fost înghiţite de lavă. Au încercat, totuşi, să-şi mai recupreeze unele obiecte.

Sunt încă persoane care nu mai au case. Au pierdut totul, stau acolo, cu familiile, în faţa magazinelor, de-a lungul drumurilor; sunt foarte mulţi, sute de oameni”, povesteşte un localnic pentru Reuters. Multe locuinţe au fost înghiţite de lava amestecată cu roci, de câteva sute de metri lăţime, scrie Agerpres

Ajutoarele umanitare au întârziat să sosească, însă autorităţile dau asigurări că se vor mobiliza cât pot de repede. După două reuniuni de urgenţă ale Guvernului, Patrick Muyaya, purtătorul de cuvânt al Guvernului a promis ”o acţiune mai energică”. „Pentru moment, urgenţa este de a oferi asistenţă populaţiilor strămutate„, a declarat Muyaya.

Citeste si Cel mai mare vulcan de pe Pământ, pe punctul de a erupe. Ar putea fi reactivat de un vulcan din vecinătate

Fluxul de lavă s-a oprit la mică distanţă de aeroportul din Goma.

Vulcanul Nyiragongo a erupt pentru prima dată în ultimele două decenii. 15 oameni au murit

15 persoane şi-au pierdut viaţa. Nouă dintre acestea în accidente produse în trafic în contextul panicii create, două arse şi patru deţinuţi care au murit în timp ce încercau să evadeze din închisoarea Munzenze din Goma.

În total, 17 sate au fost afectate, la fel şi drumul principal din regiune, care leagă Goma de nordul provinciei, dar şi o linie de înaltă tensiune, care a fost întreruptă, potrivit lui Patrick Muyaya, care a declarat că există ”numeroase pierderi de bunuri şi mărfuri”.

Peste 150 de copii, separaţi de familii

Potrivit Unicef, ”peste 150 de copii au fost separaţi de familiile lor şi există temeri că alţi peste 170 ar putea fi dispăruţi”.

Duminică dimineaţă, fluxul de lavă neagră, de aproape un kilometru lăţime, putea fi văzut la periferia oraşului Goma, unde începuse să se răcească. În unele zone, stratul avea o înălţime echivalentă cu cea a trei etaje.

Citeste si România a vândut evrei în schimbul porcilor. Mărturii cutremurătoare despre comerţul cu oameni făcut de autorităţi în perioada comunistă

Cea mai gravă erupţie a Nyiragongo a avut loc în 1977, când 600 de oameni şi-au pierdut viaţa. Nyiragongo nu mai fusese monitorizat de şapte luni din cauza lipsei finanţării guvernamentale pentru Observatorul local de vulcanologie, potrivit directorului acestei instituţii.

Autorităţile au avertizat că situaţia continuă să fie periculoasă, activitatea seismică putând conduce şi la alte scurgeri de lavă, notează Reuters.