Folia de aluminiu este periculoasă la gătit. Greşeala majoră pe care o fac toate gospodinele în bucătărie

Folia de aluminiu ne poate pune în pericol sănătatea atunci când o folosim pentru a găti anumite produse. 

26 mart. 2023, 18:22
Folia de aluminiu este periculoasă la gătit. Greşeala majoră pe care o fac toate gospodinele în bucătărie

Folia de aluminiu a devenit nelipsită din bucătăriile românilor, pentru că este practică şi ușor de folosit, dar cât de sănătos este să o folosești, rămâne sub semnul întrebării.

Un sandwich, un platou cu aperitive care trebuie transportat, o friptură care trebuie înăbușită la cuptor, toate sunt situații în care te salvează o folie de aluminiu.

Sunt voci care susțin că nu este niciun pericol, în timp ce altele arată că particule din acel metal (este o folie de metal, până la urmă), ar putea ajunge în mâncarea ta.

Potrivit unor specialiști, folia de aluminiu nu este cel mai sănătos lucru pe care-l poți folosi în bucătărie. Deși e o variantă ieftină și practică, nu este cea mai sănătoasă.

Greșeala pe care o fac majoritatea românilor! Iată de ce nu este bine să pui folie de aluminiu în spatele caloriferului

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, o persoană de greutate medie poate ingera prin hrană până la 50 mg de aluminiu pe zi fără să existe pericole pentru sănătate.

Mâncarea gătită în folia de aluminiu poate crește riscul bolii Alzheimer

Practic, organismul uman poate tolera 1 mg de aluminiu pe kg/corp, până când acesta începe să aibă efecte adverse, publicat în Internațional Journal of Electrochemical Science, în 2012.

Cercetătorii au descoperit în acel studiu că prin gătirea alimentelor în folie de aluminiu crește riscul apariției osteoporozei și, de asemenea, riscul bolii Alzheimer. În funcție de felul și temperaturile la care este gătită mâncarea, cantitatea de aluminiu pe care o putem consumă poate ajunge până la 139,2 mg, mai arată studiul.

Nu este un pericol să păstrăm alimentele la rece în folie de aluminiu, deoarece la aceste temperaturi, transferul particulelor de aluminiu este minim, în schimb, când gătim în folie sau vase de aluminiu la temperaturi de peste 150 de grade, mai arată studiul, transferul particulelor de aluminiu către alimente este extrem de mare.

În cazul cărnurilor roșii transferul este 378%, în timp ce în cazul cărnurilor de pasăre transferul este de 215%, au descoperit cercetătorii.

În plus, alimentele acide (cum sunt roșiile, lămâile, oțetul) preiau și mai mult din aluminiul din folie. De exemplu, în cazul roșiilor transferul este de 3-6mg/100g produs dacă acesta este gătit în aluminiu.

Acesta nu este singurul studiu care leagă boala Alzheimer de prezența aluminiului în corp, ingerat prin mâncare, potrivit adevarul.ro. La sfârșitul anilor ’90 cercetătorii unei Universități din New York veneau cu aceleași rezultate, analizând consumul de aluminiu din alimentele cu aditivi.

Ce se întâmplă când gătim alimentele în folie de aluminiu. Ne putem îmbolnăvi. Dr. Amalia Arhire: Riscurile sunt mari

Folia de aluminiu este periculoasă la gătit.

Organismul uman poate tolera 1mg de aluminiu pe kg/corp, până când acesta începe să aibă efecte adverse, scrie Foodstory, citând un studiu publicat în Internațional Journal of Electrochemical Science, în 2012.

Studiul a mai notificat faptul că gătirea alimentelor în folie de aluminiu crește riscul apariției osteoporozei și, de asemenea, riscul bolii Alzheimer. În funcție de felul și temperaturile la care este gătită mâncarea cantitatea de aluminiu pe care o putem consumă poate ajunge până la 139,2 mg, mai arată studiul.

În schimb, când gătim în folie sau vase de aluminiu la temperaturi de peste 150 de grade, mai arată studiul, transferul particulelor de aluminiu către alimente este extrem de mare. În cazul cărnurilor roșii transferul este 378%, în timp ce în cazul cărnurilor de pasăre transferul este de 215%, au mai descoperit cercetătorii.

Cum scapi de dureri cu ajutorul foliei de aluminiu. Lidia Fecioru dezvăluie trucul genial care îţi ia durerea cu mâna

În plus, alimentele acide – roșiile, lămâile, oțetul – preiau și mai mult din aluminiul din folie. De exemplu, în cazul roșiilor transferul este de 3-6mg/100g produs dacă acesta este gătit în aluminiu, notează Healthline.

Dr. Amalia Arhire, medic nutriționist, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL care este temperatura la care folia de aluminiu devine nocivă. În plus, există și alți factori care cresc riscul negativ al acesteia.

”Cu toate că studiile nu arată un risc între folosirea foliei de aluminiu și problemele de sănătate, studii din 2006 și 2018 arată că aluminiul intră în mâncare, mai ales carne sau în alimentele acide. Dacă gătești la peste 200 de grade Celsius sau cu ustensile care vin în contact cu alte metale, riscurile sunt și mai mari. E mai sigur să gătim în vase termoizolante sau cu hârtie pergament. Folia de aluminiu e nocivă și dacă o aplicăm peste alimentele acide sau peste carne în frigider și rămâne în contact cu ele câteva zile”, a explicat dr. Amalia Arhire, medic nutriționist.