MIZA candidaturii lui Cristian Diaconescu. Cum vrea să îşi aranjeze „LINIŞTEA” Traian Băsescu

Cristian Diaconescu este un "candidat-pion" la alegerile prezidenţiale, iar desemnarea lui drept prezidenţiabil al PMP reprezintă doar "o monedă de schimb într-o viitoare formulă de negociere". Traian Băsescu l-a aruncat pe Cristian Diaconescu în cursa pentru Cotroceni nu pentru câştigarea alegerilor, ci pentru "aranjamentele politice" post-alegeri. Miza ar fi "o poziţie publică" pentru şeful statului care să îi asigure "liniştea" după încheierea mandatului. Aceasta este opinia analistului politic Alexandru Radu despre înscrierea lui Cristian Diaconescu în competiţia prezidenţialelor.

RomaniaTV.net
12 iun. 2014, 06:42
MIZA candidaturii lui Cristian Diaconescu. Cum vrea să îşi aranjeze „LINIŞTEA” Traian Băsescu

Cristian Diaconescu este candidatul PMP la preşedinţia României. Analistul politic Alexandru Radu consideră că desemnarea lui Cristian Diaconescu drept candidat la alegerile prezidenţiale nu este deloc surprinzătoare.

În opinia analistului, anunţarea însă a prezidenţiabilului PMP la Congres, odată cu alegerea Elenei Udrea în fruntea partidului, fără o nominalizare anterioară, arată că „avem de-a face cu un aranjament, un tip de tactică”.

De altfel, explică Alexandru Radu, şansele ca Diaconescu să facă o figură frumoasă în cursa pentru Cotroceni sunt „minore”, singura variantă de a câştiga fiind intrarea PMP şi a prezidenţiabilului acestei formaţiuni în alianţa partidelor de centru-dreapta.

„Este limpede, apar semne tot mai evidente că nu este vorba de un candidat lansat în cursă, ci de o monedă de schimb, un aranjament „comercial”: utilizarea candidaturii lui Cristian Diaconescu într-o formulă viitoare de negociere”, a declarat Alexandru Radu, pentru RomaniaTV.net.

O FUNCŢIE CHIAR ŞI MAI MODESTĂ PENTRU TRAIAN BĂSESCU

Analistul politic menţionează că, după europarlamentare, Traian Băsescu nu a mai avut nici o apariţie publică în care să îşi spună punctul de vedere, ceea ce este „neobişnuit”.

N-a făcut-o. Încearcă, studiază în laboratoare diferite variante. Lansarea lui Cristian Diaconescu este o variantă la care preşedintele şi colaboratorii săi au ajuns. Scopul nu este însă câştigarea alegerilor, ci aranjamentele politice care vor avea loc după alegeri”, a precizat Alexandru Radu pentru RomaniaTV.net.

Cristian Diaconescu: Da, sunt candidatul lui Traian Băsescu 

Aranjamentele politice ar viza, potrivit analistului politic, o funcţie publică pentru Traian Băsescu, după încheierea mandatului de la Cotroceni, care să-l ferească de „ameninţările” adversarilor şi duşmanilor politici.

„O poziţie publică a lui Traian Băsescu l-ar feri de aceste ameninţări”, crede Alexandru Radu.

Acesta spune că este greu de crezut că această poziţie publică va fi cea de prim-ministru. „Pot fi aranjamente diferite. Prim-ministru, mi-e greu să cred. Dar poate fi şi o poziţie mai modestă care să îi asigure liniştea, protecţia. Cred că aceasta este miza”.

RETRAGEREA LUI CRISTIAN DIACONESCU

Pe de altă parte, analistul politic nu crede în scenariul că PMP îl va înlocui pe Cristian Diaconescu din postura de prezidenţiabil al partidului, nici măcar cu Elena Udrea.

În condiţiile în care există doi mari competitori – PSD şi alianţa de dreapta (PNL-PDL) – şi „o jumătate de partid” (PMP) care „nu are nici o şansă”, „retragerea lui Cristian Diaconescu în interiorul PMP nu are importanţă în ecuaţia jocului”.

Retragerea lui Diaconescu ar fi posibilă, consideră Alexandru Radu, în situaţia în care PMP s-ar alia cu PNL-PDL. Atunci, Klaus Iohannis ar fi prezidenţiabilul, iar Diaconescu s-ar retrage.

Lăzăroiu, despre Udrea la prezidenţiale: E greu să mai excluzi asemenea scenarii, după toate ce s-au întâmplat 

Pe de altă parte, analistul politic nu crede că trecutul de stânga al lui Cristian Diaconescu l-ar avantaja în turul al doilea: „Cristian Diaconescu a plecat destul de urât, de misterios din PSD. Nu cred că a lăsat uşi deschise acolo”.

Este un pion în această competiţie. Nu este un candidat serios din punct de vedere al cetăţeanului. Este o competiţie a partidelor”, a completat Alexandru Radu.

CANDIDATURA LUI GEORGE MAIOR

„Este exclusă”, consideră analistul politic, invocând impedimente „tehnice” de incompatibilitate pentru şeful SRI, pe de o parte, şi timpul scurt rămas până la alegerile prezidenţiale, pe de altă parte.

Este limpede că nu vor mai apărea candidaţi-surpriză din afara zonei pe care o ştim pentru că partidele par să-şi fi stabilit bazinul de racolare”, a spus Alexandru Radu.

PNL-PDL are trei variante de prezidenţiabil – Klaus Iohannis, Cătălin Predoiu şi Crin Antonescu, PSD îl are pe Victor Ponta („tergiversează anunţul candidaturii având în vedere poziţia de prim-ministru, fiind uşor de atacat”), iar PMP merge pe mâna lui Cristian Diaconescu.

„Cristian Diaconescu este cea mai bună soluţie pe care o poate avea gruparea Băsescu. Pe măsură ce ne apropiem de momentul alegerilor, va fi foarte greu să scoţi un alt candidat”.

Cristian Diaconescu, CANDIDATUL PMP la alegerile prezidenţiale 2014