Nicuşor Constantinescu: Nu sunt de acord cu măsuri mai dure pentru cei care au probleme cu justiţia

Preşedintele CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, s-a declarat joi împotriva modificărilor la viitorul statut PSD care ar introduce măsuri mai dure pentru cei care au probleme cu justiţia, potrivit Agerpres.

29 ian. 2015, 18:19
Nicuşor Constantinescu: Nu sunt de acord cu măsuri mai dure pentru cei care au probleme cu justiţia

Mai exact, el vrea ca prezumţia de nevinovăţie să existe în statut, iar celor care au probleme cu justiţia să nu li se suspende calitatea de membru de partid.

„La noi, în statutul PSD, se fac propuneri în comisiile de specialitate ale partidului, şi se dezbat în organizaţii, după care, atunci când e forul tutelar, respectiv Congresul PSD, se supun sau nu la vot. Noi, PSD, nu ne putem substitui justiţiei. Există principiul de nevinovăţie, pe care cu toţii ni-l dorim, adică acela că doar după ce eşti condamnat definitiv şi irevocabil trebuie să suporţi atât lipsirea de libertate cât şi lipsirea de alte drepturi şi libertăţi cetăţeneşti, inclusiv aceea de a fi membrul unui partid politic. Şi e valabil nu numai pentru PSD, e valabil pentru toate partidele politice din România şi din Europa. Atunci noi, partidul, nu putem stabili reguli peste ceea ce stabileşte Constituţia – principiul de nevinovăţie”, a explicat Nicuşor Constantinescu, la Sinaia.

El a făcut trimitere şi la declaraţiile preşedintelui Klaus Iohannis referitoare la dezacordul pentru ”scurgerile” de informaţii în presă din justiţie şi totodată la respectarea principiului de nevinovăţie.

„Acest principiu de nevinovăţie şi actualul preşedinte Iohannis l-a clamat la CSM şi a cerut să fie respectat, a cerut să nu mai fie scurgeri şi arestări televizate, cum a fost în 2014, să se limiteze puterea justiţiei la aceeaşi hotărâre a Executivului şi a Legislativului, adică a Parlamentului. Ca atare, aceste propuneri (n.r. la statutul PSD) sunt în afara Constituţiei. Nu poţi să propui tu în partid să condamni dreptul de a fi membru de partid la PSD, la PNL sau la alt partid fără ca instanţa să se fi pronunţat, judecătoria, definitiv şi irevocabil asupra vinovăţiei unui cetăţean”, a adăugat preşedintele CJ Constanţa.

În opinia sa, „sunt foarte multe lucruri de clarificat” la CExN, Consiliul Naţional şi viitorul Congres al PSD.

„Eu cred că trebuie o analiză serioasă a ceea ce s-a întâmplat în alegerile prezidenţiale, făcută în cadrul partidului şi nu la televizor. Şi cred că orice acţiune îndreptată împotriva PSD este dăunătoare atât guvernării, stabilităţii, cât şi actualului PSD. Cred că problemele noastre interne trebuie să le rezolvăm intern, şi un Consiliu Naţional sau un congres să aibă loc în viitorul apropiat, mediu sau mai îndepărtat”, a opinat el.

O serie de măsuri menite să ducă la reformarea PSD, ca parte a viitorului statut care va fi aprobat la Congresul formaţiunii, au fost discutat de conducerea social-democraţilor la reuniunea CExN din 14 decembrie 2014. Una dintre aceste propuneri se referă la social-democraţii urmăriţi penal.

Surse social-democrate au declarat că, în momentul în care se începe urmărirea penală, persoana vizată de anchetă se va suspenda automat din PSD. Propunerea a aparţinut preşedintelui partidului, Victor Ponta, au precizat sursele citate.

O a doua măsură se referă la membrii PSD care vor fi arestaţi preventiv, pentru care calitatea de membru de partidul va dispărea în acel moment, au menţionat sursele citate. Conform statutului actual, calitatea de membru PSD dispare în momentul condamnării.

De asemenea, Nicuşor Constantinescu a contestat teoria conform căreia PSD ar fi pierdut alegerile prezidenţiale din noiembrie 2014 pentru că, între altele, este perceput de cetăţeni ca partidul baronilor şi al corupţilor şi a precizat că nu organizaţiile partidului sunt de vină pentru pierderea acestor alegeri.

„Nu există, asta este o teorie care, din păcate, dvs. (n.r. jurnaliştii), fără să intraţi în profunzimea lucrurilor, aţi preluat-o. De exemplu, în Dobrogea nu există baroni, pentru că Dobrogea a aparţinut de Imperiul Otoman vreo mie de ani. Acolo erau califi, emiri, nu existau baroni. Baroni sunt doar în Transilvania, dacă vreţi să vorbim corect. Noi nu suntem baroni, atâta timp cât pe mine m-au ales 300.000 de dobrogeni, nu pot fi numit baron, mai ales în Dobrogea. Problema acestei teorii, a centrului imaculat, adică a Bucureştiului alb ca zăpada şi a provinciei neagră ca cenuşa, nu e nouă, este de pe vremea d-lui Adrian Năstase, atunci s-a aruncat în presă că provincia este murdară şi Bucureştiul este alb ca zăpada. Este fals, pentru că 90 % la sută din banii României sunt la Bucureşti, la guvern şi la instituţiile publice. Baronii ăştia, de care tot vorbiţi dvs., şi care sperie pe toată lumea – inclusiv copilul meu m-a întrebat „Ce-i aia baron?” -, sunt doar nişte chestiuni care încearcă să arunce un eşec naţional al alegerilor prezidenţiale pe organizaţiile din teritoriu. Această neasumare este o problemă pe care o vom discuta la acest Comitet Executiv”, a declarat Constantinescu, la Sinaia.

El a reamintit că „teoria centrului imaculat” a fost lansată, în 2003, de premierul de atunci şi preşedinte al PSD, Adrian Năstase.

„Acum a fost reluată, în încercarea de a se justifica greşelile din această campanie electorală prezidenţială, greşeli care nu au aparţinut organizaţiilor judeţene, nici preşedinţilor de Consilii Judeţene, nici primarilor de municipiu, ci conducerii centrale, care a avut nişte sfetnici foarte buni gen Sebastian Ghiţă, sfetnici care au adus partidul să piardă în locuri acolo unde, în 2012, am câştigat”, a adăugat preşedintele CJ Constanţa.