O eroare de pilotaj, la originea prăbuşirii unui avion al Asiana Airlines

O eroare de pilotaj s-a aflat la originea prăbuşirii în iulie 2013 la San Francisco (SUA) a unui avion al companiei Asiana Airlines, soldată cu trei morţi şi 187 de răniţi, a indicat autoritatea americană din domeniul transporturilor (NTSB), relatează miercuri agenţia de presă DPA.

25 iun. 2014, 07:39
O eroare de pilotaj, la originea prăbuşirii unui avion al Asiana Airlines

Potrivit unui raport al NTSB (National Transportation Safety Board), echipajul sud-coreean al avionului Boeing 777 era prea dependent de sistemul automat de comandă, nu a înţeles în totalitate şi n-a ţinut cont de semnalele de avertizare pe măsura apropierii lor de aterizare.

A fost pentru prima dată când veteranul pilot Lee Kang Kuk a făcut o aterizare cu un Boeing 777. El a fost supravegheat de un pilot experimentat pe aparate de tip Boeing 777, care a fost la prima sa detaşare ca supraveghetor de zbor.

În documentul NTSB se afirmă că avionul a atins o altitudine de 61 de metri înainte ca ” unul sau mai mulţi membri ai echipajului să-şi dea seama” de viteza redusă şi de traiectoria joasă.

”Echipajul de zbor n-a întreprins însă procedura de go-around până când avionul a ajuns sub 30 de metri altitudine, punct în care aparatul nu are posibilitatea să efectueze procedura respectivă”, indică raportul.

NTSB a constatat, de asemenea, că echipajul avionului era obosit după zborul peste Oceanul Pacific, ”ceea ce se pare că a determinat o scădere a randamentului lor”.

Avionul s-a apropiat de pista de aterizare prea încet şi la o altitudine prea mică. El s-a izbit de un zid la capătul pistei şi a luat foc.