Zacuscă din vinete albe. Reţeta delicioasă pentru care te va lăuda toată lumea, ingredientul care te face să uiţi de reţetele clasice

Primele zile de toamnă dau startul pregătirilor pentru lunile de iarnă, iar pe lista de preparate a multor gospodine se regăsește zacusca. Pentru a o găti, ai nevoie, fără doar și poate, de vinete, așa cum arată rețeta clasică.

04 sept. 2023, 16:58
Zacuscă din vinete albe. Reţeta delicioasă pentru care te va lăuda toată lumea, ingredientul care te face să uiţi de reţetele clasice

Zacuscă din vinete albe. Această legumă pătrunde timid în preferințele culinare ale românilor. Vânzările sunt moderate și anul acesta, spune un fermier buzoian, însă vor creşte pe măsură ce clienţii le descoperă calităţile. Au o pulpă untoasă, semințe abia sesizabile şi oxidează mai greu decât pătlăgelele închise la culoare.

Reteta tradițională de zacuscă cu peste un secol vechime. Care este ingredientul secret care dă o savoare cu totul aparte

În plin sezon al conservelor, gospodinele aleargă în pieţe după gustoasele legume, pentru a le transforma în salate sau zacuscă. Unele dintre ele, nu foarte multe însă, poposesc în fața tarabelor cu pătlăgele albe și cumpără în cantități mari, pentru zacuscă, deși sunt un pic mai scumpe decât suratele închise la culoare.

Eu cumpăr de câțiva ani numai vinete albe, pentru că am văzut cât de bune sunt. Gustul și aroma sunt mai intense, sunt mai consistente decât vinetele clasice, nu au acea amăreală, nu au sâmburi iar salata are un aspect plăcut. Din păcate, mulți vor vânăta așa cum o știu ei de la părinți, bunici”, ne spune doamna Ana, clientă a unui producător de legume cu tarabă în piața din municipiul Râmnicu Sărat.

Fermierul care vinde pătlăgele albe la Râmnicu Sărat este Mircea Tatu, legumicultor din comuna buzoiană Cochirleanca. A ieşit pe piaţă încă din mijlocul verii cu vinete albe produse în solarii. Le dă cu cinci lei kilogramul, cu un leu mai scump decât vinetele negre, și este mulțumit de vânzările din această perioadă, chiar dacă nu se ridică la nivelul așteptărilor.

Mircea Tatu mărturisește că uneori îl cuprinde un sentiment de neîmplinire atunci când realizează că vânăta albă, cultură pe care el mizează de câțiva ani, pătrunde extrem de lent în preferințele românilor.

Eu aproape că mi-am dublat suprafața cultivată cu vinete albe, pentru că am siguranța că le vând. Însă aș fi vrut să văd la piață mai mulți producători. Am clienții mei care numai așa ceva cumpără. Au avut curiozitatea să le guste, apoi s-au convins că sunt vinete de calitate, cu seminţe mici, cu o pulpă curată, fără goluri. Gustul este mult mai intens decât cel al vinetelor tradiţionale. Noi, acasă, le preparăm numai pe acestea”, spune Mircea Tatu.

Prima vânătă alba românească este cultivată de peste 15 ani pentru seminţe şi răsaduri în serele Staţiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Legumicultură (SCDL) Buzău. De aici provine primul soi românesc de pătlăgea albă, Camelia, care are la bază un hibrid străin adus din zona sa de origine, care a segregat şi a dat mai multe variante.

De doi ani, vânăta albă este în studiu și la nou înființata Bancă de Resurse Genetice Vegetale (BRGV) Buzău, condusă de cercetătorul Costel Vânătoru. Acesta spune că există diferenţe mari la gust, la cantitatea de semințe din fruct şi, mai ales, la aspect între vinetele negre şi cele albe. După procesare, salata din vânătă albă rămâne deschisă la culoare deoarece nu oxidează așa cum se întâmplă în cazul pătlăgelelor cu coaja neagră, scrie adevarul.ro.

”Foarte mulţi fug de sămânţa din fructul de pătlăgele vinete iar soiul acesta are puţină sămânţă în pulpă. În plus de asta, vânăta albă are o pulpă untoasă, se prepară foarte bine şi are aspect atât comercial cât şi la mâncare. Dacă cealaltă se închide la culoare în salată, aceasta este mai deschisă la culoare pentru că oxidează mai greu”, spune cercetătorul Costel Vânătoru.

Specialiştii BRGV Buzău spun că vinetele albe pot fi consumate şi de către persoanele care se ştiu cu toleranţă scăzută la consumul de preparate din vinete. Semințele vinetelor au o uşoară toxicitate și mulți acuză o greutate la stomac, din cauza solaninei din compoziția lor.

 

Zacuscă de vinete albe

Ingrediente:

  • 5 kg vinete;
  • 1 kg morcovi;
  • 5 kg gogoșari;
  • 2 kg ceapă;
  • 1 litru bulion;
  • 1 l ulei;
  • sare;
  • piper;
  • foi de dafin.
  1. Spală toate legumele, iar morcovii pune-i la fiert în apă cu sare.
  2. Se pun vinetele la copt pe plită sau pe ochiul aragazului și se lasă la scurs.
  3. Vinetele toacă mărunt. Morcovii se toacă mărunt în blender sau mașina de tocat.
  4. Într-un vas se adaugă 500 ml de ulei și se pune ceapa la călit.
  5. Într-un alt vas se pune restul de ulei, 500 ml și se adaugă gogoșarii la călit.
  6. Când ceapa este bine călită se pune peste gogoșarii și se adaugă bulionul, vinetele și morcovii.
  7. Zacusca se lasă la fiert pentru 2 ore la foc mic, iar spre final se adaugă foile de dafin, sare și piper. Se pune fierbinte în borcane și se mai dă la cuptor pentru 10-15 minute.
  8. Se scot borcanele din cuptor și se pun capacele.

Rețetă de zacuscă de vinete albe. Cea mai îndrăgită conservă din legume

Pentru că este sezonul vinetelor gustoase și suculente, îți recomandăm să le conservi pentru sezonul rece. Descoperă o rețetă de zacuscă de vinete, care se numără printre cele mai îndrăgite tipuri de conserve din legume.
Zacusca este denumirea unei rețete de conservă din legume întâlnită în țările balcanice. Rețeta se prepară din legume coapte și prăjite în ulei. Ingredientele principale pentru rețeta clasică de zacuscă sunt vinetele și ardeii copți. La acestea se mai adaugă și ceapă călită în ulei de floarea soarelui.

Reteta tradițională de zacuscă cu peste un secol vechime. Care este ingredientul secret care dă o savoare cu totul aparte

De-a lungul timpului, rețeta a suferit modificări, în funcție de gusturile celor care o prepară. Se mai pot adăuga și morcovi, ciuperci, chiar și dovlecei. Însă gustul de zacuscă clasică, așa cum o preparau mama și bunica, rămâne inconfundabil.

Îți oferim mai jos lista completă de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu una dintre cele mai îndrăgite rețete de conservă din legume.

Zacuscă de vinete albe – Ingrediente

6 kg vinete
4 kg ardei roșu (capia + ardei gras)
2 kg ceapă galbenă
1 kg bulion de roșii
500 ml ulei de floarea soarelui
sare și piper măcinat, după gust
zahăr după gust (opțional)
2 crenguțe de cimbru.
Rețetă de zacuscă de vinete – Mod de preparare

Începe cu pregătirea vinetelor și ardeilor, care necesită coacere pe grătar sau la cuptor. Spală bine vinetele și șterge-le cu prosoape de hârtie. Procedează la fel și cu ardeii. Dacă ai posibilitatea, coace-le pe un grătar. Sunt mai gustoase pregătite în acest mod. Dar merg foarte bine coapte și în cuptorul de la aragaz.

După coacere, pentru a le curăța ușor și rapid, presară sare atât peste vinete cât și peste ardei. Acoperă-le cu o folie de prospețime și lasă-le 10-15 minute. Legumele se vor înăbuși sub folie, iar coaja lor se va desprinde foarte ușor.

Curăță vinetele și ardeii umezindu-ți mâinile cu apă rece. Nu le curăța sub jet de apă pentru a nu le afecta gustul. Odată cu apa, care trece peste legume, se va scurge și sucul acestora. Vezi aici și un articol cu sfaturi și trucuri despre cum se curăță perfect ardeii copți.
După curățare, pune vinetele și ardeii în site de scurgere. Aruncă sucul de la vinete la chiuvetă, iar sucul de la ardei folosește-l la fierberea conservei. După scurgere, toacă mărunt vinetele și ardeii copți.

Cât timp stau legumele la scurs, pregătește și ceapa. Curăță ceapa, clătește-o cu apă rece și toac-o mărunt.

Cum prepari delicioasa rețetă de zacuscă de vinete

Pune uleiul într-un ceaun sau într-o cratiță mare, cu o capacitate de 7-8 litri. Așază vasul pe flacăra aragazului și lasă uleiul să se înfierbânte. Adaugă ceapa și las-o să se călească până când devine sticloasă. Amestecă ceapa cu o spatulă pentru a nu se arde. Nu o căli în exces pentru a nu căpăta gust de ceapă prăjită. Când începe să se coloreze spre brun, adaugă peste ceapă puțin din sucul de la ardeii copți. Astfel nu vei mai obține acel gust de ceapă prăjită.

După ce s-a pătruns bine ceapa, adaugă vinetele coapte și ardeii copți. Amestecă intens cu o spatulă pentru a se omogeniza bine amestecul de legume. Adaugă și sucul de la ardeii copți și fierbe legumele pentru zacuscă aproximativ 60 de minute. Adaugă și o linguriță de sare, 1/4 linguriță de piper măcinat și crenguțele de cimbru.

Amestecă periodic în zacusca de vinete. Când uleiul începe să se ridice la suprafață, pe marginile vasului, adaugă bulionul de roșii. Din nou, amestecă bine ingredientele pentru omogenizare.
Mai prepară delicioasa rețetă de zacuscă de vinete pentru aproximativ 30 de minute. În acest interval de timp, gustă zacusca și asezonează-i gustul cu sare și piper, dar și cu zahăr dacă adori gustul ușor dulceag.

Pune zacusca fierbinte în borcane sterilizate. Închide borcanele ermetic cu capacele din dotare.

Acoperă borcanele cu pături și lasă-le acolo până când se răcesc complet. Apoi le poți eticheta frumos și așeza pe raftul din cămară. Te vei bucura de gustul delicios al conservei de vinete în sezonul rece sau în perioadele când faci pauză de la preparatele cu carne.

Iar dacă ești în căutarea mai multor rețete de preparate cu vinete, îți recomandăm să încerci și rețeta de vinete la cuptor cu mozzarela și sos de roșii cu usturoi.