ZĂPADA ROŞIE, fenomenul misterios care dă fiori. Specialiştii nu au nicio explicaţie GALERIE FOTO

Fenomen neobișnuit la baza de cercetare Vernadsky din Antarctica. Cum a apărut zăpada roșie și ce efecte are asupra mediului?

RomaniaTV.net
28 feb. 2020, 19:16

„Zăpada de zmeură”, așa cum o numesc specialiștii, a putut fi observată la baza de cercetare Vernadsky din Antarctica, unde omătul a devenit roșu, relatează The Independent. Imaginile au fost publicate pe pagina de Facebook a Ministerului ucrainean al Educației. Oamenii de știință spun despre fenomen că este cauzat de algele microscopice atunci când vremea este favorabilă în lunile de vară din Antarctica.

Microorganismele au un strat roșu de caroten care le protejează de razele ultraviolete, dar le dau și culoarea asemănătoare sângelui. Aceste alge pot supraviețui la temperaturi scăzute, în perioada iernilor arctice. Ele încep să răsară în perioada verii, între lunile octombrie și februarie. Culoarea mai închisă a algelor reflectă mai puțină lumină, lucru care duce la topirea mai rapidă a zăpezii.

Fenomen meteo misterios şi în România

Un fenomen straniu s-a petrecut pe 21 noiembrie 2019, în România. O bucată de gheață albastră a căzut din cer pe casa unei familii din Târgu Frumos, județul Iași. Oamenii au tras o sperietură zdravănă când au auzit bucata de gheață, de mai bine de un kilogram, trecând prin acoperișul unei sere. Gheața s-a spulberat în mai multe fragmente la impactul cu solul.

Fenomene meteo extreme. Ploi cu tunete şi fulgere pe litoral şi viscol la munte FOTO-VIDEO 

„Acest capitol îl exclud, neștiind deocamdată care este compoziția chimică sunt rezervat să spun alte lucruri legate de formarea acești bucăți imense, o bucată foarte mare de gheață. O studiez cu niște colegi apropiați de ai mei. Eu am făcut primele măsurători acolo la fața locului unde dimensiunea fragmentului de gheață recuperat are dimensiunea de 10 cm și o masă de minim 400 de grame. Masa de gheață a fost mult mai mare la căderea pe acoperiș, estimez măcar un kilogram și dimensiuni de 20-30 de cm”, a declarat Silviu Gurlui, profesor universitar de fizică.