ZI de FOC în România. Meteorologii anunţă CEA MAI CĂLDUROASĂ ZI din an. Iată cum poţi să te răcoreşti

Meteorologii atenţionează că luni este cea mai călduroasă zi din an de până acum. Termometrele vor ajunge la 39 de grade Celsius, însă temperatura resimţită va fi chiar şi de 50 de grade. În schimb, judeţele din nord vestul ţării vor fi lovite de furtuni. Luni este în vigoare, în partea de sud a ţării, un cod portocaliu de caniculă. Iată câteva sfaturi pentru a te răcori în această zi.

RomaniaTV.net
01 aug. 2016, 06:06

UPDATE. Aproape 1.300 de persoane din București și Ilfov au sunat la Ambulanță de duminică până luni dimineață, a declarat, pentru AGERPRES, managerul Serviciului de Ambulanță București – Ilfov (SABIF), dr. Alis Grasu. Potrivit managerului SABIF, din totalul apelurilor, 1.295, au prezentat urgențe de cod roșu și galben 675 de persoane.

„De ieri (duminică – n.r.) dimineață, de la ora 10,20, până astăzi (luni — n.r.) dimineață, la ora 10,20, am înregistrat 1.295 de cazuri, adică o creștere cu 14,3% față de o zi obișnuită. Dintre acestea, 675 urgențe de cod roșu și cod galben, respectiv o creștere cu 27,9% față de o zi obișnuită. Dintre ele, 122 de urgențe în loc public, dintre care 34 au fost lipotimii și sincope”, a precizat Alis Grasu.

Luni este cea mai călduroasă zi din an de până acum. Termometrele vor ajunge la 39 de grade celsius, însă temperatura resimţită va fi chiar şi de 50 de grade. Astfel, regiunile din sudul ţării vor fi vizate de temperaturi care vor ajunge să fie cam cu 10 grade mai mari decât ar fi normal chiar şi la sfşrşitul lunii lui Cuptor, începutul lunii august.

Cu toate acestea, se apropie o instabilitate de partea vestică, nord-vestică a ţării. Aceasta va aduce după-amiaza furtuni în Banat, Crişana, Maramureş cu tendinţa ca luni noaptea să cuprindă bună parte din sud-vestul, centrul, nordul, nord-estul ţării.

COD PORTOCALIU de CANICULĂ. În după-amiaza zilei de luni, 1 august, judeţele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa şi Ilfov, inclusiv municipiul Bucureşti, se vor atinge local maxime termice de 37…38 de grade, iar izolat se vor înregistra valori în jurul a 39 de grade şi, pe arii extinse, disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

Începând din seara zilei de luni, 1 august, instabilitatea atmosferică se va accentua, la început îndeosebi în vestul ţării și în zona montană, iar marți, 2 august, în majoritatea regiunilor. Vor fi averse însoţite de frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului ce pot lua şi aspect de vijelie, iar pe arii restrânse se vor cumula cantităţi de apă mai însemnate şi va cădea grindină.

În după-amiaza zilei de marţi, 2 august, în sud-estul ţării vremea caniculară se va menţine, iar în estul Munteniei, sudul Moldovei şi partea continentală a Dobrogei se vor mai atinge maxime termice de 35…36 de grade.

CITEŞTE ŞI AVERTIZARE METEO: COD PORTOCALIU ŞI COD GALBEN de CANICULĂ în mai multe zone din ţară

Sfaturi PRACTICE împotriva CANICULEI

1. Poartă haine subţiri, în culori deschise, preferabil din bumbac.

2. În magazine sunt disponibile numeroase recipiente cu vaporizator. O astfel de sticlă, ţinută în frigider, poate oferi câteva secunde de răcoare de fiecare dată când este acţionat. Mai mult, aplicarea de vapori de apă pe haine, în perioada verii, le poate „călca” fără ajutorul unui fier de călcat.

3. Nu deschideţi geamurile pe timpul zilei, în special la amiază, ci doar noaptea şi dimineaţa devreme.

4. Instalaţi în casă sau apartament mai multe ventilatoare amplasate strategic, astfel încât aerul să circule. Pentru a răci aerul, în faţa lor se pot amplasa sticle cu apă îngheţată. Mai mult, pentru a scădea temperatura de îngheţ, în apă se poate adăuga sare.

5. Duşurile reci şi frecvente pot răcori corpul.

6. Persoanele care poartă şepci sau bandane le pot înmuia în apă rece înainte de purtare.

7. În zilele toride trebuie evitată cofeina şi consumul de alcool deoarece acestea provoacă dezhidratare.

8. Pentru un somn „răcoritor”, cearşafurile pot fi introduse în frigider şi scoase înainte de culcare, acelaşi lucru fiind valabil şi pentru haine.

9. Atunci când căldura este insuportabilă pe timpul nopţii cearşafurile pot fi udate cu apă. În astfel de cazuri, este obligatoriu ca sub ele să fie amplasat un prosop pentru a nu se uda salteaua.

10. În timpul caniculei se evită gătitul sau folosirea oricărui dispozitiv ce emană căldură, cum ar fi cuptor, fier de călcat, etc.

CITEŞTE ŞI Alimente care te protejează de caniculă