Zile libere 2023. Săptamâna de lucru de 4 zile şi concediu de odihnă de 30 de zile, este stipulat în Codul Muncii

Două beneficii ce pot fi acordate angajaților și care nu-i costă suplimentar pe angajatori. Cadrul legal al acestora este stipulat clar în Codul Muncii.
Filip Stan
26 feb. 2023, 18:08
Zile libere 2023. Săptamâna de lucru de 4 zile şi concediu de odihnă de 30 de zile, este stipulat în Codul Muncii

Zile libere 2023.  Săptămâna de lucru redusă este deja o realitate în multe ţări din Occident. Chiar dacă s-a vorbit destul de mult despre legiferarea și apoi încurajarea angajatorilor să treacă la săptămâna de lucru de patru zile, prevederile Codului muncii de la noi permit deja demult angajatorilor să treacă de la săptămâna de lucru de cinci zile la săptămâna de lucru de patru zile.

„Repartizarea timpului de muncă în cadrul săptămânii este, de regulă, uniformă, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu două zile de repaus. În funcție de specificul unității sau al muncii prestate, se poate opta și pentru o repartizare inegală a timpului de muncă, cu respectarea duratei normale a timpului de muncă de 40 de ore pe săptămână”, se arată în Codul muncii. Asta poate însemna și opt ore cinci zile pe săptămână, dar și zece ore timp de patru zile pe săptămână.

„Modul concret de stabilire a programului de lucru inegal în cadrul săptămânii de lucru de 40 de ore, precum și în cadrul săptămânii de lucru comprimate va fi negociat prin contractul colectiv de muncă la nivelul angajatorului sau, în absența acestuia, va fi prevăzut în regulamentul intern. Programul de lucru inegal poate funcționa numai dacă este specificat expres în contractul individual de muncă”, scrie în Codul muncii.

Cu prevederile corespunzătoare în contractul de muncă și la nivelul regulamentului sau, dacă există, al contractului colectiv, angajatorul le permite angajaților care doresc acest lucru un weekend de trei zile în loc de două.  Săptămâna de lucru poate începe luni sau marți ori altă zi decisă de angajator împreună cu angajatul.

„Avem normă întreagă, dar muncim, în fapt, mult mai puțin de atât”. Când a intrat în Codul muncii interdicția de a lucra concomitent pe mai multe contracte de muncă, adică cu suprapunerea programului, numeroși angajați s-au grăbit, în criticarea măsurii, să recunoască faptul că au două job-uri paralele pentru că norma de muncă de pe un contract nu le ocupă toate cele opt ore de program zilnic. Ce înseamnă asta, la prima vedere? Că e nevoie de ajustarea normelor de muncă la program – ori angajatorul decide să le repartizeze mai mult de muncă angajaților, ceea ce niciunul nu-și dorește, ori decide să le micșoreze angajaților norma, dar păstrând salariul acestora la același nivel. Atâta timp cât salariul nu s-ar situa sub nivelul minimului pe economie, chestiune care să ducă la suprataxarea contractului part-time, atunci nimeni nu ar avea de pierdut. Angajatul ar câștiga timp liber sau timp în care să poată, legal și conform dorinței sale, să lucreze pe un alt contract sau ca antreprenor, scrie avocatnet.ro.

Practic, beneficiul micșorării săptămânii de lucru ar răspunde nevoii de a schimba paradigma acelor locuri de muncă unde angajatul așteaptă finalul de program fără să aibă nimic de făcut, precum și dezideratului de flexibilizare a muncii.

Zile libere 2023: 30 de zile de concediu anual în loc de 20

Pentru unii dintre angajați, cu siguranță, destul de bine. Dacă angajatorii dispun de o schemă de personal care să le permită, fără probleme, să le acorde mai multe zile de concediu de odihnă anual, e puțin probabil ca vreun angajat să refuze acest drept și să prefere să vină la muncă.

Pe lângă locul și felul muncii și salariu, în contractul de muncă este prevăzută și durata concediului anual de odihnă la care salariatul are dreptul, ca atare, dacă vorbim de contracte de muncă în derulare, acordarea unui număr mai mare de zile de concediu trebuie să fie dispusă printr-un act adițional. Desigur, zilele suplimentare de concediu de odihnă mai pot fi stabilite și prin contractul colectiv de muncă, dacă există unul la nivel de unitate.

Nici beneficiul unor zile suplimentare de concediu de odihnă nu-i va costa în mod special pe angajatori. Iar cel puțin pentru unii angajați va fi un beneficiu poate mai apreciat decât altele – de pildă, o săptămână de concediu în așa-zisa vacanță de schi a elevilor, când părinții și-ar putea lua concediu, fără să-l afecteze pe cel din vară sau alte perioade ale anului, pentru a merge cu copiii în vacanță.

În fine, chestiunea acordării beneficiilor extrasalariale se concentrează adesea prea mult pe tratamentul fiscal și prea puțin pe ce-și doresc angajații să primească de fapt. Așa cum salariul este un element negociat al contractului de muncă, așa și beneficiile extrasalariale ar trebui negociate cu fiecare angajat în parte, în detrimentul ideii de a le propune, în bloc, tuturor angajaților în mod similar.

În ultimii ani, o chestiune care e privită drept un beneficiu, deși nu s-ar putea spune că se încadrează cu toate celelalte, este opțiunea de a lucra în telemuncă. Pentru angajator însă telemunca poate presupune și unele formalități în plus, pe care, de la caz la caz, dacă le cuantifică, ar putea presupune și unele costuri.

Zile libere 2023. Săptămâna de lucru de 4 zile, vinerea liberă pentru sănătatea angajaţilor

Zile libere 2023. În Regatul Unit, toată lumea, sau aproape toată lumea, este de acord: săptămâna de lucru de 4 zile nu dăunează companiilor şi îmbunătăţeşte productivitatea şi sănătatea angajaţilor. Este ceea ce reiese din cel mai amplu experiment realizat vreodată la nivel mondial pe o ipoteză care urmăreşte să stabilească noi modalităţi de lucru, pentru anumite categorii.

Rezultatele proiectului pilot par destul de clare în favoarea săptămânii de lucru de 32 de ore. Experimentul a implicat 61 de companii britanice care activează în sectoare foarte diferite şi care, timp de şase luni, începând cu iunie 2021, s-au angajat să reducă cu 20% timpul de lucru pentru angajaţi, garantând în acelaşi timp salarii egale.

Săptămâna de lucru de patru zile, cu vinerea liberă. Minivacanţa de trei zile a sporit eficienţa

Cel puţin 56 dintre cele 61 de companii care au participat la experiment au declarat că doresc să continue cu săptămâna de lucru de 4 zile.

Doar 3 companii au anunţat că au renunţat pentru moment la săptămâna de lucru de 4 zile.

Cercetătorii de la Universitatea din Cambridge şi de la Colegiul american Boston au realizat cercetarea coordonată de organizaţia non-profit 4 Day Week Global şi au scos la iveală o scădere semnificativă a stresului şi a ratei de îmbolnăvire în rândul celor aproximativ 2.900 de angajaţi care au experimentat o săptămână de lucru mai scurtă.

SALARII 2023. Bugetarii care îşi pot dubla veniturile în acest an, majorare anunţată de 100%

Aproximativ 39% dintre angajaţi au declarat că erau mai puţin stresaţi decât la începutul studiului, iar numărul de zile de concediu medical luate în timpul studiului a scăzut cu aproximativ două treimi.

Pe de altă parte, se arată în raport, angajaţii par mult mai dispuşi să îşi păstreze locul de muncă, în ciuda faptului că experimentul a fost realizat tocmai în perioada „marilor demisii”, în care muli angajaţi şi-au părăsit locul de muncă în căutarea unei mai mari flexibilităţi.

Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, s-a înregistrat o scădere de 57% a plecărilor de personal în companiile care au participat la program.

Nivelul de anxietate, dificultăţile de somn şi epuizarea au scăzut, de asemenea, în timp ce un număr tot mai mare de angajaţi au recunoscut că le este mai uşor să îşi echilibreze responsabilităţile familiale.

Zile libere 2023. Cele mai multe companii au ales să acorde tuturor angajaţilor zile libere vinerea. Pe plan economic, cifra de afaceri a companiilor implicate a crescut cu 1,4% în perioada de testare.

Joe Ryle, directorul campaniei 4 Day Week Campaign, a afirmat că experimentul reprezintă „un punct de cotitură important” în campania pentru o săptămână de lucru de 4 zile.

Conform legii, durata maximă legală a timpului de muncă nu poate depăși 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare. De asemenea, durata timpului de muncă ce include ore suplimentare poate fi prelungită peste 48 de ore pe săptămână, însă doar cu condiția ca media lor de muncă să nu depășească 48 de ore pe săptămână, calculată pe o perioadă de referință de 4 luni calendaristice.

Zilele lucrătoare diferă de la lună la lună. În general, la un program de 8 ore pe zi, fără ore suplimentare, lucrează în jur de 20 de zile pe lună sau 170 de ore pe lună. Iată câte zile lucrătoare sunt în fiecare lună din anul 2022, luând în considerare un program de 8 ore pe zi.

Săptămâna de lucru de patru zile, patru minivacanţe pe lună. Salariul nu va fi afectat!

Peste 3.000 de angajaţi din 70 de companii din Marea Britanie vor testa timp de şase luni săptămâna de lucru de patru zile fără nicio pierdere la salariu, în ceea ce organizatorii susţin că este cel mai mai mare proiect pilot care are loc pe plan global, transmite DPA.

Un studiu efectuat în Islanda, ţară care a introdus reguli care impun reducerea programului de lucru cu trei până la cinci ore pe săptămână la acelaşi salariu, a ajuns la concluzia că angajaţii şi-au menţinut productivitatea chiar dacă au muncit mai puţin.

Zile libere 2023. Sărbători legale 2023. Ce zile libere vom avea în 2023

Calendarul de zile libere 2023 arată că vom avea parte de 15 zile libere de la stat. Dintre acestea, doar 3 pică în weekend, față de 6 câte am avut în 2022.

14 aprilie – Vinerea Mare
16 aprilie (duminică) – Prima zi de Paște Ortodox 2023
17 aprilie (luni) —A doua zi de Paște ortodox 2023
1 mai (luni)— Ziua Muncii
1 iunie (joi) — Ziua Copilului
4 iunie (duminică) – Rusalii 2023- prima zi
5 iunie (luni) — A doua zi de Rusalii
15 august (marți) — Adormirea Maicii Domnului
30 noiembrie (joi) — Sfântul Andrei
1 decembrie (vineri)— Ziua Națională a României
25 decembrie (luni)- Prima zi de Crăciun 2023
26 decembrie (marți) — A doua zi de Crăciun 2023

Anul 2023 pare să fie unul foarte bun pentru planificat vacanțe, în speranța că eventualele crize din aviație nu vor mai fi la fel de intense, iar tu te vei putea bucura de o vacanță în afara țării fără probleme.

DailyBusiness
Se schimbă certificatele de naştere, căsătorie şi deces. Cum vor arăta actele
Spynews
Larisa Uță ar fi fost lovită de Alin Oprea! Fosta lui soție, declarații în lacrimi despre unul dintre cele mai dificile momente: ”Era foarte beat”
Bzi.ro
Emilia Ghinescu, super sexy într-o rochie decoltată! Cântăreața, în vârstă de 45 de ani, și-a etalat bustul generos!
Fanatik.ro
Cele șase zodii care au parte de transformări uriașe pe toate planurile. Sunt modificări vizibile în carieră
Capital.ro
Închisoare pentru plata cu bani cash. Pericol pentru românii cu numerar
Playtech.ro
Ioana Năstase, apariție spectaculoasă la 50 de ani. Are o siluetă de vis, zici că e o adolescentă
DailyBusiness
BUBUIE prețul energiei! Jumătate din populația țării ar urma să plătească dublu
Adevarul
Polițist local filmat când lovea un tânăr încătușat. Victima, cu lanterna pusă în ochi, a fost călcată în picioare
Spynews
Lora se căsătorește mâine cu Ionuț Ghenu! Cei doi îndrăgostiți devin soț și soție după ce au amânat nunta timp de patru ani / VIDEO
Spynews
Larisa Uță demontează declarațiile lui Alin Oprea, confom cărora ar fi aflat din interceptările DNA că este înșelat: ”Singurul urmărit era el”
Evz.ro
Prima zăpadă în București, mai devreme decât ne-am aștepta
Ego.ro
Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO
Prosport.ro
FOTO. Bernadette Szocs, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate
wowbiz.ro
Părinții gemenilor dispăruți din Târgu Jiu, în șoc. Ce au găsit în telefonul fraților, înainte de dispariție?!
Cancan.ro
BREAKING | George Țelinoiu a murit după ce s-a aruncat în gol de pe viaductul Vidraru 😢 ⤵️
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum arată nevasta mult mai tânără a lui Boris Becker! Cei doi s-au căsătorit în Portofino. Femeia e fiica unui lider politic și câștigă milioane anual
kanald.ro
El este George, un cunoscut fotograf care și-a pus capăt zilelor aruncându-se de pe barajul Vidraru. De ce ar fi recurs tânărul la gestul extrem
Capital.ro
Codul Rutier 2024. Amendă dacă nu ai asta în mașină. Obligatoriu pentru toți șoferii
StirileBZI
Acești români trebuie să plătească 1.980 de lei în 2024! Riscă să rămână fără anumite servicii din sistemul public!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare! Cea mai frumoasă voleibalistă din lume, în costum de baie
stirilekanald.ro
Sicriul Anei Maria Vasiliu a ajuns acasă! Familia, răpusă de durere
substantial.ro
Hackerii iranieni acuzați de atacuri cibernetice asupra campaniilor lui Trump și Biden
MediaFlux
RECALCULARE PENSIE. CNPP respinge ADEVERINȚELE de VENIT. Cum arată DOCUMENTELE conforme
Shtiu.ro
De unde vine expresia 'a da milităria jos din pod'! Nu te-ai fi gândit!